(fotozgodba) [respirator DIHAM] Pri Lotriču skupaj s partnerji v rekordnem času dosegli skoraj nemogoče

Člani

29. April 2020

(fotozgodba) [respirator DIHAM] Pri Lotriču skupaj s partnerji v rekordnem času dosegli skoraj nemogoče

(fotozgodba) [respirator DIHAM] Pri Lotriču skupaj s partnerji v rekordnem času dosegli skoraj nemogoče

Pred dnevi je v UKC Ljubljana potekala predstavitev prototipov slovenskih medicinskih respiratorjev. Med predstavljenimi je bil tudi prototip medicinskega respiratorja DIHAM, namenjenega krepitvi zdravstvenega sistema pri boju proti koronavirusu in bolezni covid-19. Pri razvoju naprave DIHAM je imela eno od ključnih vlog razvojna ekipa podjetja Lotrič Meroslovje (član SBC — Kluba slovenskih podjetnikov), sodelovala je s podjetji Domel, EKWB in BPMC ter s Tehnološkim parkom Ljubljana in z Zavodom 404. Zakaj gre za velik dosežek? Ker so sodelujoči združili vse svoje znanje in izkušnje za povsem nov namen in prototip zasnovali in pripravili v rekordnem času. Predstavitev prototipov je potekala prejšnji petek v UKC Ljubljana. Respirator DIHAM je tako imenovani turbinski tlačni respirator (brez napihljivega meha), naprava je zasnovana na način, da lahko deluje tako v bolnišničnem okolju kot v mobilnih bolnišnicah ali celo samostojno. Turbinski respirator ima lasten motor in puhalo, zato za delovanje ne potrebuje komprimiranega zraka, saj zagotavlja lasten vir tlaka in pretoka zraka. Za delovanje zato potrebuje zgolj električno napajanje in vir kisika (jeklenka ali napeljava). »Partnerji respiratorja DIHAM smo se združili v času krize COVID-19, ki je v 2020 ogrozila življenja povsod po svetu. Združili smo se s ciljem razvoja prototipa respiratorja za reševanje življenj, ki bi ga lahko v celoti samozadostno proizvajali v Sloveniji, s slovenskimi komponentami in slovenskim znanjem. To iniciativo smo uspeli pripeljati od popolnega kaosa do delujočega prototipa. Na tej poti smo razvili kulturo sodelovanja, požrtvovalnosti, agilnost in pomoči.« Tako so pristop k sodelovanju s podjetji Domel, EKWB in BPMC ter s Tehnološkim parkom Ljubljana in z Zavodom 404, za katerega so partnerji namenili vse ekspertno znanje in izkušnje, ki jih premorejo, pojasnili pri Lotrič Meroslovje, kjer so s predstavitvijo delovanja naprave v osrednji zdravstveni ustanovi v Sloveniji več kot zadovoljni.

Kako deluje respirator DIHAM

Respirator omogoča delovanje v treh različnih načinih in se tako prilagaja bolniku: 1.) Prvi način se imenuje dvojni tlak ali BIPAP. Za ta način je značilno, da naprava diha namesto pacienta, ko ta ni pri zavesti oziroma je v komi. Omenjenega načina delovanja se je razvojna ekipa lotila najprej, prve rezultata pa dosegla že v dveh tednih. V nadaljevanju so napravi dodali še dva načina. 2.) CPAP - v tem primeru naprava preko maske ali tubusa čaka na pacientov vdih, tako imenovani trigger. Pacient je pri zavesti in diha samostojno s pomočjo respiratorja. Tempo dihanja tako narekuje pacient, respirator pa mu pri tem pomaga. 3.)  Zadnji način predstavlja high flow. Tok zraka, obogaten s kisikom, potuje preko nosu pacienta in s tem pacientu med samostojnim dihanjem zagotavlja zadostni pretok in količino kisika.

Z nadaljnjim razvojem je mogoče zagotoviti tudi kombinacijo prvega in drugega načina, pojasnjujejo pri Lotrič Metrology.

Partnerji, ki so sodelovali pri razvoju respiratorja, upajo, da prototip nikoli ne bo potreben v praksi. Kljub temu je delo zadnjega meseca je pokazalo, da obstajajo možnosti za nadaljevanje zgodbe v tej ali kakšni drugi smiselni obliki. Po mnenju partnerjev je pomembno predvsem naslednje: če se poveže vrhunska ekipa, s pravimi znanji, izkušnjami, zagonom in energijo, so izvedljive tudi nemogoče stvari. »Dokazali smo, da posedujemo dovolj lastnega 'slovenskega' znanja, na katerega je moč računati tudi v kriznih časih,« poudarjajo pri Lotrič Meroslovju, kjer se za podporo, pomoč in sodelovanje zahvaljujejo tudi ostalim razvojnim skupinam, podpornim strukturam in posameznikom. Posebej izpostavljajo naslednje: »Dosegli smo cilj in Slovenija je na tem področju samozadostna.«

Kako so prispevali ključni partnerji v projektu DIHAM
  • Lotrič Meroslovje — izvajanje meritev in preskušanje merilnih, medicinskih ter laboratorijskih naprav,
  • Domel — električni motorji, enosmerni motorji, elektronsko komutirani motorji in sestavni deli,
  • EKWB — konstruiranje in proizvodnja tekočinskih hladilnih sistemov za visoko zmogljive računalnike,
  • Tehnološki park Ljubljana — skupnost vrhunskih tehnoloških podjetij,
  • Zavod 404 — vzgajamo ustvarjalce, ne le uporabnike tehnologij,
  • BPMC — strateška znanja in industrijsko inženirstvo.
S strokovnimi partnerji: zdravniki UKC Ljubljana (CIT) in HUB za respiratorje (GZS).

Foto: spletna stran podjetja Lotrič Meroslovje

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano