Nasveti za poslovanje v 2022

Izbrani nasveti

06. Januar 2022

Nasveti za poslovanje v 2022

Nasveti za poslovanje v 2022 Spoštovane podjetnice, spoštovani podjetniki, članice in člani SBC. Leto 2021 vas je postavilo pred številne preizkušnje in izzive. Uporabiti ste morali vse vaše znanje, izkušnje, iznajdljivost in pogum. To bodo vaši pripomočki za uspešno delo tudi v letu 2022. Za vas smo pripravili uporabne nasvete v obliki kratkega priročnika za ravnanje v 2022. Vabljeni k branju!
NAPOVEDI ZA 2022 SO NA KLJUČNIH PODROČJIH NASLEDNJE: 

- Gospodarska rast: Evropska komisija tako evrskemu območju kot Sloveniji v letu 2022 napoveduje več kot 4-odstotno gospodarsko rast. Znižuje se tudi brezposelnost, gospodarsko okrevanje je v polnem teku.
- Inflacija: Evropska komisija Sloveniji za 2022 napoveduje 2,1-odstotno inflacijo, evrskemu območju  2,2-odstotno. Vedno bolj se kaže, da razlog za inflacijo v 2021 (ki je v evrskem območju dosegla 2,4 %) ni le koronska kriza, ampak so razlogi strukturni. Napovedi: inflacija se bo znižala proti koncu prihodnjega leta. Cene energentov bodo še nekaj časa visoke, postopno se bodo umirile. Na trenutno visoke cene vplivajo premajhna ponudba, presežek povpraševanja in prehod na zelene tehnologije.
- Dobaviteljske verige: Težave z dobavami se bodo še nekaj časa nadaljevale, ocenjujejo strokovnjaki.
- Prenašanje stroškov: Prenašanju stroškov na kupce se podjetja v 2022 ne bodo mogla izogniti.
- Kadri: Brezposelnost se znižuje, a tudi delovna aktivnost na ravni prebivalstva kot celote. V 2022 bo na potezi politika, ki bo morala zaposlene z ukrepi strukturno vključevati na trg dela.

 

Beseda leta 2022 bo volatilnost, je prepričan finančnik Andraž Grahek. »Zaradi volatilnosti bo močan pritisk na marže. Pričakujem, da bo težje ohranjati raven dobičkonosnosti, ki smo je bili vajeni. pritisk na cene resursov je samo del enačbe, ki je najbolj viden.« 

Kaj podjetnikom svetujejo strokovnjaki?

Nasveti ekonomistov in finančnikov za poslovanje v letu 2022.

1. NA PODROČJU LIKVIDNOSTI IN POSOJIL: Če se bo monetarna politika zaostrila, bodo posebej izpostavljena podjetja, ki imajo posojila, vezana na kratkoročne obrestne mere. Zato je dobro imeti načrt ukrepanja za takšen scenarij.

2. NA PODROČJU KADROV: Podjetja bodo morala posebno pozornost nameniti politiki zaposlovanja in zadržanju usposobljenih kadrov. Predvsem talentov v razvojnih oddelkih in profilov, potrebnih za digitalno preobrazbo. Delodajalci bodo morali talentom ob zaposlovanju ponuditi več kot v preteklosti. Talenti bodo želeli delati za podjetja, ki poleg ustreznega plačila zagotavljajo druge pogoje, na primer delo od doma, rešitev stanovanjskega vprašanja …

3. NA PODROČJU TRAJNOSTI: Ne samo podjetja, tudi poslovni partnerji podjetij bodo morali biti trajnostni. Če ima podjetje partnerje, ki ne poslujejo trajnostno in zeleno, to povečuje njegovo izpostavljenost. V 2022 se bo to pokazalo še močneje kot doslej.

4. NA PODROČJU DOBAVITELJEV: Podjetja bodo morala iskati lokalne dobavitelje z visoko vrednostjo. Ne gre samo za krajšanje dobaviteljskih verig, ampak tudi za razumevanje njihove kompleksnosti. Z drugimi besedami: niso pomembni le stroški, temveč tudi dodana vrednost, ki jo prinaša dobavitelj v verigi.

5. NA PODROČJU ZALOG: Prekinitve v globalnih proizvodnjah so izpostavile slabosti pristopa just in time. Strokovnjaki podjetjem svetujejo prehod v strategijo krepitve zalog. Vprašajte se, ali in koliko se vam izplača povečati (kratkoročne) zaloge surovin. Kako to izvesti v praksi? Upoštevajte kapacitete za skladiščenje, finančno kondicijo podjetja, poslovni tok in integracijo v mednarodne verige, svetujejo strokovnjaki.

6. NA PODROČJU SUROVIN/ENERGENTOV: Nasveti podjetnikov za upravljanje dobave surovin/energentov:
A) krepite vlaganja v energetsko učinkovite stavbe in vzpostavljajte nove vire pridobivanja električne energije (sončne elektrarne);
B) vozne parke postopno preoblikujte v smeri večje zastopanosti električnih vozil, ob tem pa nujno poskrbite za zadostno proizvodnjo električne energije z lastnimi viri; 
C) odstranite potratne porabnike energije in jih nadomestite z okolju prijaznejšimi;
D) vlagajte v digitalizacijo rešitev, ki omogočajo spremljanje in nadzor uporabe energentov – na primer redno spremljanje podatkov ter pametni števci in merilniki; E) redno spremljajte borzne cene energentov – temu prilagodite strategijo nakupov in jo izvajajte pri električni energiji,  plinu …;
F) poskrbite za strategijo razpršene nabave – s tem boste zmanjšali tveganja prevelike odvisnosti od posameznih dobaviteljev.

Na srednji rok poslovni model podjetij ne more več mimo trajnostne oziroma zelene transformacije. To zahteva dodatne resurse, človeške in finančne, in lahko pomeni tudi stroškovno zahteven izziv, pravi finančnik in poznavalec poslovanja podjetij, mag. Sibil Svilan.
Posebno skrb bodo morala podjetja namenjati spreminjanju mentalnega okvira v smeri preobrazbe v trajnostno in zeleno poslovanje, pravi Svilan.

PRIPRAVITE SI NAČRT UKREPANJA ZA RAZLIČNE SCENARIJE

 Če so morala včasih podjetja predvidevati dve ali tri poteze, morajo danes početi to bistveno bolj daljnosežno. Imeti morajo strategijo in načrt ukrepanja za različne scenarije, poudarjata ekonomista dr. Egon Zakrajšek in dr. Jure Stojan.


Nasvet smo pripravili na podlagi vsebin, objavljenih v decembrski številki revije SBC Podjetnik. Sogovorniki: dr. Anže Burger, Andraž Grahek, dr. Jure Stojan, mag. Sibil Svilan, Matej Šimnic, dr. Egon Zakrajšek.
Točko številka 6 (surovine in energenti) smo pripravili na podlagi nasvetov naslednjih podjetnikov in podjetij: Marko Lukić (direktor in solastnik podjetja Lumar), Boris Pipan (lastnik in direktor podjetja TRO), mag. Sabina Sobočan (direktorica podjetja Varis Lendava), Rafko Atelšek (direktor družbe Impol Infrastruktura), podjetje Talum Kidričevo.
Za izvod revije pišite na: info@podjetnaslovenija.si

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano