Izbrani nasveti
•08. November 2020
V razvojnem in proizvodnem podjetju Polycom Škofja Loka, d.o.o. (član SBC - Kluba slovenskih podjetnikov), so na več ravneh sistematično in učinkovito vpeljali ukrepe za preprečevanje in širjenje okužb s koronavirusom covid-19. Kot pojasnjuje Ulrik Oblak, član uprave podjetja in strokovni sodelavec za varnost in zdravje pri delu in za kakovost, so v Polycomu ukrepe za zajezitev koronakrize in preprečevanje okužb na treh lokacijah podjetja (Poljane, Dobje, Črnomelj) razdelili na tri ravni: - na ukrepe za zagotavljanje nemotenega poslovanja, - na ukrepe za preprečevanje škode pri poslovanju in - na ukrepe za preprečevanje širjenja okužb, Primer ukrepov v Polycomu lahko služi kot uporabne smernice v podjetjih.
V Polycomu so tveganja razdelili po naslednjih področjih, za katere so sprejeli potrebne korake oziroma pravila ravnanja. ŠIRITEV PREKO OBISKOVALCEV - Dostop zunanjim osebam (obiskovalci, izvajalci) je dovoljen le v nujnih primerih, ko bi njihova odsotnost lahko povzročila gospodarsko škodo za podjetje. - Izvajajo se lahko le nujne aktivnosti z zunanjimi izvajalci (izobraževanja, vzdrževanje, popravila ...). - Načrtovana izobraževanja ostanejo, za nove je potrebna dodatna odobritev vodstva (tako za izobraževanja znotraj kakor zunaj podjetja). - Za vse zunanje obiskovalce in izvajalce, ki imajo odobren vstop, veljajo enaki ukrepi kakor za zaposlene.
ŠIRJENJE PREKO PREVOZNIKOV (LOGISTIKA)
- Prepoved vstopa v podjetje za prevoznike. - Razkuževanje rok zaposlenih v logistiki. - Postavitev zunanjih stranišč za prevoznike. ŠIRJENJE PREKO RAZGOVOROV ZA DELO - Prvi krog razgovorov za delo poteka preko interneta. - Drugi krog razgovorov poteka v podjetju pod zaščitnimi ukrepi (maska, razkuževanje površin, razkuževanje rok, varnostna razdalja). - Nenujni razgovori se prestavijo na poznejši čas. - Napovedane obiskovalce pred prihodom v podjetje pokličejo in preverijo, kakšno je njihovo zdravje: ali kihajo, kašljajo, se slabo počutijo, so bili v stiku z bolno osebo ali potrjeno okuženim? Na njihovo stanje so pozorni tudi ob obisku podjetja. - Rokovanja ob prihodu ni. Opozorijo jih na varnostno razdaljo dveh metrov, uporabo maske in razkuževanje rok. - Varnostno razdalja ohranjajo tudi ob uporabi mask (hodnik, stopnišče, sejna soba). - Razgovori potekajo v velikih sejnih sobah. - Mizo se po končanem razgovoru dezinficira, prav tako ročaje stolov. - Ko gredo zaposleni iz stavbe, se dosledno ohranja varnostna razdalja, odhod poteka brez rokovanja. ŠIRJENJE MED LOKACIJAMI PODJETJA - Omejitev potovanja med lokacijami podjetja (izjema so nujna dela tehnologije in prevoz blaga, ki je že podvrženo ukrepom). ŠIRJENJE ZARADI SLABE INFORMIRANOSTI ZAPOSLENIH - Obveščanje zaposlenih o ukrepih: redno objavljanje ukrepov in informacij na oglasnih deskah podjetja in preko e-pošte, okrepljeno in stalno komuniciranje in ozaveščanje zaposlenih, ki ga izvajajo vodje. - Spremljanje in upoštevanje navodil ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. ŠIRJENJE ZARADI SLABE HIGIENE ZAPOSLENIH - Pred glavni vhod, jedilnico in kadilnico stojijo navodila za pravilno umivanje in razkuževanje rok, glede higiene kašlja, rokovanja, telesnega stika... ŠIRJENJE PREKO DELA V ODDELKIH - Pravila za zaposlene v podjetju veljajo tudi za študente, praktikante, zunanje obiskovalce in izvajalce. - Po oddelkih so postavljena dodatna obvestila o razdalji med osebami (2 metra) in pravilni uporabi mask. - Maske so obvezne, ko je razdalja med osebami manj kot dva metra. Izjemoma je lahko v pisarni, kjer je pregrada, razdalja manjša od 1,5 metra. Pravilo velja za vse notranje površine v podjetju, tudi za hodnik, stopnišče in skladišče, od trenutka vstopa v podjetje do izstopa iz podjetja, vključno z evidentiranjem delovnega časa. - Montaža in prebiranje: en zaposleni za posamezno mizo. Prebiranje v ostalih oddelkih: en zaposleni za posamezno mizo. - Prihod na delo v podjetje je dovoljen največ 15 minut prej (ni dovoljeno priti predčasno, razen če je to navodilo nadrejenega). - Račune in dokumentacijo vsak zaposleni prevzema sam v recepciji. - Kjer je to mogoče, zaposleni delajo od doma.
- Vsaka izmena pred naslednjo očisti površine, ki so najpogosteje v skupni rabi. Uporabi se dezinfekcijsko sredstvo za površine. - Sejne sobe se pred uporabo razkuži. Za to poskrbi tisti, ki organizira sestanek organizira. - Sadje se do nadaljnjega odstrani. - V kadilnici se upošteva varnostna razdalja 2 metra (na vratih je plakat). - Uporaba kadilnice pred pričetkom dela ni dovoljena. Dovoljena je samo med uradnimi odmori med delovnim časom. - Dezinfekcija prostorov vzdrževalne orodjarne in kontrolno-merilnega laboratorija (KML) za 14 dni pred pričetkom dela. - Sprememba urnikov prihodov oziroma predaj izmen ter prepoved druženja različnih delov proizvodnje. - V oddelku KML in vzdrževalni orodjarno se določi po eno osebo za uporabo mikroskopa na izmeno (pri menjavi pa se mikroskope očisti). - V oddelku KML in vzdrževalne orodjarne je maske predpisana ves delovni čas (tudi če je razdalja med osebami večja od dveh metrov. - V oddelku KML in vzdrževalne orodjarne se uporablja telefon le preko zunanjega zvočnika, in ne več tik ob glavi. ŠIRJENJE V PROSTORIH - Namestitev razkužil po prostorih (za roke in za površine). - Ukrep odprtih vrat, razen če se v določenih prostorih hranijo zaupne informacije ali je sestanek zaupne narave. - Omejitev števila oseb v prostoru: v čajnih kuhinjah oziroma zaprtih prostorih ni dovoljeno zadrževanje večjega števila oseb. - Ukrep prezračevanja prostorov, ukrep centralnega prezračevanja. - Zaposleni se lahko gibajo le znotraj lastnega oddelka. Prehodi skozi oddelek, ki ni nujen zaradi opravljanja dela, ni dovoljen. - Zaposleni se lahko družijo le s svojo skupino. To velja za malico, odmore in delo. - Skupine, ki so določene, so stalne. Ni dovoljeno mešati oseb med skupinami. - Ukrepi ob pozitivnem testu na covid-19: upošteva se navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. ŠIRJENJE VIRUSA PREKO POVRŠIN - Dezinfekcija prostorov: uporabi se dezinfekcijsko sredstvo za površine. Za to poskrbi vsaka pisarna, vsak oddelek in vsak sklicatelj sestanka sam. - Razkužilo za površine se ne uporablja za razkuževanje rok. ŠIRJENJE PREKO HRANE IN PIJAČE - Preklic dostave hrane od zunanjih izvajalcev. - Priprava pribora za vsako osebo posebej. Pri razdeljevanju hrane in pribora se uvedejo dodatni higienski ukrepi. - Za mizo lahko sedita po dve osebi, mize morajo stati ločeno. - Kavomati in ostali avtomati ostanejo v uporabi. Zunanji izvajalec jih lahko polni ob upoštevanju internih ukrepov Polycoma. - Nista dovoljena naročanje hrane pri dostavljalcih hrane in odhod na malico izven podjetja. - Malica poteka po vnaprej določenih terminih. Zaposleni in ostali so lahko v jedilnici največ 25 minut. - 5 minut se izvaja čiščenje miz, dokler ne pride naslednja skupina. - Prepove se hrana po oddelkih in pisarnah, na primer piškoti in podobno, kjer več različnih oseb jemlje iz iste embalaže.
Naslovna fotografija je simbolična (vir: Canva).