INFO KORONAVIRUS: (poslovanje) Kako ukrepati, da bo vaše podjetje finančno in stroškovno pripravljeno na trenutne razmere in bližnjo prihodnost?

Izbrani nasveti

16. April 2020

INFO KORONAVIRUS: (poslovanje) Kako ukrepati, da bo vaše podjetje finančno in stroškovno pripravljeno na trenutne razmere in bližnjo prihodnost?

Devet uporabnih nasvetov, ki lahko podjetjem ob trenutnih izzivih pomagajo do večje finančne trdnosti in stroškovne odpornosti.

Svetuje Andrej Lasič, pomočnik uprave NLB za korporativno in investicijsko bančništvo.

1. Pripravite si scenarij upada naročil za 20 odstotkov

Ne glede na gospodarske okoliščine je dobro, da imate pripravljene različne scenarije za prihodnje poslovanje. Priporočamo, da imate pripravljen seznam ukrepov, ki jih lahko ob nenadnih spremembah hitro uvedete. V trenutnih razmerah , ko so številne gospodarske dejavnosti ustavile delovanje, se vprašajte, kaj bi se zgodilo, če vam bodo naročila padla za 20 odstotkov.

2. Poskrbite za prilagodljivost stroškov

Bodite pozorni na strukturo stroškov. V času hibernacije gospodarstva je dobro, da ste se sposobni hitro prilagoditi in vas ne bremeni preveč fiksnih stroškov. Skušajte jih nadomestiti z variabilnimi. Tam, kjer je to mogoče (oprema, službena vozila), namesto lastništva uporabite lizing, povežite se s kadrovskimi agencijami in podobno.

3. Zagotovite si denar za ustrezno strukturo pasive

Strukturo pasive (odplačila finančnih obveznosti) prilagodite predvidenemu denarnemu toku. Bistveno je, da ves čas ustvarjate dovolj prostega denarnega toka (za izračun lahko uporabite interaktivno orodje NLB: kalkulator denarnega toka). Prosti denarni tok naj zadošča vsaj za 150 odstotkov letnih obveznosti do bank.

4. Nadzorujte obratni kapital

Potrebo po obratnem kapitalu v poslovanju je treba ves čas spremljati in nadzorovati. Podjetja, ki to potrebo učinkovito upravljajo, imajo veliko prednost pred konkurenco. Če se razmere v vašem poslovanju še zaostrujejo, razmislite o upravljanju likvidnosti s prodajo vaših terjatev.

5. Zagotovite si najmanj dvomesečno realizacijo v likvidnih sredstvih

Likvidna sredstva, ki jih potrebujete za dvomesečno realizacijo, naj bodo v obliki denarja na računu ali bančnega likvidnostnega kredita ter prilagojena dejavnosti vašega podjetja.  Ročnost likvidnostnega kredita naj bo dve do tri leta. Ustrezno likvidnostno varovalo bo prispevalo tudi k dobri bonitetni oceni, saj ta kazalnik pri oceni finančne moči podjetja med drugim upoštevajo tudi tri največje bonitetne agencije — Fitch, Moody's, S&P.

6. Zagotovite si zadostno »zalogo« ročnosti pri odplačevanju kreditov

Likvidnostno varovalo si lahko zagotovite tudi tako, da glede na svojo dejansko sposobnost odplačevanja kreditov podaljšate njihovo ročnost na daljše obdobje. Varovalo naj obsega približno 30 odstotkov podaljšane ročnosti. Tako si zagotovite časovno in finančno zalogo. Ključno je, da s podaljšano ročnostjo kredita (ali več kreditov) zmanjšujete letno  bremenitev prostega denarnega toka.

7. Poskrbite za zavarovanja poslov

Obvladovanje poslovnih tveganj je pomembno v vseh gospodarskih razmerah, še bolj v času krize, ko so tveganja večja. Zmanjšate jih lahko z instrumenti trgovinskega bančništva in izvedenimi finančnimi instrumenti za zavarovanje valutnih ali obrestnih tveganj. Poskrbite za to, da bodo posli, ki jih na novo sklepate, tudi ustrezno zavarovani.

8. Razpršenost poslovanja lahko »reši vaš posel«

Z internacionalizacijo in razpršenostjo trgov in produktov je lahko tveganje ob trenutnih pretresih v gospodarstvu tudi manjše. Tako se lahko vaš posel razmeroma hitro postavi nazaj v ustaljene tirnice, če le ta negotova situacija in obdobje kriznih razmer ne bosta trajala predolgo.

9. Utrdite odnose s strateškimi partnerji

Ves čas vzdržujte dobre odnose s poslovnimi partnerji. Še zlasti bodite pozorni na strateške partnerje, s katerimi boste dolgoročno sodelovali in jih obdržali tudi v manj ugodnih časih. Zanesljivi partnerji bodo pripomogli k ohranjanju stabilnosti in predvidljivosti vašega poslovanja.

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano