Imajo odličen načrt, ki ga ni mogoče spregledati. Uresničili ga bodo do leta 2031!

Člani

21. April 2021

Imajo odličen načrt, ki ga ni mogoče spregledati. Uresničili ga bodo do leta 2031!

Imajo odličen načrt, ki ga ni mogoče spregledati. Uresničili ga bodo do leta 2031!

– Podjetje LOTRIČ Metrology namerava v naslednjih desetih letih postati okoljsko povsem nevtralno podjetje. Z ambicioznim načrtom krožnega gospodarjenja bodo do leta 2031 dosegli cilj ničelnega vpliva na okolje.

– Kako izjemni so, poleg lanske 13 % rasti v članu SBC dokazujejo v času pandemije z razvojem instrumentov in orodij, ki odgovarjajo na izzive tega trenutka: razvoj prvega slovenskega respiratorja DIHAM, meritev CO2 v slovenskih šolah in testiranje zaščitnih mask.

– Lotričev laboratorij je od včeraj vpisan v Nando bazo, ki jo upravlja Evropska komisija in združuje akreditirane institucije za ocenjevanje izdelkov po direktivah EU. Gre za institucije, ki so dokazano usposobljene za strokovno ocenjevanje izdelkov.

– LOTRIČ Metrology v letošnjem letu praznuje 30 let, do danes je preraslo iz obrti za kalibracijo tehtnic, uteži in pipet prerasla v mednarodno uveljavljeno skupino, ki ima preko 170 strokovnjakov s področja meroslovja, zaposlenih v 10 podjetjih v 7 državah. 

»Vpliv, ki ga naše poslovanje pušča v okolju, se vse bolj postavlja pred finančne rezultate. Ne gre za izbiro temveč nujo. Pomembno je, da ničelni vpliv na okolje s točke v strategiji prestavi v naše vsakodnevno poslovanje,« je povedala solastnica in vodja projekta trajnostne strategije v podjetju Maja Lotrič.

Pristop k okoljski nevtralnosti imajo dobro razdelan

V podjetju LOTRIČ Meroslovje imajo definirane vire ogljičnega odtisa, ki ga s prestrukturiranjem poslovnih procesov manjšajo. V procesu se bodo naslonili na trajnostno strategijo in poudarek namenili procesom digitalizacije.

Do konca leta bodo posodobili vozni park, kjer bodo predvsem za dostave v mestih uporabljali električno vozilo.

V obdobju dveh let bodo namestili sončno elektrarno, do poletja 3 polnilnice za električne avtomobile.

Dodatno bodo z letnim izračunom ogljičnega odtisa in finančno podporo projektov za izravnavo ogljičnih emisij do leta 2031 nevtralizirali lasten ogljični odtis podjetja ter s tem dosegli ničelni vpliv na okolje.

Razvojne rešitve za izzive današnjega časa

Lotrič se kot vrhunsko razvojno podjetje lahko pohvali s številnimi razvojnimi dosežki. Njihov laboratorij za preizkušanje medicinskih mask je od včeraj vpisan v Nando bazo, ki jo upravlja Evropska komisija in združuje akreditirane institucije za ocenjevanje izdelkov po direktivah EU. Gre za institucije, ki so dokazano usposobljene za strokovno ocenjevanje izdelkov.

Njihov zadnji projekt se nanaša na merjenje nivoja CO2 v zaprtih prostorih, ki je eden glavnih pokazateljev kakovosti zraka. V stavbah brez mehanskega prezračevalnega sistema je priporočljivo namestiti senzorje CO2. V sodelovanju s podružnično šolo v Selcih so zato že meseca marca brezplačno namestili sistem EXACTUM, ki učiteljicam in učiteljem omogoča vpogled  v meritve v realnem času ter s tem učinkovitejše prezračevanje prostorov. To je tudi v skladu s priporočili NIJZ za prezračevanje prostorov.

V podjetju smo se že od začetkov našega poslovanja zavedali, da napredek ni rezerviran za tiste, ki želijo vse narediti sami, temveč so se zmožni in pripravljeni povezovati. Pri tem na trgu ne šteje zgolj rast, temveč hitrost razvoja. Zavedamo se, da smo kot podjetje uspeli zgolj ob podpori okolja s katerega smo zrasli in kateremu smo tudi dolžni vračati nazaj,« je ob tej priliki na današnjem dogodku za medije povedal ustanovitelj in generalni direktor podjetja Marko Lotrič, tudi član izvršnega odbora SBC.

Leto 2021 v številkah

V podjetju LOTRIČ Meroslovje so v lanskem letu zabeležili 13 % rast, ekipi pa se je pridružilo 8 novih sodelavk in sodelavcev. S pozitivnim trendom nadaljujejo tudi v letu 2021, pri čemer v prvem kvartalu beležijo 7 % rast.

To je mogoče pripisati dolgoročni usmeritvi podjetja, ki od leta 2015 v ospredje poslovanja razvoj lastni meroslovnih produktov in rešitev po meri naročnika, ki omogočajo vse večjo stopnjo avtomatizacije proizvodnih in poslovnih procesov. Izpostavimo lahko merilni sistem EXACTUM za samodejni nadzor parametrov okolja in namenske merilne sisteme TRAMES po meri kupcev za potrebe vhodne, vmesne in končne kontrole izdelkov.

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano