Ob 7. rojstnem dnevu SBC še naprej - ZA podjetno Slovenijo

Člani

05. Januar 2021

Ob 7. rojstnem dnevu SBC še naprej - ZA podjetno Slovenijo

Ob 7. rojstnem dnevu SBC še naprej - ZA podjetno Slovenijo

Med ustanovnimi člani so bili Marjan Batagelj, Igor Akrapovič, Joc Pečečnik, Tanja Skaza, Franc Frelih, Tone Stanovnik, Franci Pliberšek in številni drugi prepoznavni slovenski podjetniki. Marjan Batagelj je bil predsednik kluba šest zaporednih enoletnih mandatov do junija lani, ko ga je na mestu predsednika nasledil dr. Jure Knez, tudi eden izmed ustanoviteljev SBC.

Predsednik SBC dr. Jure Knez ob 7-letnici kluba

»Spoštovani člani,

kar težko je verjeti, da je že sedem let, odkar je Joc navdušil Marjana in Uroša ter preostalih 34 ustanovitvenih članov nad idejo, da se je potrebno združevati, povezovati ter nastopiti skupaj.

Hitra rast članstva, veliko veselja ob dogodkih, odmevne medijske akcije ter čedalji večji vpliv so dokaz, da je bila odločitev popolnoma pravilna. Hvala, Joc, Marjan, Uroš, vsi člani ter strokovna ekipa, da ste nas pripeljali do te točke, do 235 članov, ki skupno ustvarijo že skoraj 3 milijarde evrov prodaje.

Sedem let kasneje, v času korone, je postalo povsem jasno, kakšna je moč in vrednost kluba. Lansko leto smo sodelovali z vlado pri sokreiranju vsebine 23 zakonov ter amandmajev, ki so gospodarstvu pomagala pri preživljanju teh težkih časov. Postali smo pomemben sogovornik.

Lansko leto se nismo velikokrat videli. Ko se vreme otopli, ko virus čudežno izgine, ko bomo spet lahko šli po svetu, na kavo v bližnji lokal, na večerjo, ko bomo zopet na polno zagnali naša podjetja, komaj čakam, da se zopet vidimo v živo in nazdravimo prihodnosti. V krizi se loči zrnje od plevela in vi, spoštovani člani SBC, ste s svojo inovativnostjo in prodornostjo tisti, ki boste še močneje kreirali prihodnost Slovenije.

Srečno«

Lani več odmevnih akcij za boljše poslovno okolje v državi

Vezivo SBC so politična neodvisnost, gentlemanska kultura med člani in prizadevanje za boljše poslovno okolje v Sloveniji. V ospredju prizadevanj kluba so tudi večja prepoznavnost poštenega podjetništva in zavedanja, da družba blaginje temelji na prodornem podjetništvu in podjetnosti, ki koristi vsem družbenim skupinam. SBC si omenjene cilje prizadeva doseči preko:

V okviru akcije ZA podjetno Slovenijo pravkar poteka tudi zelo odmeven natečaj Zgodbe navdiha, ki prepoznava uspešne podjetniške zgodbe z močno družbeno noto v času koronakrize, ko so se morala podjetja hitro prilagoditi in se odzvati na spremenjene poslovne in družbene razmere. Namen natečaja je poudariti pomen družbeno odgovornega podjetništva za lokalno skupnost, posamezne družbene skupine in celotno družbo.

Izjemna poslovna uspešnost članov

Od ustanovitve do danes je klub ves čas rasel in v svoje vrste sprejemal uspešne podjetnike, ki krepijo članstvo in rezultate združenja. Danes je v treh sekcijah kluba - članov SBC, SBC Mladih in SBC Naslednikov — povezanih 273 članov. Člani kluba so imeli v obdobju 2019/2014 68 % rast prihodkov iz prodaje (povprečje slovenskega gospodarstva je nekaj manj kot 31 %). Število zaposlenih so člani v omenjenem obdobju povečali za skoraj 56 % (povprečje v slovenskem gospodarstvu: 20 %). V letu 2019 so imeli člani več kot 53 tisoč evrov dodane vrednosti na zaposlenega, kar je 15 % več od povprečja v slovenskem gospodarstvu (46.470 evrov), in 21 % čiste donosnosti kapitala (povprečje v slovenskem gospodarstvu je 9 %). Kapital članov SBC obsega 1,3 milijarde evrov (o nadpovprečnih rezultatih članov kluba lahko več preberete na tej povezavi).

Bonitetna odličnost

Zgovorni so tudi bonitetni podatki analitične hiše Bisnode. Ti kažejo, da člani SBC dosegajo kar 85 % bonitetno odličnost. Med člani je kar 62 % takšnih, ki se lahko pohvalijo s platinasto bonitetno odličnostjo. Za primerjavo: med vsemi poslovnimi subjekti v Sloveniji jih le 15 % dosega bonitetno odličnost, le 9 % pa platinasto odličnost.

  • Na današnji dan pred natanko sedmimi leti je nastal SBC
  • Klub slovenskih podjetnikov.
  • Vsem članom SBC ob tem jubileju iskreno čestitamo in jim želimo še več poslovnih uspehov v prihodnje.
  • 6. januarja 2014 se je 36 ustanoviteljev, uglednih in uspešnih slovenskih podjetnikov in podjetnic, povezalo v združenje SBC.
  • SBC je danes sopomenka za nadpovprečnost, zdrave podjetniške vrednote, inovativnost in prepoznavnost Slovenije v svetu.  
    • argumentiranih stališč, kot je aktivno sodelovanje s predlogi za boljše podjetniško okolje (tudi v času koronakrize),
    • zastopanja interesov podjetnikov, konstruktivnega dialoga z državo in drugimi interesnimi skupinami v državi,
    • odmevnih akcij, kot sta akcija ZA podjetno Slovenijo in All Stars SBC, ter
    • preko mednarodnih (SBC Forum) in domačih poslovnih dogodkov (SBC Akademije, SBC Webinarji) in izdajanja publikacij (revija SBC Podjetnik in digitalne platforme SBC z aktualnimi, in vsebinsko močnimi prispevki in nasveti).

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano