INFO KORONAVIRUS: (gostinski lokali) Higienska priporočila NIJZ za lokale z notranjo strežbo in kuhinje

Izbrani nasveti

16. Maj 2020

INFO KORONAVIRUS: (gostinski lokali) Higienska priporočila NIJZ za lokale z notranjo strežbo in kuhinje

S sprostitvijo ukrepov, ki je začela veljati 18. maja, so gostinci spet lahko začeli strežbo v notranjih prostorih, odprle so se tudi kuhinje. Objavljamo poudarke higienskih priporočil za lokale in ponudnike turističnih storitev, ki so jih pripravili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Splošna priporočila za izvajalce storitev

  • Dela samo zdravo osebje, brez simptomov ali znakov akutne okužbe dihal (povišana telesna temperatura, kašelj, izcedek iz nosu, kihanje, bolečine v žrelu, težko dihanje, bolečine v prsih..).
  • Izvajalci gostinske dejavnosti naj sledijo priporočilom in izvajajo ukrepe, ki so smiselni za vrsto in obseg dejavnosti, katere nosilci so.
  • Osebje naj bo redno seznanjeno z načinom izvajanja zaščitnih ukrepov.
  • Osebje naj ves čas zagotavlja zadostno medosebno razdaljo, med izvajanjem gostinske dejavnosti pa največjo možno razdaljo.
  • Skladno z navodili specialistov medicine dela naj uporabljajo predpisano zaščitno opremo. Delovna oblačila naj bodo iz materiala, ki se lahko pere na najmanj 60°C, v kolikor to ni možno, naj se med pranjem doda sredstvo za dezinfekcijo perila (npr. belilno sredstvo na osnovi natrijevega hipoklorita ali drugo sredstvo za tekstil s podobnim učinkom).
  • Za stalno seznanjanje z ukrepi tako osebja kot gostov svetujemo, da so kratka navodila za preventivno zaščitno ravnanje nameščena na vidnih mestih, vedno pa ob ali po vstopu v objekte.
  • Izvajalec storitve naj zagotavlja namestitev podajalnikov za razkužilo.
  • Stik med osebjem in gosti naj bo čim manjši z npr. uvedbo rezervacij ali brezstičnega naročanja hrane in pijače ter plačevanja.

Splošna priporočila za goste

  • Ob prihodu si razkužijo roke.
  • Dosledno naj upoštevajo navodila osebja glede zagotavljanja zadostne medosebne razdalje, odlaganja torb in garderobe, načina naročanja hrane in pijače, uporabe jedilnega pribora in posode, uporabe sanitarij, plačevanja storitev, odlaganja odpadkov.
  • Omejuje naj se številčna omizja, med osebami za isto mizo naj bo zadostna medosebna razdalja, razen v primeru družinskih članov oz. članov istega gospodinjstva.
  • Pri gibanju in zadrževanju na zaprtem kraju je ob upoštevanju ohranjanja zadostne medosebne razdalje v času epidemije obvezna uporaba obrazne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobne oblike zaščite), ki prekrijejo nos in usta. Zato je v zaprtih prostorih npr. pri prihodu do mize, odhodu od mize ter pri uporabi sanitarij obvezna uporaba obrazne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, ki si jo gosti zatem varno snamejo (https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/maske2_lektorirano.pdf).
  • Z rokami se ne dotikajo obraza, zlasti ne ust, nosu in oči.
  • Razkužijo si roke po dotikanju katerihkoli nečistih površin ali predmetov že med obiskom, pa tudi ob odhodu.
  • Čim manj naj se dotikajo različnih predmetov (npr. telefonov) in površin, le toliko, kot je nujno.

Kuhinja

  • Nosilci živilske dejavnosti naj striktno upoštevajo Pravilnik o zdravstvenih zahtevah za osebe, ki pri delu prihajajo v stik z živili (Ur.l.RS št.82/03 in 25/09). Poleg ostalih določil navedenega pravilnika naj se upošteva, da ne delajo, če so bili v stiku z bolnikom, obolelim s COVID-19 v zadnjih 14 dneh ali če prebolevajo akutno okužbo dihal.
  • Nosilci živilskih dejavnosti morajo v notranjem nadzoru svoje dejavnosti zagotoviti skladnost z Uredbo 852/2004 o higieni živil, kar pomeni, da morajo izvajati programe dobre higienske prakse in postopke, ki temeljijo na sistemu HACCP, kadar je to potrebno.
  • Za osebje uporabo zaščitne opreme opredeli specialist medicine dela.

Do celotnih priporočil lahko dostopate na tej povezavi.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano