Smo v neravnoverju, račun za covid pa še ni bil plačan

Izbrani nasveti

01. December 2021

Smo v neravnoverju, račun za covid pa še ni bil plačan

»Trenutno smo v makroekonomskem neravnotežju. Močno se krepi povpraševanje. Pandemija še vedno ni končana, hkrati poteka napredek pri razvoju zdravil. Vidimo lahko, da v trenutnih razmerah ponudba ne deluje, in nekaj časa bo trajalo, da se bo spet normalizirala,« ocenjuje dr. Egon Zakrajšek, višji svetovalec pri Banki za mednarodne poravnave v Baslu. Pričakuje, da se bo skok cen do konca prihodnjega leta umiril, inflacija pa vrnila na normalne ravni.

»Nauk te zgodbe je, da svetovno gospodarstvo lahko zapreš čez noč, za ponovni zagon pa potrebuješ dolgo časa. Kljub vsemu nas po moji oceni čaka trajno in solidno okrevanje po pandemiji in postopna normalizacija okoliščin. K temu bosta prispevala razvoj zdravil proti covidu-19 in precepljenost.«

 

Račun za covid še ni bil plačan

»Račun za covid še ni bil plačan,« opozarja mag. Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, ki z bančnimi in zavarovalnimi storitvami podjetjem pomaga krepiti konkurenčnost in trajnostni razvoj. V Evropi podjetja namreč še vedno poslujejo na podlagi visokih subvencij javnega sektorja in centralnih bank ter izrednih razmer. Zato je na zavarovalniškem trgu v prihodnjih dveh letih pričakovati povišanja škodnih primerov, pravi Svilan.

Opazno je, da se države aktivno zavzemajo za ohranjanje in okrepitev strateških aktivnosti v svojih gospodarstvih, izpostavlja Svilan. Omenja Francijo (sektorji, pomembni za energijski prehod, baterije, umetna inteligenca), Nemčijo (krepitev deleža čipov v EU, s čimer bi omejili težave z dobavo polprevodnikov) in ZDA (medicinska oprema, informatika, obramba).

»Nedavna študija McKinseyja kaže, da bi lahko premestitev proizvodnih dejavnosti, ki so bile prej prenesene v tujino, vplivala na do četrtino svetovnega izvoza. V teh okvirih mora razmišljati in se reorganizirati.«

 

Leto 2022: Kaj nas čaka na ključnih področjih? 

Kakšna so pričakovanja na ključnih področjih: gospodarska rast, inflacija, financiranje podjetij, dobaviteljske verige, naraščanje cen, kadri? V decembrski številki revije SBC Podjetnik boste lahko prebrali analize in nasvete ekonomistov in finančnikov. Izvod revije bo v prihodnjih dneh prispel v vaše podjetje. 

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano