Za kongresne dejavnosti veljajo nova pravila

Stališča

27. Maj 2021

Za kongresne dejavnosti veljajo nova pravila

Za kongresne dejavnosti veljajo nova pravila Vlada je določila nova pravila za izvajanje kongresnih dejavnosti in prehod meje.  Zaposleni bodo morali izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), število oseb v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah s fiksnimi sedišči pa bo omejeno na 50 % zasedenosti zmogljivosti sedišč, z obveznim vmesnim prostim sediščem. Pri prehodu meje se po novem priznavajo negativni testi in dokazila o preboleli bolezni iz Srbije.

Vlada je včeraj, v sredo, 26. maja 2021, sprejela spremembe oziroma dopolnitve posameznih odlokov, ki se nanašajo na prehod meja ter izvajanju kongresne dejavnosti. Prav tako je sprejela sklep o podaljšanju ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo še za mesec junij.

Ukrep čakanja na delo podaljšan še za en mesec

Vlada Republike Slovenije je sprejela Sklep o podaljšanju ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo za mesec junij.

Trenutne epidemiološke razmere, stanje na trgu dela, ki je vezano na okrevanje gospodarstva (in ki je kljub odpravi nekaterih omejitvenih ukrepov na področju gospodarstva še vedno nezadovoljivo) ter pozitivni odzivi delodajalcev nakazujejo na to, da je ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo še vedno potreben, zato se predlaga njegovo podaljšanje do 30. junija 2021.

Priznavajo tudi negativne teste in dokazila iz Srbije

Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19: Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Odlok začne veljati 30. maja 2021 in velja do vključno 6. junija 2021.

Ključne novosti odloka so: določena sta temno rdeči in rdeči seznam, priznavajo se tudi negativni testi in dokazila o preboleli bolezni iz Srbije. Med izjemami, ki lahko vstopijo v Slovenijo brez napotitve v karanteno in brez negativnega testa, so tudi otroci do 15 leta, ki potujejo v organizirani skupini v spremstvu vzgojitelja, učitelja ali skrbnika.

Nova pravila za kongresno dejavnost

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji: Vlada je sprejela nov Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Ponovno se sproščajo dejavnosti v skladu z Načrtom sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije covid-19 z dne 7. januarja 2021, kot je bil spremenjen dne 9. aprila 2021.

Od ponedeljka, 31. maja 2021, bo izvajanje kongresne dejavnosti dovoljeno pod nekoliko drugačnimi pogoji. Zaposleni bodo morali izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), število oseb v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah s fiksnimi sedišči pa bo omejena na 50 % zasedenosti zmogljivosti sedišč. Pri tem bo moralo biti med osebami eno sedišče prosto. Navedeni omejitvi ne bosta veljali na odprtih površinah, kjer ni fiksnih sedišč. Tam bo med postavljenimi sedišči najmanj 1 meter razdalje.

Medosebna razdalja med osebami, ki niso na sediščih, mora biti najmanj 1,5 metra, poleg tega pa se pri izvajanju kongresne dejavnosti v notranjih prostorih tudi za potrošnike določa izpolnjevanje pogoja PCT.

Osebe iz istega gospodinjstva bodo v vsakem primeru lahko sedele skupaj, med njimi medosebna razdalja seveda ni določena.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano