Prikaz plače s 5 ključnimi podatki omogočil še en ponudnik poslovnih sistemov

Dogodki

14. Oktober 2020

Prikaz plače s 5 ključnimi podatki omogočil še en ponudnik poslovnih sistemov

Prikaz plače s 5 ključnimi podatki omogočil še en ponudnik poslovnih sistemov

Vseslovenski akciji ZA transparentnost plač, ki jo je pred dnevi zagnal SBC — Klub slovenskih podjetnikov, se je po podjetju Vasco pridružilo tudi podjetje Opal. Ponudnik poslovno-informacijskih sistemov za podjetja je za stranke pripravil poseben obrazec, ki sledi prikazu plače po smernicah SBC. Družinsko podjetje Opal iz Škofje Loke, ki podjetjem ponuja napredne poslovno-informacijske sistem za celovito podporo pri poslovanju, je pripravilo poseben obrazec, ki sledi prikazu plače po smernicah SBC.

Strankam podjetja Opal je obrazec na voljo preko prenosa obrazcev znotraj poslovno-informacijskega sistema OpPIS. Šifra obrazca je OPPL010, naziv Plačilna lista 2020 (SBC).

Podjetje Opal se je tako pridružilo vedno več slovenskim podjetjem, ki so se na pobudo SBC odločila za pregleden, vsakomur razumljiv način prikaza plače. Eno takšnih podjetij je tudi Tiko pro, član SBC, specializiran za svetovanje pri pridobivanju nepovratnih sredstev. Akciji so se pred dnevi pridružili tudi trije člani SBC iz vrst računovodskih servisov, podjetja Revidera, Vizija računovodstvo in Simič & partnerji, ki strankam in zaposlenim že pošiljajo plačne izpiske v novi obliki. Cilja akcije SBC ZA transparentnost plač sta dva:

  • Da zaposleni s 5 ključnimi podatki na vrhu plačnih izpiskovhitro ugotovijo, koliko so pravzaprav zaslužili v celoti, koliko od tega so plačali davkov in prispevkov, koliko pa so prejeli neto plače.
  • Da hitro lahko ugotovijo, koliko so prispevali vsak mesec za bodočo pokojnino, koliko pa za 

V podjetjih se namreč pogosto srečujemo s primeri, da zaposleni pravzaprav ne vedo, koliko v resnici zaslužijo oziroma koliko za njihovo plačo nameni podjetje (celoten znesek plače, z vsemi prispevki in davki). Plačni izpiski so polni številk, zato pogosto pogledajo le prihodek na osebnem računu. Posledično je zavedanje, koliko plačujejo za posamezne javne storitve, zelo slabo.

SBC spodbuja vse podjetnice in podjetnike, da v računovodskih službah oziroma pri računovodskih servisih zaprosijo za spremembo plačnih izpiskov v nove oblike. Vsem podjetjem je v interesu, da zaposleni bolje in pregledneje razumejo svoje plačne izpiske. Več o novih plačnih izpiskih lahko preberete na tej povezavi, kjer je dostopen tudi celoten dokument z obrazložitvijo novega prikaza plač.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano