INFO KORONAVIRUS: (IT nasvet) 4 tveganja, ki ogrožajo vašo varnost pri delu od doma

Izbrani nasveti

07. Maj 2020

INFO KORONAVIRUS: (IT nasvet) 4 tveganja, ki ogrožajo vašo varnost pri delu od doma

INFO KORONAVIRUS: (IT nasvet) 4 tveganja, ki ogrožajo vašo varnost pri delu od doma

Delo od doma prinaša številne koristi, vključno s prihrankom časa, ki bi ga običajno porabili za prevoz na delo, manj motnjami pri delu, manjša je tudi verjetnost okužbe, na primer s koronavirusom. Toda na drugi strani z delom od doma naraščajo določena tveganja. Pri podjetju Smart Com (član SBC - Kluba slovenskih podjetnikov) naštevajo štiri tveganja, ki lahko ogrozijo tako osebno kot poslovno varnost.  Varnostna tveganja so pri Smart Com razdelili v 4 glavne kategorije, naštevamo jih v nadaljevanju.

- Fizična kraja ali izguba

Delo v pisarniškem okolju ima številne prednosti, vključno z dobro dodelanimi varnostnimi sistemi in za to usposobljenim osebjem, mehanizmi za varovanje digitalnih podatkov, uveljavljenimi varnostnimi praksami in zaposlenimi varnostniki. Ko se naše delovno mesto preseli na drugo lokacijo, npr. v domačo pisarno, kavarno ali kateri koli drug javni prostor, varnostnih ukrepov, na katere bi se lahko oprli, ni več. Tako naše delovne naprave postanejo lahka tarča za številne osebe, od klasičnega' tatu, ki bo ob prvi priložnosti prodal naš računalnik, do hekerja, ki bo z veseljem zaobšel oslabljeni požarni zid in ukradel poslovne podatke.

- Pomanjkanje ozaveščenosti

V veliko primerih delo na daljavo zmanjša število motenj, zaposleni pa lahko opravimo zahtevnejše delo, ko smo izven pisarniškega okolja. Toda, če ni v naši navadi, da mislimo tudi na varnostni vidik, morda niti ne opazimo, da nas opazujejo/spremljajo, nam sledijo, nas napadajo z lažnim predstavljanjem ali kako drugače. Poleg tega se pri delu na daljavo mnogi zaposleni navadijo dostopati do podatkov podjetja prek nezavarovanih osebnih ali javnih naprav ali, kar je še huje, tako, da tretjim osebam omogočajo brskanje po spletu z naprave podjetja. Na žalost lahko takšne prakse zlahka ogrozijo varnost in podatke katere koli organizacije.

- Neomejen dostop do podjetja

Mnoga podjetja svojim zaposlenim, ki delajo na daljavo, podelijo enake pravice in dostop, kot bi jih imeli v varnem pisarniškem okolju. To vključuje popoln dostop do omrežij podjetja, dostop do oblaka, notranjih sistemov itd. Če pri tem zaposleni ni skrben in nima potrebnega znanja ali zavezanosti k varnosti, lahko podeljene pravice napadalcu omogočijo popoln dostop do podatkov podjetja.

- Nezavarovane javne povezave

Kolikokrat ste med potovanjem uporabljali javno omrežje wi-fi, na primer na letališču ali v hotelski sobi? Večina teh omrežij nima vzpostavljenega nikakršnega varnostnega sistema, kar pomeni, da uporaba takšnega omrežja za poslovne namene našo napravo in podatke izpostavi morebitnemu vdoru. Grožnja je realna, saj večina javnih omrežij ni šifriranih in za vzpostavitev povezave ne zahtevajo avtentikacije. Takšno omrežje, tudi če je vzpostavljeno doma, lahko hekerjem zlahka omogoči dostop do vseh informacij, ki jih pošiljamo prek interneta — vse od zaupnih e-poštnih sporočil do varnostnih poverilnic vašega podjetja in celo do podatkov o kreditnih karticah.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano