Programerji že ponujajo nove plačne izpiske SBC

Dogodki

06. Oktober 2020

Programerji že ponujajo nove plačne izpiske SBC

Podjetje Vasco, ponudnik programskih sistemov za finance, vodenje plač in računovodstvo, je v svojo programsko opremo za podjetja že umestil novo obliko prikaza plače, ki jo je v ponedeljek javnosti predstavil SBC. Namen akcije ZA transparentnost plač je razširiti uporabo preglednih plačnih izpiskov, ki zaposlenim takoj prikažejo 5 zanje ključnih podatkov. SBC vas, podjetnice in podjetniki, poziva k prehodu na nov način prikaza plač in k deljenju informacije o novem načinu prikaza vsem poslovnim partnerjem po Sloveniji. SBC je v ponedeljek zagnal in javnosti predstavil akcijo ZA transparentnost plač — uporabite nove plačne izpiske. Cilja akcije sta dva: - Da zaposleni s 5 ključnimi podatki na vrhu plačnih izpiskov hitro ugotovijo, koliko so pravzaprav zaslužili v celoti, koliko od tega so plačali davkov in prispevkov, koliko pa so prejeli neto plače. - Da hitro lahko ugotovijo, koliko so prispevali vsak mesec za bodočo pokojnino, koliko pa za zdravstvo. Poleg podjetja Vasco, ponudnika programske opreme za podjetja, ki je novo obliko prikaza že umestil v svoj program Plače (kako uporabniki dostopate do te funkcije, pišemo v nadaljevanju članka), so nov sistem prikaza plačnih izpiskov že začeli uporabljati trije člani SBC iz vrst računovodskih servisov: - Revidera, - Vizija računovodstvo - in Simič & partnerji. Vsi našteti nov način prikaza plačnih izpiskov uporabljajo tako za stranke (poslovne partnerje) kot za lastne zaposlene.

Podjetnice in podjetniki, vabimo in spodbujamo vas, da tudi vi v svojih računovodskih službah ali pri svojih računovodskih servisih zaprosite za spremembo plačnih izpiskov v nove oblike. Vsem podjetjem je v interesu, da zaposleni bolje in pregledneje razumejo svoje plačne izpiske.  Obenem vas SBC želi spodbuditi k deljenju informacije o tem vsem poslovnim partnerjem po Sloveniji. V ta namen smo pripravili dopis za vaše zaposlene, ki jim ga lahko predložite, ko boste prvič uporabili nove plačne izpiske. Prilagodite samo mesec izplačila (označeno rumeno). Spoštovane sodelavke in sodelavci. Z izplačilom plač v mesecu oktobru nekoliko spreminjamo plačne izpiske. Da bodo bolj pregledni, vam po novem na vrhu plačnega izpiska posebej navajamo 5 ključnih podatkov:
  1. Skupni znesek plače, ki vam pove, kolikšna je vaša plača v celoti (z vsemi prispevki in davki, brez povračila za prehrano in prevoz), torej kolikšen je vaš zaslužek v celoti.
  2. Vsi davki in prispevki, v katerih so vštete vse dajatve, ki jim po zakonu v vašem imenu v podjetju odštejemo od skupnega zneska vaše plače in jih nakažemo različnim državnim oziroma javnim blagajnam, pri čemer vam posebej navajamo:
    1. Pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki vam pove, koliko smo skupaj od vaše plače po zakonu vplačali za vašo bodočo pokojnino,
    2. Zdravstveno zavarovanje, ki vam pove, koliko smo skupaj od vaše plače  po zakonu vplačali za zdravstvo oziroma za vaše potencialno zdravljenje.
  3. Neto plača, ki vam jo - poleg povračila za prevoz na delo in prehrano — nakažemo na vaše osebne račune.
Iz teh podatkov boste torej lahko poslej vsak mesec videli, kakšna je razlika med vašim celotnim zaslužkom in neto plačo, ki vam je nakazana na osebni račun. Obenem pa tudi, koliko vsak mesec po zakonu od vaše celotne plače odštejete za vašo bodočo pokojnino in zdravljenje. S spoštovanjem.

 

Zaposleni bodo zdaj vedeli, da je bruto bistveno več od neta

O začetku akcije ZA transparentnost plač poročajo tudi mediji. Pri Delu so zapisali, da SBC spodbuja k preglednejšemu prikazu obdavčitve plač. Pobuda ne zahteva nobenih sprememb pravil. V praksi gre zgolj za grafično preoblikovanje mesečnega izpiska, ki ga prejmejo zaposleni, so zapisali. Na pravnem portalu Ius info poudarjajo željo SBC, da se iz ključnih podatkov na vrhu izpiska jasno vidi, koliko je podjetje namenilo za plačo zaposlenega v celoti in da zaposlenemu bolj pregledno pokažemo razliko med celotnim zneskom plače in izplačano neto plačo na osebnem računu. Podjetja namreč uporabljajo različne izpiske, ki med sabo niso primerljivi po transparentnosti. »S temi ključnimi petimi podatki pa bi se prikazala razlika med zneskom, ki ga nekdo zasluži, in pa izplačilom na njegov račun,« so citirali Andreja Flisa iz revizorske družbe Revidera. Večer je v prispevku Da se boste bolje znašli v džungli številk citiral davčnega svetovalca Ivana Simiča, da bodo zaposleni vedeli, da je skupno breme plače lahko dvakrat večje od neto plače. Ostale prispevke medijev lahko preberete tukaj: SBC z akcijo za preglednejše plačne izpiske SBC: Zaposleni ne vedo, koliko v resnici zaslužijo - Številni plačilnih list sploh ne razumejo

Kako uporabiti možnost novega prikaza plače v Vascovem programu »Oblika 'SBC' je na voljo vsem uporabnikom programa Plače. Prevzamete jo v meniju 5.7.2 in sicer preko gumba 'Uvoz oblik izpisov', potrdite opcijo 'Izpisi za podjetja in zasebnike (novi parametri)'. V naslednjem oknu se vam pojavijo razpoložljive oblike plačilne liste. Označite opcijo 'SBC Osnovna oblika s stanjem dopustov' in potrdite. Posledično boste pri izpisu plačilnih list v meniju 1.4.1 imeli na voljo novo, dodatno obliko plačilne liste,« sporočajo iz podjetja Vasco.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano