(navodila za delodajalce) Kako obravnavati delavce, ki so bili v visoko tveganem stiku z okuženim?

Izbrani nasveti

28. Oktober 2020

(navodila za delodajalce) Kako obravnavati delavce, ki so bili v visoko tveganem stiku z okuženim?

(navodila za delodajalce) Kako obravnavati delavce, ki so bili v visoko tveganem stiku z okuženim?

Klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa je za delodajalce pripravil navodila za obravnavo delavcev, ki so bili v visoko rizičnem tesnem stiku z okuženim z novim koronavirusom covid-19. V članku boste našli tudi povezavo do navodil in dobrih praks za izvajanje ukrepov v delovnih okoljih. Ministrstvo za zdravje je izdalo protokol za obvladovanje širjenja koronavirusa v delovnih okoljih, po katerem delavce, ki so bili v visoko rizičnem tesnem stiku z okuženim, obravnavata delodajalec in pooblaščeni zdravnik medicine dela. Delodajalec in zdravnik presojata o karanteni na domu po naslednji shemi:

POTRJENA OKUŽBA

Delavec s potrjeno okužbo na SARS-CoV-2 je dolžan o tem obvestiti delodajalca, ki zbere podatke o vseh visoko rizičnih tesnih stikih okuženega delavca (pri tem je lahko v pomoč obrazec NIJZ) in to informacijo posreduje zdravniku medicine dela, prav tako pa se določijo tudi vsi preostali stiki z okuženim.

ZA DELAVCE, KI SO BILI V VISOKO RIZIČNIH STIKIH

Delodajalec in zdravnik medicine dela na podlagi zbranih podatkov presodita o nadaljnji obravnavi delavcev, ki so bili v visoko rizičnih tesnih stikih z okuženim: - delavec se napoti na delo od doma, če delovni proces omogoča; ali - delavec ostane v organizaciji, če se lahko delovni procesi organizirajo tako, da prenos okužbe ni mogoč, in sicer da je delovno mesto izolirano od ostalih, je poskrbljeno za ločen prihod na delo in odhod z dela in je omogočeno ločeno prehranjevanje; ali - delavec se napoti v karanteno na domu, če dela na domu ali »izoliranega« delovnega mesta v organizaciji ni mogoče vzpostaviti, izvajalec medicine dela mu posreduje priporočila za ravnanje v karanteni.

Na enak način poteka tudi obravnava delavcev, ki so bili v visoko rizičnem stiku zunaj delovnega okolja ali so bili o takšnem stiku obveščeni preko aplikacije #Ostani zdrav.

Delodajalec v sodelovanju z zdravnikom medicine dela pripravi seznam delavcev, napotenih v karanteno na domu (glej navodilo), in ga posreduje NIJZ, ki izda potrdilo, ki ga prejme delavec in služi za uveljavljanje pravice do nadomestila plače ali drugih pravic iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva.

DELAVCI V STIKIH, KI NISO BILI VISOKO RIZIČNI

Ostali delavci, ki so bili v stiku z okuženo osebo, a ne sodijo med visoko rizične tesne stike, lahko nadaljujejo delo znotraj organizacije ob upoštevanju vseh priporočenih ukrepov za preprečevanje prenosa virusa (varna razdalja, dosledna in pravilna uporaba maske, higiena rok itd.). Kjer pa je le mogoče, se svetuje uvajanje dela na domu.

Delovna mesta brez covid-19

Na Kliničnem inštitutu za medicino dela, prometa in športa poudarjajo, da lahko širjenje novega koronavirusa lahko učinkovito preprečujemo: - s higieno rok in prostorov, - z vzdrževanjem ustrezne razdalje in - z nošenjem zaščitne maske. Te ukrepe je treba smiselno prilagoditi in vzdrževati tudi v delovnem okolju - v pomoč so vam lahko NASLEDNJI PRIMERI DOBRE PRAKSE, ki so jih pripravili na Kliničnem inštitutu za medicino dela, prometa in športa. Priporočila inštituta si lahko ogledate tudi NA TEJ POVEZAVI. Dodatne informacije so na voljo tudi NA TEJ POVEZAVI na spletni strani inštituta.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano