Slovenska prevajalska platforma TAIA prejela 1,2 milijona evrov investicije

Člani

14. Oktober 2020

Slovenska prevajalska platforma TAIA prejela 1,2 milijona evrov investicije

Slovenska prevajalska platforma TAIA prejela 1,2 milijona evrov investicije

Spletno prevajalsko platformo TAIA je evropski sklad tveganega kapitala Fil Rouge Capital v začetku oktobra podprl z 1,2 milijona evrov. TAIA, ki je tudi član SBC Mladih, je tako prejela eno od največjih letošnjih investicij v slovenska tehnološka podjetja. »Z vložkom se bomo še hitreje širili na zahodnoevropskih trgih, prodrli v ZDA ter nadaljevali z razvojem tehnoloških rešitev, ki omogočajo hitrejše in bolj kakovostno prevajanje besedil,« pravi Marko Hozjan, direktor in soustanovitelj podjetja, v katerem je trenutno zaposlenih 16 ljudi. V naslednjih mesecih se bo ekipi pridružilo najmanj pet novih članov, iščejo programerje in strokovnjake za digitalni marketing. »Trenutno obstaja praznina med klasičnimi prevajalskimi agencijami, ki so neučinkovite, in Google prevajalnikom. TAIA je odlično postavljena in pripravljena, da zapolni to praznino,« je ob objavi investicije povedal Stevica Kuharski, partner pri skladu Fil Rouge Capital, ki je platformi TAIA namenil 1,2 milijona evrov.

Kako TAIA pomaga podjetjem

TAIA deluje kot digitalni švicarski nož za podjetja, ki potrebujejo prevajalske storitve. Platforma namreč avtomatizira prevajanje besedil med 98 jeziki, pri tem pa jo poganjajo algoritmi globokega učenja. To pomeni, da sistem z vsakim prevodom napreduje v razumevanju pravil jezika in konteksta. Do vseh prevajalskih projektov uporabniki dostopajo prek enotnega vmesnika, ki deluje v oblaku. Tam lahko v nekaj sekundah pridobijo ceno za posamezen prevod, z enim klikom pa omogočijo, da strojni prevod pregleda in izpopolni tudi človeški prevajalec. »Uporabniki tako dobijo najboljše z obeh svetov, proces prevajanja pa pohitrijo in pocenijo tudi do 50 odstotkov — ob enaki ali celo boljši kakovosti kot bi jo dobili pri prevajalski agenciji,« pojasnjuje Hozjan. Uporabniki lahko na platformo TAIA naložijo dokument tudi v originalnem formatu (recimo pdf. ali doc.), sistem pa ga vrne v popolnoma enaki obliki. TAIA trenutno podpira kar 65 formatov, kar je daleč največ med vsemi tovrstnimi rešitvami.

Več kot 15 milijonov prevedenih besed

Od ustanovitve jeseni leta 2018 je TAIA prevedla že prek 15 milijonov besed, uporablja pa jo več kot 1800 uporabnikov. Med njimi so predvsem izvozniki, spletne trgovine, pravne družbe, farmacevtska in druga podjetja, kot so Red Bull, Hervis, 3M, Müller in Petrol. »Naš svet še nikoli ni bil podvržen tako hitrim spremembam, predvsem zaradi globalizacije in avtomatizacije. Na eni strani se povečujejo potrebe podjetij po lokalizaciji, saj več kot 75 odstotkov potrošnikov raje kupuje v svojem jeziku, na drugi strani pa se z bliskovitim razvojem tehnologije, predvsem na področju umetne inteligence, odpirajo nove priložnosti za optimizacijo procesov na področju prevajanja. Z rešitvami kot je TAIA lahko več podjetjem pomagamo enostavneje nastopiti na tujih trgih, in to je nenazadnje tudi naša vizija,« je povedal dodaja Hozjan.

Kako je nastala TAIA

Ustanovitelja platforme TAIA Matija Kovač in Marko Hozjan sta pred dobrimi petimi leti sprva začela z delom na znamki Jezikovna Akademija, ki je danes eden od največjih ponudnikov jezikovnih tečajev za podjetja, posameznike in otroke. Poleg jezikovnih tečajev so naročniki vedno bolj povpraševali tudi po storitvah prevajanja, zato so sprva znotraj podjetja, nato pa v ločenem podjetju začeli razvijati prevajalsko agencijo. Ustanovitelja sta kmalu ugotovila, da se stvari na trgu prevajalskih storitev odvijajo podobno kot so se pred desetimi leti - večinoma se datoteke, ponudbe in ostale vsebine pošilja po elektronski pošti, hkrati pa sam proces prevajanja pogosto še vedno poteka ročno, brez pomoči sodobne tehnologije.

»Ko smo leta 2018 spoznali, kakšen potencial za avtomatizacijo obstaja v tej industriji, smo se odločili, da razvijemo platformo, ki bo povezala naročnike na eni in prevajalce na drugi strani v neposredno povezanem okolju,« o začetkih podjetja TAIA pravi Matija Kovač.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano