Cene ponorele. Kakšni so scenariji in recepti?

Izbrani nasveti

20. Januar 2022

Cene ponorele. Kakšni so scenariji in recepti?

Cene ponorele. Kakšni so scenariji in recepti?

Kaj gradbincem prinašajo prihodnji meseci: pričakovanja o cenah materialov in dogajanju v panogi.

Gradbena panoga se v zadnjem času spoprijema z rastjo cen materialov. Težave so tudi z realizacijo dobave. Cene nekaterih materialov so šle po besedah Antona Sedeljšaka, člana SBC in lastnika podjetja Sam, d. o. o., ki gradbincem in obrtnikom prodaja gradbeni material, v zadnjih mesecih navzgor tudi za nekaj deset odstotkov.

Sedeljšak našteva: »Občutna povišanja cen osnovnih materialov za gradnjo veljajo že od junija naprej; armaturno železo, les za 100 odstotkov, izolacije za 70 odstotkov, opeka za 60 odstotkov, drugi materiali od 60 do 80 odstotkov.« Na povišanja so že poleti opozarjali pri sekciji gradbincev, kleparjev krovcev in inštalaterjevenergetikov, ki deluje v okviru Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

Gradbinci so sicer za zdaj polno aktivni. Umar je v septembrski napovedi napovedal, da bo v gradbeništvu in povezanih storitvah raven aktivnosti iz leta 2019 večinoma dosežena že letos. Za gradbeništvo so ključni materiali in surovine betonsko železo, termo in hidro izolacije, les, cement, strešne opeke, pločevina in kemični izdelki.

Dr. Egon Zakrajšek: težave z nabavo še naprej, cene se bodo umirile

»Pri gradbeni panogi se kaže, kako pomemben dejavnik je, poleg stroškov plač, cena materialov in surovin. Gradbeniki so se znašli v dvojno neugodnem položaju. Ne samo, da narašča cena dela in kadre težko dobijo, otežena je tudi dobavljivost materialov, katerih cene rastejo,« ugotavlja ekonomist dr. Jure Stojan, direktor razvoja in raziskav pri Inštitutu za strateške rešitve.

Dr. Egon Zakrajšek, nekdanji član ožjega vodstva ameriške centralne banke Fed, zdaj višji svetovalec pri Banki za mednarodne poravnave v švicarskem Baslu, pričakuje, da se bodo težave z nabavo surovin in materialov nadaljevale krepko v naslednje leto. Ocenjuje, da se bo povpraševanje po ostrem popandemičnem odboju umirilo, kar bo zmanjšalo pritisk na cene.

Umar sicer pričakuje, da se bodo višje cene neenergetskih surovin prelivale v končne cene v daljšem obdobju. Po besedah Sedeljšaka so izvajalci v gradbeništvu že dvignili cene za 20 do 40 odstotkov, kar bodo občutili končni potrošniki. Pri članih SBC, ki so povezani z gradbeno panogo, smo preverili, kako obvladujejo tveganja, povezana s cenami materialov v gradbeništvu in njihovo dobavljivostjo. Kaj pričakujejo v prihodnjih mesecih? Kje bodo težave in ali se bo položaj izboljšal?

Sabina Sobočan: ščit s krepitvijo zalog

Sabina Sobočan, solastnica in direktorica podjetja Varis Lendava, pravi: »Tako kot je zdaj, bo šlo težko naprej. Upam, da se bo trenutno stanje čim prej spremenilo, saj bomo imeli sicer težavo na svetovni ravni. Če se bo tako nadaljevalo, bomo težko obvladovali pravočasno dobavo in izdelavo naših produktov. Ta pojav je že danes viden v avtomobilski industriji, vedno bolj pa se kaže tudi v naši panogi, gradbeništvu.«

V Varisu Lendava se pred dobavnimi tveganji zaščitijo z zalogami. Krepiti so jih začeli takoj po začetku koronske krize.

1. Takoj ko dobijo nov projekt, preverijo materiale, ki so nujni za izvedbo.
2. Nato čim hitreje naredijo zalogo.
3. Pri naročnikih želijo čimprejšnjo potrditev izbora materialov, te pa nato kolikor mogoče hitro rezervirajo in naročijo.

»Tak pristop je velik likvidnostni zalogaj. A to si zaradi dobrega finančnega stanja lahko privoščimo. Sicer tvegamo, a s tem poskrbimo, da so naši izdelki lahko pravočasno pri naročnikih,« pravi Sabina Sobočan.

Anton Sedeljšak: lahko se zgodi upad investicij

»V povprečju se bodo cene povišale za 10 odstotkov,« pravi Anton Sedeljšak, ustanovitelj podjetja Sam, ki prodaja gradbeni material, orodja, železnine, keramiko, vodovodni material, barve in fasade. Kljub že dosedanjim podražitvam imajo trenutno višje povpraševanje od ponudbe. »Z dražitvijo surovin se vzpenja tudi cena končnih produktov. To potrošniki občutijo kot podražitev investicij. Če bodo podražitve višje od 10 odstotkov, se lahko zgodi upad investicij,« ocenjuje Anton Sedeljšak in našteva še druga tveganja:

  • dostopnost kapitala, ki se bo v drugi polovici
  • prihodnjega leta začela povečevati, ter padec
  • kupne moči potrošnikov in visoke cene. Izvajalci
  • so cene dvignili med 20 in 40 odstotkov, kar vodi v
  • precej višje cene stanovanj.

Kako se v podjetju Sam zavarujejo pred tveganji?

4. Ves čas sledijo dogajanju na trgu surovin, polproizvodov, končnih izvajalcev in ponudbi.
5. Stalno analizirajo potrebe kupcev.
6. Materiale in surovine naročajo preudarno glede na izkušnje pretekle prodaje.

Dušan Žužek: zasebniki bodo kupovali manj, država več

Za podjetje Fragmat Tim so ključne surovine ekspandirani polistiren (EPS) za izdelavo stiropora za gradbeništvo in embalaže za industrijo, ekspandirani polipropiren (EPP), ki ga uporabljajo za dele za avtomobilsko industrijo, in bitumen za hidroizolacije.

»Trenutno so cene surovin zelo visoke. Pričakujemo, da se bodo v prihodnjih tednih in mesecih še nekoliko povišale. Napovedovati je nehvaležno, a ocenjujemo, da se bo položaj na trgu umiril do pomladi,« pravi direktor podjetja Dušan Žužek. Višje dobavne cene prehajajo v višje cene končnih produktov, a ne v celoti, kar se na koncu pozna pri maržah podjetja, dodaja Žužek.

Fragmat Tim izdeluje in ponuja termoizolacije, hidroizolacije ploskovnega ogrevanja in embalaže za gradbince, obrtnike in trgovce z gradbenim materialom.

Investicije se bodo zmanjševale

»Če se bodo investicije zmanjševale, bo to normalen pojav. Kajti takšna rast investicij, kot je bila v letošnjem letu, verjetno ni v skladu s politiko podjetij. Najbolj primerno je, da investicije rastejo leto za letom v približno enakem odstotku, da lahko trg tudi temu sledi,« pravi Štefan Pavlinjek, solastnik podjetja Roto Group.


Ker materialov EPS, EPP in bitumna ne morejo kupovati terminsko ali se drugače zavarovati pred tveganji, so v Fragmat Timu izpostavljeni spremembam cen. Dejavnikov tveganja je precej, pravi Žužek. Poleg rasti stroškov energentov, pomanjkanja ustreznih kadrov in padca povpraševanja v avtomobilski panogi našteva tudi nezanesljivost oziroma negotovost na strani kupcev in dobaviteljev.

Nadaljnja pričakovanja? »Srednjeročno se bo nekoliko zmanjšalo povpraševanje pri zasebnih projektih, ocenjujemo pa, da se bo povečalo pri javnih zgradbah,« odgovarja Dušan Žužek. Finančni viri so trenutno ugodni, obrestne mere nizke. V Fragmat Timu ocenjujejo, da se bo pripravljenost posojilodajalcev za financiranje zaostrila s povečanimi negotovostmi in makroekonomsko zaostritvijo razmer.

Andrej Klančar: nekatere stroje se čaka tudi eno leto

Tudi v Klančar žerjavih pričakujejo, da se bo zaradi pritiska na panogo dvig cen v prihodnjih mesecih nadaljeval. »Podražitve se bodo prenesle v končne cene, saj gradbinci nimajo rezerve, da bi sami prevzeli povišanje cen,« ocenjuje Andrej Klančar, lastnik in direktor podjetja, ki ponuja žerjave, gradbene odre, stebrna dvigala, kontejnerje in drugo opremo za gradnjo.

»V tem valu povpraševanj se je vsa oprema, nova in rabljena, zelo podražila. Nekatere stroje se čaka več kot eno leto,« pove Klančar. Za podjetje so največji izziv dobri kadri; te zdaj dobijo opazno težje kot v preteklosti. Gradbeni trg se je zaradi krize prečistil in ostali so dobri izvajalci. Klančar meni, da bo zanje vedno prostor.

Andrej Repše: financiranje bo v prihodnje dražje

Za Armat, ki projektira in gradi montažne objekte, so ključni vročevaljani industrijski profili, pocinkana pločevina, hladno valjana, pocinkana in barvana pločevina v kolutu, izolacijski predvsem ognjevarni fasadni paneli, izolacijski in ognjevarni strešni paneli ter materiali za ravne strehe. Po besedah Andreja Repšeta, lastnika podjetja, višanje cen pričakujejo tudi v prihodnje. Zlasti pri vseh materialih, ki temeljijo na naftnih derivatih, jeklu, polistirenih in kameni volni.

»Zaradi pomanjkanja vhodnih surovin so se podaljšali roki dobav, kar je imelo za posledico tudi menjavo materialov ali prilagoditve proizvodnih in organizacijskih procesov,« je razložil Repše.

Posledica višjih cen? »Žal vplive sprememb cen in zamud čutijo tudi naši kupci. Del bremena pa vsekakor prevzamemo nase.« Podobno kot drugi gradbinci tudi Repše omenja pomanjkanje kvalificiranih kadrov. Čeprav upada za zdaj naročil ni, se v podjetju pripravljajo tudi na to možnost. Tveganja obvladujejo na naslednje načine:
1. S stalnim spremljanjem trga surovin in trendov.
2. Z napovedovanjem prodaje.
3. Z natančno analizo preteklega prometa, s katero lahko načrtujejo in pravočasno ustvarijo potrebno signalno zalogo.
4. Z rezervacijami in zavezujočimi naročili do dobaviteljev. Ob sklepanju pogodb investitorja seznanijo z dejstvi: če se cene materialov po podpisu pogodb zvišajo za več kot dva odstotka, strošek podražitev prenesejo na kupca. Kupci to razumejo, pravi Repše.

Kako bo s financiranjem v prihodnje? »Financiranje bo dražje, težje dostopno, predvsem za podjetja s slabšo kondicijo. Projektna financiranja bodo ostala odprta,« je prepričan Repše.

 

Članek je iz revije SBC Podjetnik, izdaja december 2021.
Če bi želeli tiskan izvod revije, lahko pišete na info@podjetnaslovenija.si.

 

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano
To spletno mesto varuje Google reCAPTCHA in veljata Politika zasebnosti in Pogoji storitve.