INFO KORONAVIRUS: Kako zagotoviti likvidnost in zajeziti negativne vplive na poslovanje

Izbrani nasveti

13. Marec 2020

INFO KORONAVIRUS: Kako zagotoviti likvidnost in zajeziti negativne vplive na poslovanje

INFO KORONAVIRUS: Kako zagotoviti likvidnost in zajeziti negativne vplive na poslovanje

Koronavirus bo imel neizogibne posledice za gospodarstvo, že zdaj je prizadel obratovalne procese, dobavo iz tujine in izvoz ter posledično poslovne dejavnosti podjetij. Podjetja lahko negativne vplive na poslovanje zajezijo s financiranjem terjatev in dobaviteljskim faktoringom, pojasnjuje Nejc Apšner iz podjetja Achilles in član SBC Mladih, in našteva ključne korake za podjetja, ki se odločajo za omenjene operacije. Oteženi procesi v podjetjih in težave z dobavami lahko vodijo v podaljševanje plačilnih rokov, kar negativno vpliva na likvidnost podjetij in ustaljene delovne procese. Pri zajezitvi negativnih dejavnikov lahko hitreje in učinkoviteje kot bančna posojila pomaga faktorinško financiranje terjatev in dobaviteljev. Svetuje Nejc Apšner iz podjetja Achilles:

- Odkup oziroma financiranje odprtih terjatev (domačih in tujih)

Klasični faktoring oz. financiranje terjatev je finančno orodje, ki omogoča takojšnje poplačilo odprtih poslovnih terjatev in zagotavlja učinkovito upravljanja financ podjetja tudi v negotovih razmerah. Financiranje je namenjeno malim in srednje velikim podjetjem, izvozno naravnanim podjetjem, zagonskim podjetjem in podjetjem v prestrukturiranju. Terjatve kupcev so lahko poplačane takoj in s 100-odstotno zaščito pred tveganjem neplačila, kar omogoča, da podjetje prebrodi odvisnost od kupcev in trenutno tveganje na trgu ter zagotavlja nemoteno poslovanje. Financira se največ 5 % prometa zadnjega poslovnega leta (2019) podjetja, ki zaprosi za poplačilo terjatev. Terjatve lahko izvirajo od tujih ali slovenskih podjetij. V času negotovih razmer, ki so posledica negativnih vplivov koronavirusa, se prizna 25 % subvencioniranje stroškov odobritve financiranja.

Pogoji za financiranje terjatev

Pri obravnavi vloge za financiranje terjatev se upošteva naslednje osnovne pogoje: - Dolžnikov bančni račun ne sme biti blokiran. - Dolžnik mora imeti poravnane vse davčne obveznosti do države. - Dolžnik ne sme imeti statusa poslovnega subjekta, ki ne predlaga davčnih obračunov. - Dolžnik ne sme imeti statusa insolventnega poslovnega subjekta. - Dolžnik ne sme biti poslovni subjekt, ki je izgubil status DDV zavezanca zaradi načrtovanega izbrisa ali suma utaje davka na dodano vrednost.

Dodatni poslovni oziroma finančni pogoji Poleg osnovnih pogojev se pri obravnavi odobritve financiranja terjatev upoštevajo še dodatni pogoji, ki pričajo o finančni smotrnosti financiranja. Posojilojemalec mora izpolnjevati finančne pogoje oz. bonitetne kazalce, ki so potrebni za pridobitev posojila:
  • Zadnja finančna ocena (če je objavljena) je najmanj “C2”
  • Zadnja dinamična ocena (če je objavljena) je najmanj “-”
  • Povprečni plačilni indeks za zadnjih šest mesecev (če je objavljen) je najmanj “40”.

Gre za finančne pogoje, ki so izhodišče za preučitev ustreznosti podjetja za pridobitev faktorinškega financiranja odprtih terjatev.

- Financiranje dobaviteljev (domačih in tujih)

Dobaviteljski faktoring je finančni mehanizem, ki omogoča poplačilo oziroma odkup obveznosti do dobavitelja in takojšnje plačilo finančnih obveznosti, kar zagotavlja učinkovito upravljanje financ podjetja tudi v negotovih razmerah. Dobaviteljsko financiranje je namenjeno malim in srednje velikim podjetjem in izvozno naravnanim podjetjem. Terjatve do dobaviteljev so lahko poplačane takoj in s 100-odstotno zajamčenim poplačilom dobaviteljev, kar jim omogoča, da prebrodijo podaljšane roke plačila in trenutno tveganje na trgu ter zagotavlja nemoteno poslovanje. Financira se največ 5 % prometa zadnjega poslovnega leta (2019) podjetja, ki zaprosi za poplačilo terjatev. Dobavitelji so lahko tuja ali slovenska mlada in srednje velika podjetja, ki svoje delovanje bazirajo na B2B poslovanju. V času negotovih razmer, ki so posledica negativnih vplivov koronavirusa, se prizna 25 % subvencioniranje stroškov odobritve financiranja.

Pogoji za financiranje dobaviteljev

Pri obravnavi vloge za financiranje dobaviteljev se upošteva naslednje osnovne pogoje:

  • Posojilojemalčev bančni račun ne sme biti blokiran.
  • Posojilojemalec mora imeti poravnane vse davčne obveznosti do države.
  • Posojilojemalec ne sme imeti statusa poslovnega subjekta, ki ne predlaga davčnih obračunov.
  • Posojilojemalec ne sme imeti statusa insolventnega poslovnega subjekta.
  • Posojilojemalec ne sme biti poslovni subjekt, ki je izgubil status DDV zavezanca zaradi načrtovanega izbrisa ali suma utaje davka na dodano vrednost.
Dodatni poslovni oziroma finančni pogoji Poleg osnovnih pogojev se pri obravnavi odobritve financiranja dobaviteljev upoštevajo še dodatni pogoji, ki pričajo o finančni smotrnosti financiranja. Posojilojemalec mora izpolnjevati finančne pogoje oziroma bonitetne kazalce, ki so potrebni za pridobitev posojila:
  • Zadnja finančna ocena (če je objavljena) je najmanj “C2”
  • Zadnja dinamična ocena (če je objavljena) je najmanj “-”
  • Povprečni plačilni indeks za zadnjih šest mesecev (če je objavljen) je najmanj “40”.

Gre za finančne pogoje, ki so izhodišče za preučitev ustreznosti podjetja za pridobitev faktorinškega financiranja dobaviteljev.

- Dodatne informacije

Tako financiranje terjatev kot financiranje dobaviteljev se lahko uredi v roku 24 ur. Faktorinško financiranje je namenjeno skupno štirim skupinam upravičenih poslovnih subjektov: mala in srednje velika podjetja, izvozno naravnana podjetja, startup oz. zagonska podjetja, podjetja v prestrukturiranju. Roka za oddajo vloge za faktorinško financiranje ni.

Več informacij Nejc Apšner, M: 040 996 884, E: nejc@achilles.si W: achilles.si Achilles, d.o.o.

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano