SBC podpira uvedbo razvojne kapice

Stališča

11. Marec 2021

SBC podpira uvedbo razvojne kapice

SBC podpira uvedbo razvojne kapice

SBC — Klub slovenskih podjetnikov podpira uvedbo razvojne kapice.  Z njo bo Slovenija privlačnejša za vrhunske kadre, ki so nujno potrebni za zvišanje dodane vrednosti, ki je eden izmed temeljnih ciljev naše države. Po drugi strani se soočamo z odhodom talentiranih in visoko izobraženih Slovencev v tujino. Če slovenski vrhunski strokovnjaki in talenti zapuščajo Slovenijo, je to škodljivo za vse.

Večina držav v EU je prepoznala smiselnost kapice, od tega jo je v praksi uvedlo že 19 držav članic. Poleg tega je razvojna kapica tudi korektna, saj je višina pokojnine v Sloveniji omejena, pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja pa so univerzalne za zavarovance pri različnih višinah plač. Zato je povsem smiselno, da je omejena tudi višina prispevkov.

V SBC — Klubu slovenskih podjetnikov se zavedamo trenutnih zmožnosti javnih financ, zato deloma razumemo, da je predlog praga za razvojno kapico postavljen pri 6.000 evrih bruto.

Vendar to ne bo dovolj, saj bodo s tem še vedno zelo obremenjene plače visoko strokovnega kadra. Zato bi bilo nujno, da prag za razvojno kapico vsaj časovno postopno (denimo, da uzakonimo nekaj večletno postopno znižanje praga) določimo pri 2,5-kratniku povprečne plače v državi, pri 4600 evrov bruto. Tako bi bile razbremenjena plače okoli 28 tisoč zaposlenih.

Morda se uvede nižji prag razvojne kapice za tiste, ki so vključeni v registrirane raziskovalne razvojne skupine.  Vendar to ni nujno, kajti tudi ob znižanju praga na 2,5-kratnik povprečne plače bi se prihodki države od dohodnine in davkov na potrošnje povečali in delno nadomestili izpad iz prispevkov. V najslabšem primeru po podatkih Analitike GZS bo neto izpad v višini 200 milijonov evrov, ki se bo ga enostavno nadomestilo z višjimi plačami.

Predvsem pa v SBC — Klubu slovenskih podjetnikov verjamemo, da bodo koristi zaradi več vrhunskih strokovnjakov, ki bodo ostali ali prišli v Slovenijo razvijat odlične produkte, in višje dodane vrednosti na koncu bistveno večje od omenjenega izpada.

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano