Lotričev laboratorij se je pri maskah odlično odrezal

Člani

04. Avgust 2020

Lotričev laboratorij se je pri maskah odlično odrezal

Lotričev laboratorij se je pri maskah odlično odrezal

Preizkusni laboratorij podjetja Lotrič Meroslovje, v katerem preverjajo skladnost medicinskih obraznih mask, ki v Slovenijo prispejo iz drugih držav, je nedavno prejel izjemno potrditev verodostojnosti rezultatov in kompetenc. V medlaboratorijski primerjavi, ki jo je izvedel akreditiran ponudnik ILC (ISO 17043) in pri kateri je sodelovalo 6  laboratorijev iz vse Evrope, je dosegel odlične rezultate, ki govorijo sami zase.  V podjetju Lotrič Meroslovje izvajajo preskuse medicinskih obraznih mask v skladu z evropskim standardom EN 14683:2019 in osebnih polobraznih mask v skladu z nacionalnimi tehničnimi specifikacijami SIST-TS 1200:2020. Za namen potrditve verodostojnosti rezultatov ter potrditve kompetenc preskusnega laboratorija je bila izvedena medlaboratorijska primerjava (ILC), v kateri je sodelovalo 6 evropskih laboratorijev. Primerjavo je izvedel akreditiran ponudnik ILC (ISO 17043) na podlagi preskusa učinkovitosti filtracije na bakterije — BFE, ki predstavlja glavni preskus pri ugotavljanju tehnične skladnosti medicinskih mask za obraz.

Test je pokazal: odlično!

Lotrič Meroslovje je pri preizkusu dosegel več kot odlične rezultate, kar nakazuje Z faktor, ki je v njihovem primeru vedno manjši od 1, mejo za uspešno opravljene preskuse pa predstavlja faktor manjši od 2. Dobljeni rezultati so ustrezni za vse parametre preskušanja, od prave vrednosti pa so bili oddaljeni za največ 0,14 % pri standardnem odklonu vseh udeležencev 0,11 %.

Omogočajo preizkušanje mask in materialov in tako skrbijo za varnost ljudi

V Lotričevem preskusnem laboratoriju proizvajalcem nudijo hitro in učinkovito ugotavljanje skladnosti proizvedenih mask ter preverjamo kakovost in ustreznost obraznih mask, ki v Slovenijo prispejo iz drugih držav, še zlasti z Daljnega vzhoda, kjer trenutno poteka večina svetovne proizvodnje. Poleg preskusov na končnih izdelkih preskuse opravljajo tudi v razvojni fazi, kjer preskušajo posamezne materiale, ki so namenjeni izdelavi mask ter tako zagotavljajo varnost nas vseh.  Preskuse izvajajo v sodelovanju s partnerjem, Nacionalnim inštitutov za biologijo (NIB), ki pokriva mikrobiološke dele preskušanja. Preskusni laboratorij bo v največji meri služil kot temelj zagonu slovenske proizvodnje obraznih mask. Slovenija je v preteklih mesecih storila velik korak k samooskrbi, pri čemer so posamezni proizvajalci prav z Lotričevo pomočjo že pridobili soglasje za uporabo CE znaka, ki pomeni polno skladnost medicinskih mask, sporočajo iz podjetja.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano
To spletno mesto varuje Google reCAPTCHA in veljata Politika zasebnosti in Pogoji storitve.