(predlog vladi) SBC za hitro testiranje učiteljev in otrok

Stališča

21. Januar 2021

(predlog vladi) SBC za hitro testiranje učiteljev in otrok

(predlog vladi) SBC za hitro testiranje učiteljev in otrok

Gospod Janez Janša, predsednik Vlade Republike Slovenije

Gospa Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport

ZADEVA

HITRO TESTIRANJE UČITELJEV IN OTROK

Spoštovani, V SBC — Klubu slovenskih podjetnikov z zanimanjem spremljamo dogajanje glede odpiranja vrtcev in šol, saj je le-to povezano tudi z gospodarsko dejavnostjo oz. oživljanjem le-te.

Osnovne šole so pri nas popolnoma zaprte že vse od konca oktobra, torej neprekinjeno že več kot dva meseca in pol. Vendar pa je glede na podlagi včerajšnjih epidemioloških podatkov bila sprejeta odločitev, da se bodo osnovne šole pričele odpirati. Glede na trenutne razmere, se bodo šole lahko odprle skoraj v večini regij, razen v treh. Ker se zavedamo, da previdnost pri tem ni odveč, predlagamo, z namenom preprečitve ponovnega množičnega širjenja novih okužb, testiranje učiteljev kot tudi učencev pred vstopom v šole, s hitrimi testi.

Pozdravljamo vnovično odpiranje šol, seveda ob upoštevanju vseh zdravstvenih ukrepov, da ne bi prišlo do novega vala okužb in s tem ponovnega zapiranja. Zgled nam lahko predstavlja Avstrija, ki je napovedala tedensko testiranje tako zaposlenih, kot tudi otrok, s čimer se zajezi morebitno širjenje okužb na širšo populacijo.

Pristop testiranja s hitrimi testi, se je kot učinkovit ukrep hitrega odkrivanja in nadaljnjega širjenja okužb izkazal že v podjetjih, kjer takšen pristop številna podjetja uporabljajo že nekaj časa.

V SBC — Klubu slovenskih podjetnikov tako predlagamo, da se testiranje s hitrimi testi uvede tudi v šolah, tako za učitelje, kot tudi učence. S tem bi širjenje virusa hitro zajezili ter s tem preprečili možnost nekontroliranega širjenja med učitelji in učenci. Prav tako bi s tem omogočili hitrejšo, predvsem pa bolj varno odpiranje šol, ter zmanjšali možnost, da bi po odprtju le-te bilo potrebno kmalu tudi zapirati.

S spoštovanjem. SBC — Klub slovenskih podjetnikov Ljubljana, 21. januar 2021  

V vednost:

  • Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo;
  • Matej Tonin, minister za obrambo.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano
To spletno mesto varuje Google reCAPTCHA in veljata Politika zasebnosti in Pogoji storitve.