SBC podpira ukrepe, ki so izjemnega pomena za prihodnost Slovenije

Stališča

23. Junij 2021

SBC podpira ukrepe, ki so izjemnega pomena za prihodnost Slovenije

SBC podpira ukrepe, ki so izjemnega pomena za prihodnost Slovenije

Vladni strateški svet za digitalizacijo je predstavil prvi paket 40 ukrepov za digitalizacijo Slovenije.

Ukrepi zajemajo področja javne uprave in digitalne družbe, gospodarstva in podjetniškega okolja, izobraževanja, zdravstva ter ukrepe za digitalno transformacijo.

V strokovnem svetu in pri oblikovanju ukrepov aktivno sodeluje tudi več članov SBC, med drugim predsednik kluba dr. Jure Knez.

Prvi paket SBC v celoti podpira, saj je "digitalizacija izjemnega pomena za prihodnost Slovenije". Klub obenem poziva celotno slovensko politiko in ostale deležnike, da sprejmejo digitalni preboj Slovenije kot nacionalno prioriteto in ukrepe podprejo.

Ukrepe je v imenu strateškega sveta za digitalizacijo javnosit predstavila Ajša Vodnik, glavna izvršna direktorica AmChama Slovenija.

Med 40 predlaganimi ukrepi so med drugim takšni, ki zadevajo poenostavitve, pohitritve in optimizacijo izdaje uradnih dokumentov (e-osebna izkaznica, e-gradbeno dovoljenje, ukinitev prometnega dovoljenja, enotna davčna odločba).

Za enostavnejše poslovanje podjetij

Za podjetja in podjetnike predlogi ukrepov med drugim predvidevajo:

  • poenostavitev dela na daljavo, ki naj ga zasebni in javni sektor spodbujata, kjer je to mogoče,
  • enotna e-točka za subvencije, ki bo znotraj enotnega državnega portala prikazovala pregledne informacije o vseh odprtih razpisih in omogočala enostavno oddajanje in spremljanje vlog po načelu 'one-stop-shop',
  • poenostavitev poročanja podjetij državi v obliki e-poročanja prek enotne državne platforme in enotnega obrazca za vse ključne organe,
  • e-notarske storitve,
  • spodbujanje solastništva zaposlenih v startupih in drugih podjetjih,
  • ukrepe za spodbujanje slovenskih in tujih strokovnjakov z dohodninskimi olajšavami ter
  • spodbujanje investicij v startupe.

Tudi med ostalimi predlaganimi ukrepi je več aktualnih za podjetja in širšo družbo, omenimo samo vzpostavitev elitnega raziskovalnega in razvojnega inštituta na področju umetne inteligence, nadgradnjo mednarodnega poligona za kibernetsko varnost, ki bo izobraževal strokovnjake za to področje, uvedbo obveznega predmeta računalništva in informatike v osnovne in srednje šole, uvedba obveznega e-javnega naročanja v zdravstvu, ki bo omogočilo transparentnost naročanja.

V okviru ukrepov digitalne diplomacije strateški svet med drugim predlaga: 

  • krepitev strateških partnerstev z digitalnimi šampioni in naprednimi državami na področju digitalizacije, 
  • vzpostavitev slovenskega predstavništva v Silicijevi dolini in drugih ameriških tehnoloških središčih,
  • pomoč slovenskim strokovnjakom pri vračanju v domovino, 
  • ureditev statusa digitalnih nomadov in poenostavitev administrativnih ovir za njihovo bivanje v Sloveniji po zgledu Estonije, Hrvaške in Portugalske 
  • aktivno sooblikovanje evropskih digitalnih politik.

Politika naj digitalni preboj določi kot nacionalno prioriteto

SBC kot združenje, ki ima prizadevanje za boljše poslovno okolje za enega od svojih temeljnih ciljev, med drugim si za to prizadeva z akcijo ZA podjetno Slovenijo, predlagane ukrepe za digitalizacijo Slovenije v celoti podpira. Kot pravijo v klubu, je digitalizacija izjemnega pomena za prihodnost Slovenije, zato pozdravljajo prizadevanja Strateškega sveta za digitalizacijo in podpiramo predlagani prvi paket ukrepov, namenjenih digitalizaciji slovenskega gospodarstva, javnega uprave, zdravstva, izobraževanja in družbe kot celote.

»Verjamemo, da gre za rešitve, ki lahko Slovenijo popeljejo med najnaprednejše in najuspešnejše evropske države,« so zapisali v klubu in vladi predlagali, da čim prej sprejme podlage za njeno uresničitev. 

Obenem so pozvali celotno slovensko politiko in ostale deležnike, da sprejmejo digitalni preboj Slovenije kot nacionalno prioriteto in podprejo prizadevanja Strateškega sveta za digitalizacijo ter ostalih, ki predlagajo rešitve na tem področju. Hkrati izražamo pripravljenost, da s svojim znanjem in izkušnjami pripomoremo k uresničitvi skupne vizije digitalne in moderne Slovenije.

Pismo podpore 1. paketu ukrepov Strateškega sveta za digitalizacijo

Spoštovani,

prepričani smo, da je digitalizacija izjemnega pomena za prihodnost Slovenije. Zato pozdravljamo prizadevanja Strateškega sveta za digitalizacijo in podpiramo predlagani prvi paket ukrepov, namenjenih digitalizaciji slovenskega gospodarstva, javnega uprave, zdravstva, izobraževanja in družbe kot celote. Verjamemo, da gre za rešitve, ki lahko Slovenijo popeljejo med najnaprednejše in najuspešnejše evropske države.

Naš skupen cilj mora biti, da se Slovenija prebije s trenutnega 16. mesta na DESI lestvici digitalne družbe in ekonomije med najbolj digitalno napredne evropske države. Zavedamo se, da bo ključna hitra in dosledna implementacija predlaganih ukrepov, zato predlagamo Vladi Republike Slovenije, da čim prej sprejme vse potrebne pravne in izvedbene podlage.

Obenem pozivamo celotno slovensko politiko in ostale deležnike, da sprejmejo digitalni preboj Slovenije kot nacionalno prioriteto in podprejo prizadevanja Strateškega sveta za digitalizacijo ter ostalih, ki predlagajo rešitve na tem področju. Hkrati izražamo pripravljenost, da s svojim znanjem in izkušnjami pripomoremo k uresničitvi skupne vizije digitalne in moderne Slovenije.

Z odličnimi pozdravi,

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano