Postojnska jama, Predjamski grad in Vila Planinka spet odprli svoja vrata!

Člani

01. Junij 2020

Postojnska jama, Predjamski grad in Vila Planinka spet odprli svoja vrata!

Postojnska jama, Predjamski grad in Vila Planinka spet odprli svoja vrata!

Po najdaljšem obdobju zaprtja v njeni 200-letni zgodovini so v sredo, 3. junija, v Postojnski jami ponovno pognali jamske vlakce. Predjamski grad so za obiskovalce odprli 1. junija. Vila Planinka, butična alpska oaza miru sredi neokrnjene narave, pa vrata odpira v petek, 5. junija. Slavnostno otvoritev Postojnske jame so 3. junija počastili z otvoritvijo prenovljene Promenade Slavnih in s predstavitvijo B dela kultnega Hotela Jama. Gre za dve zadnji investiciji v skupni vrednosti 5 milijonov evrov, s katerima zaokrožujejo 10-letno poslovanje in celostno ureditev Parka Postojnska jama. Marjan Batagelj je s simbolno zasaditvijo lipe v parku ob prenovljeni Promenadi Slavnih in z odprtjem še drugega dela Hotela Jama napovedal boljše čase. »Investicije morajo teči dalje, saj bomo le tako kos času in zahtevam gostov, ko se bodo ti — upajmo, da kmalu — vrnili.”

Jama je vrata spet odprla natanko po 82 dneh. Nepozaben je bil obisk jame tudi za prve obiskovalce po vnovičnem odprtju, ki so pripotovali tudi iz Nemčije, dežele Furlanije in Hrvaške. »Ne predstavljam si, kako bi svoj 39. rojstni dan lahko praznoval lepše, kakor z butičnim ogledom Postojnske jame,« je ob izhodu  obisk pokomentiral prvi med prvimi Aleš Bučar iz Rake pri Krškem. V 200-letni zgodovini turizma Jama ne pomni tako dolgega obdobja brez gostov. Arhivski zapisi pričajo, da turizma nič ni pretreslo tako kot prav covid-19, so sporočili iz Postojnske jame. Celo med prvo in drugo svetovno vojno so bila znamenita železna vrata Postojnske jame odprta. Za nekaj tednov je bila jama zaprta zgolj po požigu leta 1944, ob menjavi upravljavca leta 1945, v novejši zgodovini pa so vrata jame za 1 dan zaprli med osamosvojitveno vojno, za 3 dni pa leta 2014, ko je ta del Slovenije prizadel žled.

Promenada Slavni in eden najbolje ocenjenih hotelov v Sloveniji

Prenovo Promenade Slavnih so v jami načrtovali okoli neprecenljivega Globočnikovega drevoreda s 150 let starimi lipami. Te so namreč simbol slovenstva in slovenskega turizma. Posadili so 8 novih lipovih dreves, kot simbol večnosti in veličine Postojnske jame, pravijo. Investicija v prvo in drugo fazo prenove Promenade Slavnih je znašala 2 milijona evrov. V sedmih mesecih so prenovili vse napeljave in uredili najsodobnejšo kanalizacijo, s čimer po navedbah uresničujejo filozofijo trajnostnega turizma. Namestili so 810 m meteornega in fekalnega voda, vgradili 700 m3 betona in položili več kot 92.000 granitnih kock. Trenutno promenada že lepo nakazuje razgledno točko, ki se bo razprla nad reko Pivko v zadnji fazi prenove. Hotel Jama je že takoj po obnovitvi prvega dela, leta 2016, postal eden najbolje ocenjenih hotelov v Sloveniji. Nova investicija, ki znaša 4 milijone evrov, in prenova 78 sob (skupno), sta odgovor na množično povpraševanje, ki mu prej niso mogli zadostiti. V Postojnski jami z omenjenima prenovama zaključujejo 10-letni ciklus investicij. "Desetletje so zaznamovali rekordni obiski, zmajčki, laboratorij, raziskave, poročanje največjih globalnih medijev in obsežne investicije v hotelske in gostinske objekte, razstavni paviljon zgodovine Postojnske jame in krasa, odkritje in odprtje Tajnih prostorov — tajnega komunikacijskega centra bivšega režima, novi vlaki, prenova železnice in peronov so le nekateri mejniki, ki so zaznamovali prvih deset let našega delovanja. V tem obdobju je družba pod svoje okrilje vzela tudi terme, hotel in smučišče Cerkno, na Jezerskem pa smo ponosni na novo Vilo Planinka, ki je v kratkem času od odprtja postala prototip butičnega turizma v Sloveniji," so dosežke zadnjih let povzeli v Postojnski jami. Vila Planinka, butična alpska oaza miru sredi neokrnjene narave, vrata odpira v petek, 5. junija.

Po koroni narava še pomembnejša

V Postojnski jami ob ponovnem odprtju sledijo preventivnim ukrepom in higienskim standardom - obiskovalce pozivajo k ohranjanju ustrezne varnostne razdalje, priporočajo nošenje mask ter spodbujajo k umivanju in razkuževanju rok. V jamo bodo obiskovalci vstopali v manjših skupinah, prav tako bodo na vlakcih ohranjali varnostno razdaljo. V Postojnski jami poudarjajo, da pri boju proti virusom pomaga tudi narava, saj jamska klima ustvarja neprijetno okolje za viruse, prave količine radona, ki jih skladiščijo jame, pa lahko blagodejno vplivajo na splošno odpornost organizma ter vnetja v dihalnih poteh.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano