Izogibajmo se avtogolom, ki bodo ogrozili delovna mesta socialno najbolj šibkih

Stališča

10. December 2020

Izogibajmo se avtogolom, ki bodo ogrozili delovna mesta socialno najbolj šibkih

 

SPOROČILO ZA JAVNOST

Izogibajmo se avtogolom, ki bodo ogrozili delovna mesta socialno najbolj šibkih

 V SBC — Klubu slovenskih podjetnikov podpiramo rast minimalne plače ob gospodarski rasti. V času akutne krize, kot smo ji priče zdaj, pa bomo z njenim dvigom ogrozili številne že tako socialno šibke.

V zadnjih mesecih smo s številnimi državnimi ukrepi branili delovna mesta in s tem tudi podjetja. Epidemija je prinesla povsem drugačne razmere kot pred tem, ko smo beležili gospodarsko rast. SBC — Klub slovenskih podjetnikov je v času gospodarske rasti podpiral rast minimalne plače, saj je prav, da ob gospodarski rasti poskrbimo za rast najnižjih plač. Žal pa so se gospodarske razmere zaradi epidemije povsem spremenile. Mnoga podjetja, ki so bila že prej šibka, pa tudi nekatera, ki so bila pred krizo finančno močna, bijejo boj za preživetje. S tem pa tudi za ohranitev čim več delovnih mest. Kriza najbolj ogroža najbolj šibka podjetja, ki si ne morejo privoščiti višjih plač. Če propadejo ali bodo prisiljena odpuščati, bodo najvišjo ceno plačali večinoma tisti, ki že zdaj prejemajo nizke plače. Najbolj ogroženi bodo socialno najšibkejši, ki so praviloma tudi najtežje zaposljivi. Radikalen dvig minimalne plače bo v takšnih razmerah avtogol, zaradi katerega bo mnogo več zaposlenih izgubilo službo, kot bi jo sicer. Kar smo branili v letu 2020, bomo v mnogočem izgubili v letu 2021. Zato se pridružujemo drugim gospodarskim organizacijam pri pobudi za zamrznitev minimalne plače. Apeliramo na odločevalce, da imajo v mislih, da živimo v času, ko je dragoceno vsako delovno mesto.

Predsednik SBC dr. Jure Knez: "Zakon o minimalni plači je iz nekega drugega časa, časa konjunkture, razcveta, ki ga je v tem letu zamenjal čas globoke zdravstvene in gospodarske krize. V tem času zagotovo nihče ne bi pomislil na dvig minimalne plače, saj to po ocenah pomeni izgubo do deset tisoč delovnih mest. Največje težave bodo v javnem sektorju, saj se bodo zopet podražile storitve najbolj ogroženim skupinam, na primer oskrbnina v domovih upokojencev. Vsi si želimo čim višjih plač, nujno pa moramo skrbeti za ohranitev delovnih mest, zato je moje mnenje, da je zamrznitev do ponovnega razcveta gospodarstva v tem trenutku najbolj smiseln in nujno potreben korak."

Ljubljana, 10. december 2020

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano