INFO KORONAVIRUS: Sprememba višine nadomestila za delavce v karanteni

Izbrani nasveti

11. Junij 2020

INFO KORONAVIRUS: Sprememba višine nadomestila za delavce v karanteni

Država za zaposlene, ki jim je po 1. juniju 2020 odrejena karantena oziroma izolacija zaradi pozitivnega rezultata na okužbo s covid-19 ali kažejo znake akutne okužbe dihal, ne krije več nadomestila plače do 80 %. Po novem država krije nadomestilo do višine 50 % plače oziroma ne manj kot 70 % minimalne plače, kar pa je strošek delodajalca.

IZOLACIJA

Izolacija se odredi zaposlenim, ki: imajo pozitiven bris na okužbo, ki niso bili testirani, a imajo znake akutne okužbe dihal z ali brez vročine, hkrati pa prisotnost koronavirusne bolezni 19 v družini ali skupnosti, denimo na delovnem mestu, pri čemer obstaja velika verjetnost prenosa. V zadnjem primeru epidemiološka stroka za zaposlenega predlaga odreditev izolacije v trajanju 14 dni: izolacija se po tem obdobju konča, v primeru razvoja bolezni in potrjenega virusa pa se nadaljuje do ozdravitve, navajajo pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). V primeru izolacije je sicer zavarovanec upravičen do 90 % nadomestila plače, pri čemer nadomestilo že od prvega dne zadržanosti od dela izplača ZZZS.

KARANTENA

Spremembe pa s 1. junijem veljajo za karanteno, ki jo odredi minister za zdravje. Potem ko so bili zaposleni v karanteni v času epidemije upravičeni do 80-odstotnega nadomestila plače v breme države, ta ukrep zdaj ne velja več. V primeru karantene se je zdaj mogoče sklicevati na 137. člen Zakona o delovnih razmerjih (višja sila). Prav tako se lahko na višjo silo po navedbah ZZZS sklicujejo zaposleni, kadar se zaradi zmanjšanja širjenja virusa začasno zaprejo vrtci in osnovne šole ali se iz takšnega razloga omeji vstop otrokom v šolo ali vrtec, kar povzroči nemožnost opravljanja dela delavcev zaradi varstva otroka. Če je iz tega razloga potrebno varstvo otroka do petega razreda, se odsotnost z dela enemu od staršev lahko upraviči zaradi višje sile, so pojasnili na ministrstvu. Nadalje, zaposlene pozivajo, naj v primeru nemožnosti opravljanja dela zaradi višje sile delodajalce obvestijo o vseh relevantnih okoliščinah odsotnosti. Če delavec ne more opravljati dela zaradi višje sile, je na podlagi 137. člena Zakona o delovnih razmerjih upravičen do odsotnosti, glede nadomestila pa si delodajalec in delavec tveganje delita. Nadomestilo v času karantene tako ob izpolnitvi vseh zahtev za višjo silo znaša 50 % osnovne plače vendar ne manj kot 70 % minimalne plače, v breme delodajalca.

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano