Kako do zdravih zgradb in prostorov?

Izbrani nasveti

30. Maj 2021

Kako do zdravih zgradb in prostorov?

Kako do zdravih zgradb in prostorov?


Strokovnjaki svetujejo: kako učinkovito opremiti delovni prostor, da bo energetsko varčen, raba energije pa učinkovita?

Kako prihraniti pri prezračevanju, kako preprečiti toplotne izgube in kako do prave količine prezračevanja? 

V želji po znižanju stroška ogrevanja uporabniki pogosto izklapljajo prezračevalne naprave. Zaposleni zato prostore zračijo z odpiranjem oken, s tem pa povečujejo porabo energije za ogrevanje ali hlajenje prostorov.

Investicije v učinkovito rabo energije v stavbah in podjetjih kot največji in najcenejši potencial zmanjšanja emisij, ni izkoriščen učinkovito niti celostno. Potenciali prihrankov energije in stroškov nakupa energije tako za gospodarstvo in gospodinjstva ostajajo neizkoriščeni.

V Sloveniji smo se zadnja leta, domala desetletja, konkretno posvečali energetski učinkovitosti objektov in učinkoviti rabi energije. »Z učinkovitim stavbnim pohištvom, odličnimi izolacijskimi elementi, ogrevalnimi načini, strehami in podobno smo prostor zatesnili z vseh strani; odpreti okno je zato postalo energijsko potratno, toda ker je prostor hermetično zaprt, ni zdrav za bivanje. V Evropi smo v zadnjih letih zavestno ustvarili kar tretjino bolnih stavb s tem, ko smo se osredotočali le na en vidik prenove ali gradnje. Manjka nam celovite gradnje, celovitih rešitev in zasnov,« pojasnjuje Franci Pliberšek, lastnik in generalni direktor podjetja MIK Celje.

1. Kako prihraniti pri prezračevanju?

»Če želimo privarčevati energijo in s tem denar,bomo verjetno izbrali odlično stavbno pohištvo, fasado, izolacijo, streho in ogrevanje. Če pa želimo ob energetski učinkovitosti objekta poskrbeti tudi za zdrave prostore in stavbe, se bomo odločili za prezračevalne sisteme,« je jasen Pliberšek. Pri prezračevanju se nam v osnovi ponujata dve možnosti — centralno ali lokalno, pri čemer Pliberšek izpostavlja dvocevni lokalni prezračevalni sistem.

Pri prezračevanju sicer prihranimo že s tem, ko namestimo prezračevalno napravo, saj slednja skrbi za konstanten dovod svežega zraka v prostor, ne da bi za to odpirali okna in izgubljali notranjo energijo. »Če želimo prihraniti še več, pa bomo poskrbeli za to, da ima naša naprava vgrajen rekuperator, ki bo skrbel za čim manjše izgube energije,« je prepričan Pliberšek. Rekuperator je namreč prenosnik toplote.

2. Kako preprečiti toplotne izgube?

Za boljšo izrabo energije je pomembno, da ima podjetje kakovostno stavbno pohištvo, ki ne bo omogočalo toplotnih izgub. Ob tem mora biti snovalec objekta pozoren tudi na njegovo lego in osvetljenost prostora ter skladno s tem načrtovati senčila. Pomembno vlogo ima tudi prezračevanje. Danes so namreč vse bolj moderne pisarne odprtega tipa, ki jih je treba redno prezračevati zaradi zdravja zaposlenih in zagotavljanja kakovostnega zraka v prostorih.

3. Kako do svežega zraka?

Cilj kvalitetnega prezračevanja poslovnih prostorov je zagotoviti dovolj svežega zraka vsem uporabnikom. Pomembno je tudi, da ta zrak ustrezno pripravimo. Ob tem so glavni trije parametri: filtracija, temperatura in relativna vlažnost. Ti skupaj s količino izmenjanega zraka prispevajo k porabi energije, ki za uporabnika predstavlja strošek.

4. Kako do prave količine prezračevanja?

»Zelo pomembno je, da so že v fazi načrtovanja določene prave količine prezračevanja za vse prostore. Eden izmed možnih korakov v procesu varčevanja je 'dinamično prezračevanje'. Takšno prezračevanje omogoča, da se prazni prostori, ko dosežejo želeno kakovost zraka, prezračujejo zgolj minimalno, ko je to znova potrebno, pa se količina poveča. Ker je takšnih prostorov v poslovnih stavbah praviloma več (sejne sobe, večnamenski prostori ...), lahko s tem občutno zmanjšamo porabo energije znotraj prezračevalne naprave,« razlaga Jernej Povšič, vodja oddelka strojnih inštalacij v podjetju Protim Ržišnik Perc.

»Na ta način bomo zmanjšali porabo na ventilatorju, grelniku ali hladilniku in povečali stopnjo učinkovitosti rekuperacije toplote. Dodatno bomo v času potrebe po vlaženju zmanjšali energijo za delovanje vlažilnika, v poletnem času pa energijo za potrebe razvlaževanja,« dodaja Povšič.

5. Kako do pravega tipa rekuperacije toplote?

Drugi pomembni korak je izbor pravega tipa rekuperacije toplote. Največji poudarek je na čim višji stopnji rekuperacije toplote, pogosto pa sta spregledana prenos vlage in padec tlaka. 

»Ker je večji del leta dovodni zrak treba tudi ogrevati ali ohlajati, je zelo pomembno, kako pripravljamo tako ogrevni kot hladilni medij. Ker imamo tu pri sodobnih prezračevalnih napravah možnost ogrevanja z relativno nizkimi temperaturami ogrevnega medija, se sama po sebi ponuja ideja po navezavi na katero izmed oblik toplotne črpalke, ki ob pravi postavitvi grelnika in hladilnika omogoča tudi cenovno ugodno razvlaževanje v poletnem času,« svetuje Povšič in dodaja, da na splošno velja pravilo, da z nekoliko višjo investicijo in izborom pravega projektanta v času obratovanja objekta lahko dosežemo visoke prihranke.

Kakšna je strategija Slovenije?

»Vizija dolgoročne podnebne strategije Slovenije, ki je v postopku sprejemanja, predvideva, da bo Slovenija leta 2050 podnebno nevtralna. Tako bo pomembno prispevala k zmanjšanju emisij ter bo učinkovito ravnala z energijo in naravnimi viri, hkrati pa ohranjala visoko stopnjo konkurenčnosti gospodarstva,« pravijo na ministrstvu za okolje in prostor.

S tem bo po njihovem doseženih veliko sočasnih pozitivnih učinkov, med drugimi zmanjšanje vpliva na okolje in energetske uvozne odvisnosti, obvladovanje stroškov in s tem energetske revščine ter dvig konkurenčnosti podjetij. »Družba bo temeljila na ohranjanju narave, krožnem gospodarstvu, obnovljivih in nizkoogljičnih virih energije, trajnostni mobilnosti ter lokalno pridelani zdravi hrani,« napovedujejo.

Slovenija lahko s trajnostnimi praksami po njihovem obvladuje potrebe po energetskih storitvah: osvetljenosti, ogrevanju, hlajenju, transportu, dostopnosti, delovanju informacijskih in komunikacijskih naprav ter mehanskem delu.

»Energetske storitve bo, kot predvideva predlog strategije, zagotavljala ob čim manjši rabi energije na učinkovit in trajnosten način. Hkrati bo spodbujala učinkovito rabo energije in materialov,« povzemajo.

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano