Apel za ukrepe, ki bodo omogočili odpiranje gospodarstva

Stališča

02. December 2020

Apel za ukrepe, ki bodo omogočili odpiranje gospodarstva

Apel za ukrepe, ki bodo omogočili odpiranje gospodarstva

Ljubljana, 2. december 2020

Apel za ukrepe, ki bodo omogočili odpiranje gospodarstva

V SBC pozdravljamo informacije, da se pripravljajo ukrepi za zajezitev širitve novega koronavirusa z množično uporabo hitrih testov. Hkrati apeliramo na zdravstvene oblasti:- da urgentno zagotovijo protokole za strokovno ravnanje s hitrimi testi v podjetjih in drugih ustanovah in - da hitro pripravijo učinkovit logistični akcijski načrt za cepljenje prebivalstva.

Kljub zaprtju velikega dela gospodarstva se epidemiološke razmere v Sloveniji niso izboljšale toliko, kot smo pričakovali. Informacije o prevelikem deležu okužb na delovnih mestih pa ne temeljijo na verodostojnih podatkih. Več kot očitno je, da vsi skupaj potrebujemo učinkovitejše ukrepe in tudi boljšo analitiko. Zato smo v SBC — Klubu slovenskih podjetnikov že v drugi polovici novembra predstavili pobudo ZA hitre teste, ciljne ukrepe in relevantne podatke. Po neuradnih informacijah, ki jih je že zasledili v javnosti, sedmi protikoronski paket (pkp7), ki je v nastajanju, vsebuje nekaj ukrepov za spodbudo uporabe hitrih testov, tudi sofinanciranje nakupa hitrih antigenskih testov za SARS-CoV-2 za osebe, ki se ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo kot gospodarske družbe ali samostojni podjetniki posamezniki. Takšne ukrepe pozdravljamo, kot tudi namero prostovoljnega množičnega testiranja na prisotnost virusa SARS-Cov-2. Na ta način bi lahko vzpostavili razmere za čim hitrejše odpiranje gospodarstva, šol in drugih dejavnosti. V tej luči apeliramo na pristojne organe in institucije, da hitro sprejmejo in objavijo strokovni protokoli za uporabo hitrih testov v različnih organizacijah. Hitri testi so ob strokovni uporabi koristni in jih v mnogi državah že na veliko uporabljajo za testiranje in zajezitev okužb. Slovenija na tem področju izrazito zaostaja. Niso pomembni samo za podjetja, ampak tudi za druge ustanove, denimo za domove za starejše občane, kjer so razmere že nekaj časa najbolj kritične. Verjamemo, da lahko bistveno pripomorejo k zajezitvi virusa, k rešitvi življenj in tudi k odpiranju celotnega gospodarstva v čim krajšem času. Obenem apeliramo, da se čim hitreje pripravi akcijski načrt za logistiko cepljenja prebivalstva in da se ekipe za cepljenje zelo hitro začnejo pripravljati in trenirati. V nam vzornih državah se to že dogaja. V SBC — Klubu slovenskih podjetnikov verjamemo, da je uspešen izhod iz krize, tako zdravstvene kot socialne in ekonomske, ta hip zelo odvisen od štirih dejavnikov:

  1. Maksimalne odgovornosti slehernega državljana in vseh organizacij, da se držimo preventivnih ukrepov v boju proti širjenju virusa.
  2. Čim hitrejše, čim bolj strokovne in čim širše uporabe hitrih testov, ki imajo dve ključni prednosti:
    1. ob samo nekoliko manjši zanesljivosti od testov PCR so rezultati hitrega testa zelo hitri, kar je ključno pri testiranju bližnjih stikov oseb s sumljivimi simptomi na covid-19,
    2. zaradi bistveno nižje cene in s tem večje dostopnosti omogočajo bistveno širšo uporabo.
  3. Odličnega akcijskega načrta za cepljenje prebivalstva.
  4. Ukrepov v pkp7, ki morajo dodatno zaščititi delovna mesta in najbolj prizadeta podjetja.

Predsednik SBC Dr. Jure Knez: »S hitrimi testi lahko hkrati rešujemo življenja in hitreje ustvarjamo razmere za odpiranje gospodarstva.« 

   

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano