INFO KORONAVIRUS: (delo od doma) Kako izkoristiti trenutne razmere za večjo delovno učinkovitost

Izbrani nasveti

16. Marec 2020

INFO KORONAVIRUS: (delo od doma) Kako izkoristiti trenutne razmere za večjo delovno učinkovitost

INFO KORONAVIRUS: (delo od doma) Kako izkoristiti trenutne razmere za večjo delovno učinkovitost

Trenutne razmere, ko je delo od doma najbolj zaželena oblika dela, so priložnost za produktivnejše sestanke, za izkoriščanje možnosti, ki jih ponuja tehnologija, in za merjenje rezultatov dela namesto merjanja vložkov časa. Zbrali smo nasvete, ki so jih pripravili pri podjetju Competo, članu SBC — Kluba slovenskih podjetnikov.

Uporabna orodja za delo od doma

Na običajen dan ljudje v korporacijah dobijo med 60 in 300 e-sporočil. Nekaj k temu prispeva kultura nezaupanja, nekaj enostavno udobje, ko je lažje preposlati mail kot narediti povzetek in jasno opredeliti pričakovanja. Zato: - Omejite število e-sporočil, ker jih vsi dobimo preveč. Zdaj je odlična priložnost, da se znebite nadležnih »kopij« in »skritih kopij«. Če boste nadaljevali v istem tempu, boste zgolj odgovarjali na maile cel dan. Čas je za zaupanje, ne za kontrolo. - Usklajevalne maile nadomestite s telefonskim klicem ali z internimi platformami za delo. Na voljo so številna uporabna orodja: Slack, Interna FB skupina, Microsoft Teams. - Dokumente namesto pošiljanja v mailih lahko pogosteje delite preko orodij »document management system« ali »project management system«, ki jih že imate ali le delno uporabljate. Tudi navadna skupna datoteka, dostopna preko VPN (Virtual Private Network oziroma virtualno zasebno omrežje), je dovolj dober (in varen) način za začetek.

- Izkoristite tehnologijo za izvedbo telekonferenc. - Zdaj je čas, ko lahko do konca uvedete vse digitalne sisteme, ki se do zdaj »niso obnesli«, ker ni bilo interesa. - Dokumente iz lokalnih shramb, ki so pomembni za delo, iz lokalnih »shramb« prenesite na skupne platforme.
 

Zaključite nedokončane naloge in ohranite urnik, ki vam ustreza

Ljudje zadnja leta velikokrat uporabljamo besede izgorelost, "gužva", tempo, norišnica, ogromno dela … Veliko klientov pove, da delajo vsak dan več, kar je posledica več naročil, več partnerjev, več predpisov. Ljudje pri delu od doma večkrat poročajo, da so bolj produktivni, ugotavljajo v podjetju Competo. Zato je zdaj priložnost, da to čim bolj izkoristite. Čeprav se bo v bilancah poznal rahel padec prihodkov, lahko naredite veliko: - Zaključite naloge, ki ste se jih lotili, pa vas je sestanek prekinil pri dokončanju. - Razmišljate, kako prilagoditi proces za delo. - Ohranjate urnik, ki za vas deluje, tudi če delate od doma.

- Razmislite, v katerih situacijah bo res prednost, da so prisotni več kot 3 ali 4 ljudje. - Sestanki naj bodo krajši in bolj usmerjeni v reševanje izzivov. - Ostale stvari rešite v komunikaciji 1:1 po telefonu ali klepetu.

 

Merite rezultate dela

Kadar vladajo izredne razmere, nihče nima vseh odgovorov. Vemo, da bo trenutno stanje minilo, zato je vse, kar počnete, lahko pilotni projekt, za katerega so takšne okoliščine dobre. Več je pripravljenosti na novosti. Trenutno stanje je priložnost, da skupaj s sodelavci raziskujete načine, kako uskladiti izvedbo delovnih nalog in zasledovanje ciljev z varnim okoljem: - Prilagodite proces, kot je trenutno optimalno. - Uvedete lahko online izobraževanje. - Uvedete lahko nove načine internega komuniciranja. - Merjenje vložkov (časa) lahko spremenite v merjenje rezultatov.

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano