INFO KORONAVIRUS: (samozaposleni) Na voljo izjava za pridobitev temeljnega dohodka in oprostitev plačila prispevkov

Izbrani nasveti

14. April 2020

INFO KORONAVIRUS: (samozaposleni) Na voljo izjava za pridobitev temeljnega dohodka in oprostitev plačila prispevkov

INFO KORONAVIRUS: (samozaposleni) Na voljo izjava za pridobitev temeljnega dohodka in oprostitev plačila prispevkov

Izjava za pridobitev temeljnega dohodka in oprostitev prispevkov za samozaposlene je dostopna na spletnem portalu eDavki in v mobilni aplikaciji eDavki. Vložiti jo je treba najpozneje do 31. 5. 2020. Izjave ni mogoče vložiti v papirnati obliki.  Do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka in oprostitve plačila prispevkov so upravičeni: - samozaposlene osebe, - družbeniki, - verski uslužbenci - in kmetje, ki zaradi epidemije COVID-19 ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu.

Kako do uveljavljanja temeljnega dohodka in oprostitve prispevkov Za uveljavljanje obeh omenjenih ugodnosti je treba na Finančno upravo RS poslati posebno izjavo le preko eDavkov (prek spletnega portala eDavki ali mobilne aplikacije eDavki). Izjave ni mogoče vložiti v papirnati obliki. V eni izjavi se uveljavljata obe ugodnosti. Povezava do objave informacije na vladni spletni strani.

 

Mesečni temeljni dohodek

  • 18. 4. 2020: če bo izjava vložena do tega datuma za marec, bo nakazan denar na TRR 25. 4. 2020
  • od 19. 4. do 30. 4. 2020: če bo izjava vložena v tem obdobju za marec in/ali april, bo nakazan denar na TRR 10. 5. 2020
  • od 1. 5. do 31. 5. 2020: če bo izjava vložena v tem obdobju za marec in/ali april in/ali maj, bo nakazan denar na TRR 10. 6. 2020

Oprostitev plačila prispevkov

  • 30. 4. 2020: rok za predložitev izjave, če želijo oprostitev za marčevske (od 13. 3. 2020 dalje) in aprilske prispevke, ki sicer zapadejo v plačilo 20. 4. in 20. 5. 2020.
  • 31. 5. 2020: rok za predložitev izjave, če želijo oprostitev majskih prispevkov, ki sicer zapadejo v plačilo 20. 6. 2020.
Preverite, ali imate poravnane vse zapadle davčne obveznosti!

Finančna uprava RS OPOZARJA, da so pogoj za uveljavljanje ukrepa oprostitve plačila prispevkov poravnane vse zapadle davčne obveznosti na dan vložitve izjave preko eDavkov. Zato pred oddajo izjave preverite stanje na svoji kartici zavezanca v eDavkih. Za uveljavljanje ukrepa temeljnega dohodka pa je treba imeti poravnane vse davčne obveznosti na dan uveljavitve ZIUZEOP (Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo). Finančna uprava bo to upravičenost preverjala po davčni kartici zavezanca na dan 9. 4. 2020.

Kako si namestiti eDavke? Registracija je mogoča tudi zgolj z davčno številko in z geslom: na naslednjih povezavah najdete preprosta navodila, kako si namestite eDavke na računalniku ali na telefonu in se prijavite v eVročanje, da boste tudi dokumente dobili le po elektronski poti in ne več po navadni pošti. Če imate pri tem težave, se obrnite na klicni center Furs za pomoč uporabnikom na telefonski številki 05 297 6800 ali elektronski pošti sd.fu@gov.si. Za vsa vprašanja in preverjanja se lahko na Furs obrnete prek klicnega centra za fizične osebe na številki 08 200 1001, za pravne osebe na številki 08 200 1003 in prek elektronske pošte uradov.
 

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano