Koronski priložnosti

Stališča

19. Oktober 2020

Koronski priložnosti

 V zadnjih mesecih nam ni bilo lahko. Ne bo nam lahko niti v prihodnjih. Lahko jamramo. Lahko pa pogledamo, kje so priložnosti. In začnemo spreminjati miselnost v državi. Avtor: Goran Novković, izvršni direktor SBC (članek je bil objavljen v reviji SBC Podjetnik, september 2020) Ponujamo dve poti:

1 Strategija za izhod iz krize: koga podpreti?

Imamo štiri vrste podjetij: (a) tista, ki so s krizo pridobila, (b) tista, ki so morala spomladi izkoristiti čakanje na delo, zdaj pa že galopirajo, (c) tista, ki so bila uspešna, pa jih je kriza potolkla, in (č) tista, ki so bila v krizi že pred krizo. V krizi je ključno (a) podpreti tista, ki so kljub prizadetosti hitro vstala na noge, in (b) obenem zavarovati delovna mesta v najbolj prizadetih. Zato smo v SBC — Klubu slovenskih podjetnikov vladi predlagali izboljšanje protikoronskih ukrepov v dveh smereh. Med drugim predlagamo brisanje praga 90 odstotkov lanskih prodajnih prihodkov kot pogoja za upravičenost do instrumenta čakanja na delo. Zakaj bi kaznovali dobre, ki so s trudom svoje poslovanje hitro obrnili navzgor? Po drugi strani pa zdaj ni čas za radikalni dvig minimalne plače. Naj se ta povečuje med rastjo, ob takšnih krizah pa minimalke raje ne dvigujmo in ohranjajmo delovna mesta. Že tako jih bo premalo.

2 Strategija za izhod iz krize: kako spremeniti miselnost?

Prav krize so čas za spreminjanje miselnosti. Med ljudmi tako med drugim prevladuje prepričanje, da imamo v Sloveniji brezplačno javno zdravstvo. Mnogi se sploh ne zavedajo, koliko od plače vplačujejo za potencialno zdravljenje oziroma zdravstvo. Prav tako ne, koliko vsak mesec od plače odštejejo za bodočo pokojnino. Ob pomoči treh znanih računovodskih družb — Vizije, Simič & Partnerjev in Revidere (vsi so člani SBC) — smo zato pripravili nove plačne izpiske, na katerih bodo ključni podatki na vrhu, zaposleni pa se ne bodo izgubljali v džungli številk. Vabimo vas, da tudi vi uporabite formo plačnih izpiskov, ki jo ekskluzivno objavljamo v tej izdaji SBC Podjetnika (opomba uredništva: forma je dostopna tudi v članku na tej povezavi). Z njimi na vrhu izpiska zaposlenim vsak mesec preprosto lahko poveste:

  1. koliko so v celoti zaslužili pri vas = koliko vaše podjetje odšteje za njihovo plačo v celoti,
  2. koliko po zakonu svoje plače plačajo davkov in prispevkov = koliko jih v njihovem imenu v javne blagajne nakaže vaše podjetje,
  3. koliko namenijo za svojo bodočo pokojnino = koliko podjetje v njihovem imenu vplača v pokojninsko blagajno,
  4. koliko namenijo za potencialno zdravljenje oziroma zdravstvo = koliko podjetje v njihovem imenu vplača v zdravstveno blagajno,
  5. koliko znaša njihova čista plača, brez povračila za prehrano in prevoz = koliko neto plače podjetje nakaže na njihov račun.
Mi smo za transparentnost. Zaposleni imajo pravico, da jim ključne podatke predstavimo na najbolj vidnem mestu. S tem se bomo hkrati vsi bolj zavedali, da niti pokojnina niti zdravstvo ne padeta z neba, ampak vse to plačamo; ne sicer neposredno iz svojega žepa, vsekakor pa od svoje plače. Če se bo tega zavedalo več državljanov, bo vsem bolje. Javne storitve namreč potrebujemo in je tudi prav, da jih plačamo. A hkrati je prav, da se zavedamo, koliko nas stanejo. In da pričakujemo kvaliteto.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano