INFO KORONAVIRUS: (praktičen nasvet) Kako pravilno uporabljati IR čelne termometre za meritev telesne temperature?

Izbrani nasveti

01. April 2020

INFO KORONAVIRUS: (praktičen nasvet) Kako pravilno uporabljati IR čelne termometre za meritev telesne temperature?

INFO KORONAVIRUS: (praktičen nasvet) Kako pravilno uporabljati IR čelne termometre za meritev telesne temperature?

Pri podjetju Lotrič Metrology (član SBC - Kluba slovenskih podjetnikov) so pripravili praktična navodila za uporabo IR čelnih brezkontaktnih termometrov pri meritvi temperature človeškega telesa.  Pri meritvi pozornost namenite predvsem naslednjim korakom:

  • ustrezni pripravi merilnika,
  • pravilni izbiri mesta merjenja,
  • natančni izvedbi in interpretaciji meritev
  • ter zaključku meritve kot pripravi na nadaljnje delo.
    Ne pozabite: če niste prepričani v meritev temperature na čelu, je priporočeno uporabiti drugačen način merjenja telesne temperature.
Pojasnilo podjetja Lotrič Metrology: Ta praktična navodila veljajo za večino brezkontaktnih čelnih merilnikov temperature človeškega telesa. Posamezni merilniki se lahko obnašajo tudi povsem drugače. - Pri večjih spremembah temperature merilnik ne bo deloval točno, kar pomeni, da bo merilnik pokazal višjo/nižjo temperaturo od dejanske (napaka tudi do 5°C) ali bo javil napako. - Pri prenosu termometra s hladnega na toplo se bo leča lahko orosila in bo zaradi tega rezultat neuporaben (merilnik normalno javi napako). - Merilnik je potrebno imeti na stalni temperaturi, ki je večja od 10°C (različno za različne tipe in proizvajalce). Pri temperaturi, nižji od 10°C, večina merilnikov ne bo delovala točno (merilniki prvotno so namenjeni merjenju na sobni temperaturi). - Za ustrezno delovanje mora biti merilnik na temperaturi okolice vsaj 15 do 20 minut pred meritvijo. - Meritev je potrebno opraviti pri istem človeku vedno na enakem mestu na čelu, saj se temperatura na sredini čela praviloma razlikuje od temperature na strani čela. - Pred meritvijo je potrebno odmakniti lase in morebitna pokrivala, ki bi zastrla pogled termometra na kožo (z merilnikom merimo temperaturo kože, zaradi česar je nujno, da senzor vidi kožo, saj deluje kot fotoaparat in posname kar vidi). - Meritev je potrebno opraviti čim bližje čelu (1—2 cm). Bolj ko se oddaljujemo, večja je napaka meritve, prikazana temperatura pa tako nižja od dejanske. - Človeku, ki je dalj časa na mrazu, se sevalna temperatura čela (ki jo meri merilnik) zmanjša za stopinjo ali dve, zato meritev ni točna. - Merilnik lahko sami enostavno preverite tako, da zavihate rokav in ga preskusite na svoji podlahti (na roki nad zapestjem). - Pri osebah, ki imajo nanešeno kremo, puder ali druga podobna mazila na čelu, bo napaka prikaza lahko tudi stopinjo ali več, kar pomeni, da bo v povprečju pri človeku z mazilom na čelu prikaz temperature nižji od dejanske. - Pri osebah, ki imajo potno čelo, bo napaka prikaza stopinjo ali več, kar pomeni, da bo v povprečju pri človeku s potnim čelom prikaz temperature nižji od dejanske. - Če niste prepričani v meritev temperature na čelu, je priporočeno uporabiti drugačen način merjenja telesne temperature (v ušesu, pod pazduho). - Merilnik po potrebi čistimo z mehko krpo oz. skladno s priporočili proizvajalcev, ki večinoma priporočajo čistila na osnovi alkohola. - Tudi lečo merilnika je potrebno redno čistiti. Priporoča se uporaba vatiranih palčk in vsaj 70 % alkohol. Pri tem je potrebno paziti, da na leči ne pustimo vlaken, drugih delcev ali ostankov čistila. Po čiščenju je potrebno počakati, da alkohol v celoti izhlapi. - Po uporabi merilnik odložimo, sicer ga po nepotrebnem grejemo in bo prišlo do razlike v temperaturi merilnika in okolice, kar bo povzročalo napake pri prikazu.

Prikaz pravilne uporabe si lahko ogledate tudi v spodnjem videu

https://www.youtube.com/watch?v=9QYOLAhwnGo&feature=youtu.be

Če imate drugačne izkušnje ali vprašanja v zvezi z uporabo ali obnašanjem merilnika, se lahko obrnete na podjetje Lotrič Metrology. Kontakt: - telefon: 04 51 70 700 - mail: info@lotric.si

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano