(predlog) Nujno varstvo tudi za zaposlene iz industrije

Stališča

30. Marec 2021

(predlog) Nujno varstvo tudi za zaposlene iz industrije

(predlog) Nujno varstvo tudi za zaposlene iz industrije

– SBC je na ključne odločevalce v državi naslovil dopis glede nujnega varstva otrok tudi za starše, zaposlenih v industriji. 
– Na podlagi določbe starši, ki delajo v industriji, niso upravičeni do nujnega varstva, tako kot je bilo določeno v jesenskem in zimskem času zaprtja vrtcev in šol. Takrat je bila odločitev o nujnem varstvu v rokah vsakega posameznega župana/vrtca oziroma šole, ki je lahko določil, kateri od staršev so upravičeni do varstva in kateri ne.
– V SBC zato predlagamo, da se odlok spremeni in dopusti nujno varstvo v vrtcih in prvi triadi osnovnih šol na način, kot je bilo to že urejeno v jesenskem in zimskem času, torej da je odločitev v rokah posameznih županov oz. vrtcev in šol.
– Celotno sporočilo za javnost lahko prebere v nadaljevanju:  

Gospod Janez Janša, predsednik Vlade Republike Slovenije
Gospa Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport
Gospod Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo
Gospod Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti
Gospod Matej Tonin, minister za obrambo

Nujno varstvo tudi za zaposlene iz industrije

Spoštovani,

V SBC — Klubu slovenskih podjetnikov se zavedamo resnosti situacije, v kateri smo, zato tudi razumemo odločitve, sprejete na 67. redni seji vlade glede zaprtja nenujnih dejavnosti, vrtcev in šol med 01.04 do vključno 11.04.2021.

Glede zapiranja vrtec in šol za prvo triado je v Odloku o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih, objavljenem v UL št. 47, z dne 29.03.2021, določena izjema in sicer za nujno varstvo vrtčevskih otrok in učencev prve triade staršev, katerih oba ali eden od staršev, ki je samohranilec, sta zaposlena v sektorjih kritične infrastrukture, določenih v 4. členu Zakona o kritični infrastrukturi (Uradni list RS, št. 75/17), v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, v Slovenski vojski, Policiji ali v poklicnih gasilskih enotah. Zaposlitev le-teh se ugotavlja na podlagi potrdila delodajalca.

Opozoriti želimo, da na podlagi te določbe starši, ki delajo v industriji, niso upravičeni do nujnega varstva, tako kot je bilo določeno v jesenskem in zimskem času zaprtja vrtcev in šol. Takrat je bila odločitev o nujnem varstvu v rokah vsakega posameznega župana / vrtca oz. šole, ki je lahko določil, kateri od staršev so upravičeni do varstva in kateri ne.

Že takrat so starši, ki jim je delovni proces to omogočal, delali od doma, v kar smo prepričani, da bodo storili tudi sedaj. V dejavnostih in industriji, ki pa bodo v času od 01.04. do vključno 11.04.2021 lahko poslovale in dela od doma ni mogoče organizirati, pa nastane problem, kam bodo starši dali v varstvo svoje otroke. Z ukrepi se želi izogniti prevelikemu mešanju populacije, učinek pa bo prav nasproten. Na eni strani veliko staršev ne bo upravičeno do varstva, zato bodo pomoč poiskali pri starih starših in drugih sorodnikih, kar pa ni namen predlaganih ukrepov. Po drugi strani pa bo že tako prizadeta gospodarska dejavnost, še bolj prizadeta, če bodo zaposleni, namesto da bi lahko opravljali delo — seveda, kjer je to ob zagotavljanju zdravstvenih pogojev mogoče — morali ostati doma in paziti otroke.

V SBC — Klubu slovenskih podjetnikov zato predlagamo, da se odlok spremeni in dopusti nujno varstvo v vrtcih in prvi triadi osnovnih šol na način, kot je bilo to že urejeno v jesenskem in zimskem času, torej da je odločitev v rokah posameznih županov oz. vrtcev in šol.

Prosimo za tehten premislek o tem predlogu, ki bo podjetništvu in gospodarstvu omogočil bistveno lažjo organizacijo poslovanja.

S spoštovanjem.

SBC — Klub slovenskih podjetnikov

Ljubljana, 30. marec 2021

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano