INFO KORONAVIRUS: (poslovanje) Imejte pripravljen načrt za hitro ukrepanje

Izbrani nasveti

16. April 2020

INFO KORONAVIRUS: (poslovanje) Imejte pripravljen načrt za hitro ukrepanje

Za podjetja je v tem času izjemno pomembno, da spremljajo finančni tok in so v primeru likvidnostnih težav pripravljena na hitro ukrepanje. Prožnost in prilagajanje spremembam sta ključna za zagotavljanje prihodnje konkurenčnosti, izpostavlja Andrej Lasič, pomočnik uprave NLB za korporativno in investicijsko bančništvo. Lasič poudarja tri pomembne ukrepe za blažitev negativnih posledic aktualnega dogajanja, povezanega s koronavirusom, na poslovanje.

1. Poskrbite za izboljšanje likvidnosti. Ves čas spremljajte denarni tok.

Ključnega pomena za posel je, da podjetja že sama maksimalno poskrbijo za izboljšanje likvidnosti in da spremljajo denarni tok svojega podjetja. V negotovih razmerah je poznavanje in načrtovanje denarnega toka pravzaprav že nujno za normalno poslovanje. V ta namen je podjetjem na voljo pripomoček — kalkulator denarnega toka, ki je na voljo na spletni strani NLB.

2. Pripravite se na hitro ukrepanje: kako blažiti posledice likvidnostnih težav.

Če pride do nenadnega poslabšanja razmer, je nujno, da podjetja ukrepajo hitro. Stopite v stik s svetovalcem za podjetja, ki pozna vaše poslovanje in vas bo seznanil z možnostmi premostitvenega financiranja, ki vam jih banka lahko ponudi. Uporaben nasvet, kako ublažiti posledice likvidnostnih težav, je na voljo tudi na tej povezavi.

3. Pripravljenost na proaktiven in učinkovit odziv.

Proaktiven in učinkovit odziv je pomemben za dolgoročno vzdržno in normalno poslovanje in prihodnjo konkurenčnost. Zato pod nobenim pogojem ne odlašajte. Podjetja so postavljena pred nove izzive, s katerimi se do sedaj še niso srečevala in zahtevajo večjo prožnost in pripravljenost na spremembe. Eden od pomembnih izzivov bo zagotavljanje konkurenčnih prednosti v novih razmerah, na to pa se je potrebno pripravljati že danes. Kot odziv na trenutno stanje so v NLB oblikovali posebno skupino strokovnjakov s področja podjetniških financ, ki je pripravljena na to, da s paketom svetovalnih storitev srednjim in velikim podjetjem priskoči na pomoč pri iskanju rešitev v času epidemije COVID-19. Informacije o tem, kako se lahko z njihovo pomočjo učinkovito odzovete, da boste pripravljeni na nove izzive, so na voljo na tej povezavi.  

4. Poskrbite za zavarovanja poslov.

Obvladovanje poslovnih tveganj je pomembno v vseh gospodarskih razmerah, še bolj v času krize, ko so tveganja večja. Zmanjšate jih lahko z instrumenti trgovinskega bančništva in z izvedenimi finančnimi instrumenti za zavarovanje valutnih ali obrestnih tveganj. Poskrbite za to, da bodo posli, ki jih sklepate na novo - danes ali po koncu epidemije -, tudi ustrezno zavarovani. Več o tem, kako poteka zavarovanje poslovanja, lahko izveste tukaj. 

V primeru težav se čimprej obrnite na svetovalca Če pride do nenadnega poslabšanja razmer, je nujno, da podjetja ukrepajo hitro, opozarja Andrej Lasič. »Svetujemo, da se stranke, če se v času koronavirusa znajdejo v negotovi situaciji, čimprej obrnejo na svetovalca za podjetja oziroma na sodelavce v podjetniških financah, S svojimi izkušnjami in znanjem bodo ocenili njihovo situacijo, pomagali pogledati na posel tudi z drugih zornih kotov, razmislili o pomembnih okoliščinah in predlagali najustreznejšo pot, po kateri naj gre podjetje za premostitev trenutnih likvidnostnih težav.«
»Kot banka smo danes v drugačnem položaju, kot smo bili na začetku prejšnje krize in verjamemo, da lahko tako med kot po zaključku epidemije odigramo pomembnejšo vlogo pri sanaciji razmer v gospodarstvu. Ključno je razumeti, da bomo tudi v prihodnje financirali programe, ki bodo imeli v prihodnosti perspektivo. Dober poslovni projekt z zdravimi finančnimi parametri bo v naši banki vedno dobrodošel,« pravi Andrej Lasič.

 

Podjetja naj izkoristijo nemoten dostop do bank Andrej Lasič podjetjem svetuje, naj izkoristijo vse možnosti, ki jih imajo na voljo za dostop do bank. Konkretno: v NLB Kontaktnem centru so strankam na voljo 24 ur na dan, vse dni v tednu, delujejo tudi vsi ključni sistemi banke, to je dnevno zagotavljanje gotovine tako prebivalstvu kot ključnim trgovcem, plačilni sistemi tako doma kot v tujini.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano