Socialna kapica s široko podporo med davčnimi svetovalci

Stališča

17. September 2021

Socialna kapica s široko podporo med davčnimi svetovalci

Socialna kapica s široko podporo med davčnimi svetovalci »Socialna kapica bi morala biti ne pri 6000 evrih bruto, temveč pri 2,5-kratniku povprečne plače, kar bi bilo še vedno precej višje kot v Avstriji ali Nemčiji, kjer je ta meja pod dvema povprečnima plačama.« Tako so na nedavni razpravi o davčni reformi, ki je potekala na 10. Kongresu davčnih svetovalcev Slovenij, menili razpravljalci, med katerimi je bila tudi izvršna direktorica SBC Sonja Šmuc.

Na 10. Kongresu davčnih svetovalcev Slovenije je na okrogli mizi Koga bo razbremenila davčna reforma? beseda tekla o predlaganih davčnih razbremenitvah kapitala in dela, kot jih je pripravil Strateški svet za debirokratizacijo pod vodstvom mag. Ivana Simiča.

Nena Pergar Črešnar v imenu Amchama, lobist in svetovalec Miloš Čirič ter Sonja Šmuc, izvršna direktorica SBC - Kluba slovenskih podjetnikov, so predloge pozdravili, a izpostavili, da bi morali biti še bolj ambiciozni, tako pri kapitalu kot delu. Socialna kapica bi morala biti ne pri 6000 evrih bruto, temveč pri 2,5-kratniku povprečne plače, kar bi bilo še vedno precej višje kot v Avstriji ali Nemčiji, kjer je ta meja pod dvema povprečnima plačama. 

Lidija Jerkič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije pa je ponovila nasprotno sindikalno stališče, da podani predlogi presegajo vprašanje debirokratizacije, pogrešajo pa predloge za poenotenje zavarovalnih osnov za prispevke, saj je teh okoli 20, in so najvišje pri redno zaposlenih delavcih.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano