Uporabite nove, pregledne plačne izpiske

Izbrani nasveti

16. September 2020

Uporabite nove, pregledne plačne izpiske

Ali veste, koliko plačujete za bodočo pokojnino in zdravstvo? Tudi zaposleni pravzaprav ne vedo, koliko v resnici zaslužijo oziroma koliko za njihovo plačo nameni podjetje (celoten znesek plače, z vsemi prispevki in davki). SBC je zato skupaj s partnerji pripravila nove plačne izpiske. Avtorica: Katarina Pernat

Dopis za sodelavce s pojasnilom o spremembi plačnih izpiskov, če se boste odločili za nove plačne izpiske, je na voljo v modrem okvirju v nadaljevanju članka.

»Zaposleni niso pozorni, koliko pravzaprav zaslužijo v bruto znesku, koliko plače pa dobijo izplačane v neto znesku. Kompleten zaslužek zaposlenega ni samo neto plača, ampak neto plača z vsemi prispevki in davki. Med njimi so, poleg dohodnine, najvišji prispevki za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje. Poenostavljeno povedano ti prispevki pokažejo, koliko zaposleni vsak mesec plačujemo za pravico do svoje bodoče pokojnine in za svoje zdravljenje, če bo to potrebno,« je za SBC Podjetnik pojasnil Goran Novković, izvršni direktor SBC.

Zapleteni prikazi plač vodijo do nezaupanja

Člani SBC iz vrst računovodskih servisov — Revidera, Vizija računovodstvo in Simič & partnerji — so na pobudo SBC pripravili predlog novih plačnih izpiskov, ki bodo preglednejši in bodo vsebovali pet ključnih podatkov. »Upamo, da bodo delavci bolje razumeli, kolikšen del njihove plače oziroma celotnega stroška dela gre za socialne prispevke in akontacijo dohodnine ter koliko dobijo na svoj račun v obliki neto plače,« je povedal davčni strokovnjak Ivan Simič iz Simič & partnerji. Renata Flis iz Revidere je dodala, da bodo plačni izpiski veliko bolj pregledni: »Tudi delodajalcu je v interesu, da transparentno prikaže obračun plače zaposlenim. Zelo zapleten in nerazumljiv izkaz plačnih izpiskov vodi do splošnega nezaupanja in vprašanj, ki bodo zdaj z novo obliko plačnega izpiska v veliki meri rešena.« Katarina Ložar iz Vizije računovodstva pa je prepričana, da bo nov pregled številk na plačnih izpiskih sprožil kar nekaj zanimivih vprašanj med zaposlenimi. »Delavec bo zaznal spremembo in se začel spraševati o podrobnostih, povezanih z njegovo plačo. Pojavila se bo želja po dodatnih pojasnilih, kar bo pripomoglo k večji ozaveščenosti celotne delovne populacije,« je zagotovila Ložarjeva ob zagonu tega novega projekta skupaj s SBC.

Članek 5 ključnih podatkov o vaši plači z dodatnimi pojasnili boste lahko prebrali tudi v septembrski reviji SBC Podjetnik, ki jo boste v prihodnjih dneh prejeli v vaše podjetje.

 

Delavcem nalijmo čistega vina

Vsi partnerji pozivajo, naj se delodajalci v čim večjem številu odločijo za nove plačne izpiske. »Več podjetij ko bo pristopilo, bolj bomo povečali zavedanje med ljudmi, da je skupni znesek plače bistveno višji kot neto plača. Ob tem pa bodo podjetja svojim zaposlenim pregledno nalila čistega vina na vrhu plačnega izpiska, ko gre za vplačilo v pokojninsko in zdravstveno blagajno. Zaposlenim nič več ne bo treba seštevati različnih postavk, ampak bodo ključni podatki na vrhu,« je napovedal Novković in dodal, da finančne službe z novimi plačnimi izpiski ne padejo v nov zapleten proces dela. S tem se strinja tudi Renata Flis: »Finančne službe s tem niso dodatno obremenjene, le IT-strokovnjaki s predlagano vsebino pripravijo nov videz plačilnega izpiska. To je dodatni strošek IT-storitev, ki pa je enkraten in je namenjen prikazu, koliko delavec zasluži ter koliko prispeva v blagajni za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje.«

Na SBC so pripravili dopis, ki ga lahko tisti, ki se boste odločili za nove plačne izpiske, pošljete svojim zaposlenim:

Spoštovani sodelavke in sodelavci, z izplačilom plač v oktobru nekoliko spreminjamo plačne izpiske. Da bodo bolj pregledni, vam po novem na vrhu plačnega izpiska posebej navajamo 5 ključnih podatkov:
  1. Skupni znesek plače, ki vam pove, kolikšna je vaša plača v celoti (z vsemi prispevki in davki, brez povračila za prehrano in prevoz), torej kolikšen je vaš zaslužek v celoti.
  2. Vsi davki in prispevki, v katerih so vštete vse dajatve, ki jih moramo po zakonu v vašem imenu v podjetju odšteti od vaše plače in jih nakazati različnim državnim oziroma javnim blagajnam, pri čemer vam posebej navajamo:
    1. pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki vam pove, koliko smo skupaj od vaše plače po zakonu vplačali za vašo bodočo pokojnino,
    2. zdravstveno zavarovanje, ki vam pove, koliko smo skupaj od vaše plače  po zakonu vplačali za zdravstvo oziroma za vaše potencialno zdravljenje.
  3. Neto plača, ki je vam jo — poleg povračila za prevoz na delo in prehrano — nakažemo na vaše osebne račune.
Iz teh podatkov boste torej lahko poslej vsak mesec videli, kakšna je razlika med vašim celotnim zaslužkom in neto plačo, ki vam je nakazana na osebni račun. Obenem pa tudi, koliko vsak mesec po zakonu od vaše celotne plače odštejete za vašo bodočo pokojnino in zdravljenje. S spoštovanjem.
 Poziv podjetjem in ustanovam: Uporabljajte nove plačne izpiske Vse tri računovodske službe so že povezane tudi s svojimi IT-podjetji, ki jim pripravljajo plačne izpiske za različna podjetja. »Vsem trem smo v SBC zato še posebej hvaležni za pomoč in podporo. Upravni odbor SBC je ta projekt že potrdil. V nadaljevanju bomo obvestili in pozvali vse svoje člane, druge računovodske družbe, druge gospodarske asociacije in zaveznike, naj se pridružijo in začnejo uporabljati nove plačne izpiske,« je povedal Novković.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano