Globokih ran ne bo, če bo država pihnila v jadra  

Izbrani nasveti

23. Julij 2020

Globokih ran ne bo, če bo država pihnila v jadra  

Globokih ran ne bo, če bo država pihnila v jadra   

Čeprav so mnoga gradbišča tudi v času epidemije delovala, je covid-19 zaustavil izdajanje gradbenih dovoljenj. Novih projektov ni bilo, težave so se pojavile v prodaji. Avtorica: Polona Movrin (članek je objavljen v reviji SBC Podjetnik, izdaja junij 2020) Začetek pomladi pomeni začetek glavne gradbene sezone, a letos ni bilo tako. Dela so se nadaljevala le na že začetih projektih. V podjetju GIC Gradnje so morali od aktivnih gradbišč zapreti le eno, in sicer v Nuklearni elektrarni Krško.

 

Drugje so delo nadaljevali v skladu s priporočenimi varnostnimi ukrepi. »Še največ težav je bilo pri poslovanju na programsko-tržnih področjih prodaje, torej v trgovini, kamnolomih in tovarni betonskih izdelkov,« pojasnjuje dr. Rok Cajzek, vodja projektov v GIC Gradnje.

Novi proizvodi, prevetritev stroškov

Tudi v podjetju Armat so delo nadaljevali ter pri tem uvedli nekaj sprememb v delovanju in poslovanju. »Intenzivirali smo razvoj novih produktov in marketing, ponovno smo preverili in zmanjšali fiksne stroške, še intenzivneje iščemo in pridobivamo nove posle, delovni proces dodatno optimiziramo,« prilagoditve navaja direktor Julij Nemanič. »Potrdilo se je, da je treba ves čas zagotavljati stabilno poslovanje — finančno, organizacijsko, kadrovsko — in se hitro prilagajati novim razmeram,« dodaja. Tako v GIC Gradnje kot v Armatu poslovnih načrtov za zdaj sicer niso spremenili. »Napovedi za našo branžo so še nekoliko preuranjene. Sektor gradbeništva obratuje s precejšnjim faznim zamikom, kar se je izkazalo tudi ob zadnji finančni krizi. V določenem delu pa bodo ukrepi zagotovo vplivali na višino prometa podjetja v prihodnje,« se zaveda dr. Cajzek.

Več javnih naročil

Kot pravijo v GIC Gradnje, je zdaj na potezi država, ki ne sme ponoviti napak iz zadnje krize. Takrat je bilo gradbeništvo najbolj prizadeta panoga. »Država je ravno v kriznih časih gradbeništva zmanjšala obseg javnih naročil. Poskrbeti mora za kontinuiteto obsega gradbenih del oziroma jih celo povečati, in to tudi na segmentih večjih, srednjih in manjših projektov. Če bo v jadrih ostalo dovolj vetra, potem koronavirusna kriza v panogi gradbeništva ne bo pustila globokih ran. Vsekakor pa bomo prisiljeni poiskati nove naročnike v zasebnem sektorju, v novih industrijah, ki so in bodo v naslednjem obdobju uspevale in se krepile. Dolžino trajanja nove krize težko komentiramo, vendar pa se strinjamo z rekom, da bo trajala toliko časa, dokler je ne bomo pozabili.«

Vedno nekaj pozitivnega

V obeh podjetjih pa ugotavljajo, da je nova kriza prinesla tudi nekaj pozitivnega. V Armatu opažajo večjo pripadnost in zavzetost zaposlenih ter intenzivnejše porajanje novih idej. V GIC Gradnje pa izpostavljajo skrb za soljudi, odgovorno in povezovalno delovanje za doseganje skupnih ciljev ter vpeljavo novih tehnologij.

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano