Alenka Knez prejela priznanje za vseživljenjsko delo!

Člani

06. Januar 2021

Alenka Knez prejela priznanje za vseživljenjsko delo!

Alenka Knez prejela priznanje za vseživljenjsko delo!

Letošnja prejemnica priznanja za vseživljenjsko delo Alenka Knez je soustanoviteljica SOS šole za pomoč mladim s težavami pri matematiki, na praktičen način pa jo poskuša približati že malčkom v vrtcu, so v portretu inženirke strojništva in učiteljice zapisali v Dnevniku. Alenka Knez je velika podpornica javnega šolstva in naravoslovnih usmeritev, ki jih potrebuje gospodarstvo. Je tudi močna podpornica akcije ZA podjetno Slovenijo, s katero SBC zadnja leta ozavešča o pomenu podjetništva in podjetnosti za to, da lahko ustvarjamo družbo blaginje, ki je vključujoča do vseh družbenih skupin. Alenka Knez je aktivna udeleženka 3. SBC Foruma, ki je februarja lani potekal na Brdu pri Kranju.

Matematiko skuša približati skozi igro

Nekdanja profesorica na srednji tehniški šoli v Trbovljah je več kot 30 let poučevala strokovne predmete, zadnja leta pa se posveča poučevanju matematike, ki je po njenih besedah po krivici nepriljubljen predmet. Zato je s sinovoma zasnovala SOS šolo za pomoč otrokom, za matematiko pa na enostaven način navdušuje že najmlajše v vrtcu, piše Dnevnik. Kot pravi, se pri njej otroci matematike učijo skozi igro, s pomočjo materialnega sveta in preprostih učil.

»V prvih treh letih se pri matematiki pri nekaterih pojavijo tako velike luknje v znanju, da jih je kasneje nemogoče zakrpati,« je za Dnevnik povedala Alenka Knez, mama dr. Jureta Kneza, soustanovitelja vrhunskega podjetja Dewesoft in predsednika SBC — Kluba slovenskih podjetnikov. Njen drugi sin Saša Knez je profesor fizike, Alenka Knez ima tudi pet vnukov.

Nominiranki za Inženirko leta 2020

Podjetje Mediade z izborom Inženirka leta vsako leto predstavi deset zanimivih inženirk. Gre za osebe, ki z osebnostjo in delom mlade lahko spodbudijo, navdušijo ali opogumijo za odločitev o inženirski študijski ali poklicni poti. Pri izboru je pomembna zanimivost inženirk, pripovednost, njihove zgodbe in doprinos k razvoju tehnologije, družbe ali gospodarstva, navaja organizator. Branka Viltužnik, vodja oddelka raziskav in inovacij, Plastika Skaza: Kot vodja oddelka skrbi za razvoj ter karakterizacijo novih naprednih trajnostnih materialov. Vzporedno s sodelavci razvija in vpeljuje tudi nove napredne tehnologije, kot so strojni vid, umetna inte­ligenca, veriženje podatkovnih blokov. Vodi in implementira zahtevne rešitve v skladu s konceptom Industrija 4.0, so zapisali pri Svetu kapitala.  Elizabeta Škrget, raziskovalka in razvijalka receptur, Lek Veterina: Išče rešitve za izboljšanje obstoječih produktov in razvoj novih inovativnih proizvodov, ki temeljijo na surovinah naravnega izvora. Sodelovala je pri razvoju treh krmnih mešanic, ki so zaščitene s patentom in tudi kot blagovna znamka. Vsakodnevne izzive rešuje inovativno, z 'odprto glavo' in z razmišljanjem izven okvirov, navajajo pri Svetu kapitala. Nagrado Inženirka leta 2020 je prejela Jasna Hengović, razvijalka programske opreme v podjetju Cosylab.

Alenki Knez v SBC iskreno čestitamo za prejem uglednega priznanja, ki potrjuje njeno dolgoletno plemenito delo. Za uvrstitev med deset zanimivih inženirk čestitamo tudi nominirankama iz Plastike Skaza in Lek Veterine.  Foto: Barbara Reya Dogodek Inženirka leta 2020 si lahko ogledate na spodnji povezavi:  https://www.youtube.com/watch?v=FOxqPR0GyVg

  • Inženirki Alenki Knez so na prireditvi Inženirka leta 2020 podelili posebno priznanje zaradi predanega vseživljenjskega dela pri vzgoji in razvoju talentov.
  • Alenka Knez na portalu SOS pomaga otrokom prvega triletja s težavami pri matematiki. Je tudi aktivna udeleženka 3. SBC Foruma in podpornica akcije ZA podjetno Slovenijo.
  • Med desetimi nominirankami za Inženirko leta 2020 inženirki iz dveh članov SBC: Branka Vitužnik iz podjetja Plastika Skaza in Elizabeta Škerget iz podjetja Lek Veterina.
  • Alenki Knez ter obema nominirankama čestitamo za priznanje za predano in plemenito vseživljenjsko delo ter za uvrstitev med najboljših deset inženirk leta 2020!

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano