(od 22. oktobra naprej) To so nova pravila za gostince, frizerje, kozmetične salone in fitnes centre

Izbrani nasveti

21. Oktober 2020

(od 22. oktobra naprej) To so nova pravila za gostince, frizerje, kozmetične salone in fitnes centre

(od 22. oktobra naprej) To so nova pravila za gostince, frizerje, kozmetične salone in fitnes centre

V četrtek, 22. oktobra 2020, začnejo veljati nekatere spremembe glede omejitev ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki jih je sprejela vlada.

Ključni poudarki: 
  • POPRAVEK IN OPRAVIČILO: Sprva smo glede opravljanja gostinske priprave in strežbe pijač v gostinskih obratih navedli napačno informacijo, za kar se iskreno opravičujemo. PRAVILNA INFORMACIJA JE NASLEDNJA: - V rdečih regijah je opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih prepovedano. - V oranžnih regijah lahko gostinski obrati obratujejo med 6. in 21. uro, vendar le za mizami (sedeča postrežba) ter ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 metra, razen za osebe iz istega gospodinjstva, ki sedijo za isto mizo. Pod enakimi pogoji je dovoljena tudi gostinska dejavnost v nastanitvenih obratih in to ne glede na status regije. - V vseh regijah veljajo naslednje izjeme od prepovedi opravljanja gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač med 6. in 21. uro: a) organizacije, ki izvajajo gostinsko dejavnost izključno za svoje zaposlene oziroma varovance (npr. v bolnišnicah, dijaških in študentskih domovih), b.) dostava hrane in pijače, c.) osebni prevzem hrane in pijače.
  • V vseh regijah: omejitve ponujanja storitev za kinematografe in kulturne ustanove (izjeme: galerije, muzeji, arhivi in knjižnice, ob upoštevanju določenih omejitev);
  • V vseh regijah: število oseb v zaprtih prostorih, kjer poteka ponujanje in prodaja blaga in storitev, se omeji na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko (z določenimi izjemami);
  • V rdečih regijah: fitnes centri so zaprti;

Vlada je na dopisni seji sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.

VELJA ZA VSE REGIJE

Poleg diskotek in nočnih klubov je ponujanje storitev neposredno prepovedano tudi v kinematografih in kulturnih ustanovah, razen v galerijah, muzejih, arhivih in knjižnicah, ob upoštevanju omejitve 1 oseba na 20 kvadratnih metrov. Dovoljeno je opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač med 6. in 21. uro:

  • v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost izključno za svoje zaposlene oziroma varovance (npr. v bolnišnicah, dijaških in študentskih domovih),
  • v primeru dostave hrane in pijače in
  • za osebni prevzem hrane in pijače.

Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, se omeji na 20 kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, v kolikor je poslovni prostor manjši od 20 kvadratnih metrov. To velja tudi za frizerske in kozmetične salone v rdečih regijah, kjer je prej veljala omejitev, da je lahko v prostoru hkrati le ena stranka.

VELJA ZA ORANŽNE REGIJE

Gostinski obrati lahko obratujejo od 6. do 21. ure, vendar le za mizami (sedeča postrežba) ter ob upoštevanju razdalje med osebami najmanj 1,5 metra, razen za osebe iz istega gospodinjstva, ki sedijo za isto mizo. Pod enakimi pogoji je dovoljena tudi gostinska dejavnost v nastanitvenih obratih in to ne glede na status regije. Za  fitnes centre velja pravilo 1 osebe na 20 kvadratnih metrov.

VELJA ZA RDEČE REGIJE

Opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih je prepovedano. Fitnes centri so zaprti.

Odlok je bil objavljen v Uradnem listu 21.10.2020, veljati pa začne naslednji dan po objavi, torej v četrtek, 22. oktobra 2020. Do odloka lahko dostopate na tej povezavi.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano