INFO KORONAVIRUS: Konec epidemije ne pomeni konca ukrepov

Izbrani nasveti

04. Avgust 2020

INFO KORONAVIRUS: Konec epidemije ne pomeni konca ukrepov

INFO KORONAVIRUS: Konec epidemije ne pomeni konca ukrepov

Podjetja naj ohranijo preventivne ukrepe, če želijo tudi po koncu epidemije koronavirusa svojim delavcem zagotoviti varno delovno mesto. Avtorica: Katarina Klepec Kovač (članek je objavljen v reviji SBC Podjetnik, izdaja junij 2020) Svetuje prof. dr. Metoda Dodič-Fikfak, predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa. 

  1. Izdelajte oceno tveganja

Sogovornica svetuje, naj ima vsako podjetje oziroma organizacija izdelano oceno tveganja glede na trenutne razmere. Pri pripravi te ocene jim lahko svetujejo oziroma pomagajo specialisti medicine dela, ki imajo s podjetji pogodbo. Ti bodo lahko natančno svetovali, kje je še potrebna previdnost in kje se ukrepov ni več treba držati tako strogo.

  1. Ohranite dosedanje ukrepe

Na splošno še vedno velja, naj podjetja ohranjajo dosedanje preventivne ukrepe. Med te spadajo predvsem:

  • vzdrževanje približno 1,5 metra oddaljenosti med osebami,
  • umivanje rok,
  • razkuževanje delovnega mesta,
  • če je bila vgrajena pregrada, naj ta ostane,
  • nošenje zaščitnih mask, če razdalje in svežega zraka ni mogoče redno zagotavljati.
Nov vizir z visoko zaščito V podjetju Plastika Virant so v času koronakrize razvili zaščitni vizir, ki je primeren za uporabo povsod, kjer obstaja nevarnost kapljičnih okužb, torej tudi okužbe s koronavirusom. »Vizir ne nadomešča zaščitne maske, temveč ob uporabi zaščitne maske predstavlja dodatno zaščito oči in obraza, hkrati pa masko varuje pred kontaminacijo in zunanjimi vplivi ter ji s tem podaljšuje življenjsko dobo,« je pojasnil Dean Virant. Vizir je certificiran v skladu s standardom EN 166:2002, ki pokriva področje osebne varovalne opreme za varovanje oči. Okvir je zasnovan tako, da je primeren za večkratno uporabo z možnostjo menjave folij in ga je mogoče razkuževati. Uporabnik pod vizirjem lahko nosi vse vrste očal, tako korekcijska kot zaščitna, ter večino dentalnih in kirurških lup ter svetilk.
  1. Pozor v času malice

Več pozornosti je treba nameniti druženju ob malicah in odmorih. Tovrstna druženja še naprej odsvetujejo, še posebno, če potekajo v zaprtih prostorih.

  1. Različno od panoge do panoge

Priporočila, kako dosledno naj se zaposleni držijo preventivnih ukrepov, se razlikujejo glede na področje dela. Za kozmetične salone, stomatologe, vzgojitelje, učitelje, natakarje in hotelirje je tako priporočljivo, da vse ukrepe upoštevajo še naprej. Nekoliko jih lahko omilijo na primer v nekaterih tovarnah, ki imajo dovolj prostora, da delavcem ni več treba nositi mask. Znova velja nasvet, naj se podjetja za konkretne nasvete zase obrnejo na svoje specialiste medicine dela.

  1. Do kdaj?

Ukrepe bo treba upoštevati vsaj do jeseni, ko bo znano, kako se virus vede. »Po realnem scenariju se bomo morali naučiti s tem živeti vsaj nekaj let, po optimističnem pa do ustreznega cepiva,« pojasnjuje Metoda Dodič-Fikfak in dodaja, da bi s takšnim ravnanjem ob vsakoletnem pojavu gripe imeli veliko manj odsotnih delavcev.

»Virus ni odšel« Pogosto se zastavlja vprašanje, zakaj se je sploh še treba držati ukrepov, če pa je razglašen konec epidemije. »Najverjetneje gre za vmesni čas. Obstaja realna verjetnost drugega vala po počitnicah in s spremembo sezone, manjša pa je verjetnost zanašanja posameznih primerov okužbe na delovna mesta že zdaj. Virus ni odšel, začenja pa se poletje, selitev ljudi, gibanje in s tem realna možnost širjenja virusa,« opozarja prof. dr. Metoda Dodič-Fikfak.

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano