INFO KORONAVIRUS: (IT nasvet) Kako zelo preprosto narediti varnostno kopijo pomembnih podatkov

Izbrani nasveti

31. Marec 2020

INFO KORONAVIRUS: (IT nasvet) Kako zelo preprosto narediti varnostno kopijo pomembnih podatkov

INFO KORONAVIRUS: (IT nasvet) Kako zelo preprosto narediti varnostno kopijo pomembnih podatkov

Objavljamo nasvet, ki so ga danes, ob svetovnem dnevu backupa (svetovni dan varnostnih kopij, op. a.), pripravili pri SI-CERT-u, nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost. Nasvet pride prav v trenutnih razmerah, ko pretežni del dejavnosti podjetij poteka na daljavo prek računalnikov in druge tehnične opreme. Pri SI-CERT-u so pripravili navodila, kako varno prekopirati pomembne podatke (v nadaljevanju: backup). Postopek so strnili v 3 korake (do izvirne objave lahko dostopate na tej povezavi). 

Zakaj je backup tako pomemben? Ker se diski kvarijo, računalnik ali telefon vam lahko ukradejo, lahko pa pride tudi do okužbe z izsiljevalskim virusom, ki zašifrira čisto vse dokumente in zahteva visoko odkupnino.

 

Kako enostavno narediti backup na računalniku?

Večina operacijskih sistemov ima že vgrajeno aplikacijo za izdelavo varnostnih kopij. V Windowsih je to File History, na Macih pa Time Machine. Na trgu obstaja tudi malo morje ponudnikov z aplikacijami za izdelavo varnostnih kopij. Vendar pa imajo te aplikacije vsaka svoje posebnosti, zahteve in logiko. Veliko aplikacij za backup deluje optimalno, če je disk s kopijami podatkov vseskozi priklopljen na računalnik, kar pa je lahko precej tvegano, opozarjajo pri SI-CERT-u.

Najenostavnejša metoda, ki deluje enako na vseh operacijskih sistemih, je, da vse pomembne datoteke ročno kopirate na zunanji disk. 1. Kupite dovolj velik zunanji USB disk in ga priklopite v računalnik.
 
 
2. V programu za delo z datotekami (na Windows sistemih je to Raziskovalec, pri macOS je to Finder) kopirajte mape z dokumenti, tako da jih držite z miško in prenesete na zunanji disk. To ponovite za vse mape oz. dokumente, ki jih ne želite izgubiti.
 
 
3. Ko končate s kopiranjem, zunanji disk NUJNO izklopite iz računalnika. Zakaj? Če se okužite z izsiljevalskim virusom, se zašifrirajo tako podatki na računalniku kot kopije na zunanjem disku, ki ga imate priklopljenega na računalnik. V tem primeru vam backup prav nič ne pomaga, saj bodo dokumenti vseeno izgubljeni.
 

 

Še 2 pomembna nasveta

  1. Ko končate z varnostnim kopiranjem, zunanji USB disk shranite na varno mesto, kjer ga ne bo nihče našel. Zakaj? Pomislite, če vam vlomijo v stanovanje in ukradejo prenosnik in disk, ki leži zraven prenosnika, boste zopet ostali brez vseh podatkov.
  2. Varnostne kopije ustvarjate vsaj 1 x mesečno oz. vsakič, ko se nabere dovolj novih dokumentov

In še: ročno kopiranje na zunanji USB disk je res najpreprostejši način izdelave backupa, ni pa optimalen, saj je priporočljivo narediti še eno dodatno kopijo na drugo lokacijo, npr. v računalniški oblak.

Video navodila, ki so jih pripravili pri SI-CERT-u (varninainternetu.si)

https://www.youtube.com/watch?v=S9v3OkiwpyI&feature=youtu.be  

   

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano