Pobuda za pomoč po požaru, ki je uničil tri domove in del srednjeveškega mestnega jedra

Člani

04. Februar 2021

Pobuda za pomoč po požaru, ki je uničil tri domove in del srednjeveškega mestnega jedra

Pobuda za pomoč po požaru, ki je uničil tri domove in del srednjeveškega mestnega jedra

V požaru, ki je pred tednom dni izbruhnil v Višnji Gori, so tri družine ostale brez strehe nad glavo. Poleg človeške travme in individualne materialne škode je močno poškodovano tudi srednjeveško mestno jedro. Mestno jedro je s projektom Dom Kranjske čebele načrtovano kot ena izmed ključnih destinacij ob slovenskem predsedovanju Svetu EU v drugi polovici leta.

Gre za pomembno destinacijo, ki jo bodo med predsedovanjem obiskovali politiki in tuji novinarji, pravi Simona Petrič, članica SBC in direktorica višnjegorskega podjetja Elvez, ki bo prizadetim pomagalo po svojih močeh. Simona Petrič ob tem člane SBC spodbuja, da se prav tako odločijo za humanitarno gesto. Podatke za nakazilo sredstev navajamo v nadaljevanju.

V starem mestnem jedru Višnje Gore je pred tednom dni zagorelo ostrešje srednjeveške stanovanjske hiše. Požar se je zaradi vetra in strnjene gradnje razširil na dve sosednji hiši, tretjo je poškodoval. V dogodku k sreči ni bil nihče poškodovan. Iz stavb se je pravi čas na varno umaknilo 18 ljudi. V požaru so brez strehe nad glavo ostale tri družine. Po dogodku so jim streho nad glavo ponudili sosedje in sorodniki, pomagajo tudi drugi krajani, pomoč sta obljubili občina in krajevna skupnost. »Domačini smo stopili skupaj, imamo odgovornost do soljudi, do kraja, do situacije, ki je nastala po tem nesrečnem dogodku,« pravi Simona Petrič, direktorica višnjegorskega podjetja Elvez in članica SBC — Kluba slovenskih podjetnikov. Poleg hude tragedije za ljudi je po njenih besedah izjemno žalostno, da je pogorel del starega mestnega jedra, kar je velik udarec za tamkajšnjo kulturno dediščino.

»Gre za poškodbo podobe srednjeveškega tipa mestnega trga, ki jo bo treba temu primerno sanirati. Višnja Gora s projektom Dom Kranjske čebele je namreč načrtovana kot ena od ključnih destinacij ob slovenskem predsedovanju svetu EU v drugi polovici letošnjega leta. Redno jo bodo obiskovali tuji novinarji in politiki. Pri tem je pričakovati posreden vpliv na komunicirano podobo Slovenije v mednarodnem prostoru,« poudarja Simona Petrič. Dodaja, da gre za nezgodno socialno in materialno škodo v strnjenem srednjeveškem mestnem trgu ob lokaciji obeležja Kranjski čebeli in Hiši kranjske čebele v izgradnji, zato je po osnovnih načelih kluba primerna pozitivna humanitarna reakcija članov kluba SBC. Po njenih besedah materialna škoda v tem trenutku še ni ocenjena, so pa glede stanje na terenu praktično uničene tri stanovanjske hiše in del četrtega ostrešja, ki so potrebne korenite obnove. K tej bo po svojih zmožnostih prispevalo podjetje Elvez, član SBC - Kluba slovenskih podjetnikov. K humanitarni gesti, ki bo omogočilo obnovo lokacije, ki ima ne samo kulturno, temveč ob prihajajočem predsedovanju EU tudi promocijsko vrednost za Slovenijo, Simona Petrič spodbuja tudi druge člane kluba

Kako pomagati? Vsi, ki želite pomagati, lahko to storite preko TRR Krajevne skupnosti Višnja Gora, ki je namenjene za pomoč oškodovanim: SI56 0123 9645 0801 488, sklic 00 910, kot namen pripišite — »POŽAR«

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano