INFO KORONAVIRUS: (interventni zakon) Kdo in kako do odloga kreditnih obveznosti

Izbrani nasveti

18. Marec 2020

INFO KORONAVIRUS: (interventni zakon) Kdo in kako do odloga kreditnih obveznosti

Interventni zakon za odlog plačila obveznosti iz kreditnih pogodb posojilojemalci, podjetja in s.p.-jem omogoča odlog obveznosti za 12 mesecev, ki ga uredijo v dogovoru z banko. Za odlog morajo izpolnjevati predpisane pogoje. Do odloga bodo v vsakem primeru upravičeni tisti posojilojemalci, ki so nehali poslovati, da zaščitijo prebivalstvo.  Zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev, ki ga je državni zbor sprejel z namenom blaženja posledic koronavirusa,kreditojemalcem, ki zaradi negativnih učinkov epidemije ne bodo mogli poravnavati svojih obveznosti iz kreditnih pogodb, omogoča odlog vračila za 12 mesecev. Cilj predloga je prispevati k reševanju težav, v katerih so se znašla podjetja oziroma posamezniki, ki poslujejo v prizadetih panogah in zaradi težav z likvidnostjo ne morejo oziroma ne bodo mogla pravočasno odplačati obveznosti do bank, poudarjajo na vladi. Namen zakona je, da bodo podjetja lahko nemoteno poslovala, zaposleni pa bodo lahko prejemali plače in odplačevali svoje obveznosti.

Odlog in kako ga uveljaviti

Kaj prinaša ukrep?

- Predlog predvideva odlog plačila obveznosti za obdobje 12 mesecev, banka in kreditojemalec pa se bosta lahko sporazumela tudi za drugačen odlog, ki bo za kreditojemalca ugodnejši.

Kdo bo upravičen do odloga?

- Banke bodo lahko odlog plačila obveznosti odobrile gospodarskim družbam, zadrugam, fizičnim osebam, ki zaposlujejo osebe, samozaposlenim ter nosilcem kmetijskega gospodarstva, ki imajo sedež ali stalno prebivališče na območju Republike Slovenije. - Kreditojemalec, ki ni velika družba po Zakonu o gospodarskih družbah in ki opravlja dejavnost, za katero je bilo z vladnim ali občinskim odlokom določeno, da se opravljanje storitve in prodaja blaga zaradi epidemije začasno prepove, bo do odloga upravičen avtomatsko.

Pogoji za odobritev odloga

- Družba mora biti solventna, - plačevati mora davke, - dokazati mora, da ima škodo zaradi epidemije.

Kdo bo v vsakem primeru upravičen do odloga?

- Banke morajo obvezno dati odlog vsem tistim, ki so nehali poslovati, da zaščitijo prebivalstvo.

Odlog brez stroškov za podjetja

- Posojilojemalcu zaradi odloga plačila ne smejo nastati dodatni stroški, določa zakon.

Kdaj bo mogoče podati vlogo za odlog

- Vlogo za odlog plačila obveznosti iz kreditne pogodbe bo mogoče na banko podati najkasneje v šestih mesecih po preklicu epidemije virusa, zakon pa bo veljal 18 mesecev od prenehanja epidemije.

Vlada bo imela možnost, da še pred iztekom tega roka državnemu zboru predlaga prenehanje veljavnosti, če se razmere izboljšajo.

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano