(fotozgodba) Prestižno restavracijo v Vili Planinka otvorili v velikem slogu, z zvezdama britanske BBC!  

Člani

21. Februar 2020

(fotozgodba) Prestižno restavracijo v Vili Planinka otvorili v velikem slogu, z zvezdama britanske BBC!  

Ljubitelji vrhunske kulinarike so dolgo čakali na trenutek, ko bo prestižna restavracija v Vili Planinka odprla vrata za zunanje goste. To se je zdaj tudi zares zgodilo. Otvoritev se je zgodila v velikem slogu in v zvezdniški družbi, saj sta se je udeležila zvezdi britanskega plesnega šova na televiziji BBC Strictly Come Dancing, Aljaž Škorjanec in Janette Manrara, ki sta posebej za to priložnost obiskala Slovenijo in s seboj pripeljala še enega zvezdnika. Dobro leto po odprtju butičnega hotela na Jezerskem je restavracija Vile Planinka odprta tudi za zunanje goste. Odprtje restavracije tudi za zunanje goste je dolgo pričakovan odgovor na veliko povpraševanje ljubiteljev vrhunske kulinarike. »Kulinarično zgodbo, ki jo danes doživljamo, smo intenzivno pripravljali kar eno leto,« je ob odprtju poudaril lastnik Marjan Batagelj. »Za vrhunsko kulinariko namreč nista dovolj samo odličen kuhar in sommelier! Visoke kulinarike ni brez vrhunskih lokalnih sestavin in najboljših slovenskih vin!«

Zato se v restavraciji Vile Planinka zanašajo predvsem na lokalne pridelovalce in se izrazito prilagajajo letnemu času. Zavezanost trajnosti in del zgodbe, ki jo pišejo v vili, so gostje ob odprtju spoznali skozi kulinarično »Simfonijo v sedmih dejanjih«, kot je slavnostni meni poimenoval chef Jakob Jerala. 

V Slovenijo samo zaradi Planinke

Plesni zvezdi Janette Manrara in Aljaž Škorjanec, oba navdušenca na Vilo Planinko in njeno kulinariko, sta posebej za priložnost otvoritve obiskala Slovenijo in čare vile predstavila priznanemu mednarodnemu koreografu nagrajenemu s prestižno nagrado BAFTA Jasonu Gilkisonu. »Naveličan najinih opevanj Planinke se je odločil, da sam preveri, s čim ste naju navdušili!« je povedal Škorjanec. »Po treh dneh razvajanja v prijetnem ambientu in z zares prvovrstno kulinariko, ki ni le visoka, pač pa tudi zares polna okusa, je to tisto, česar človek v svetu zlepa ne najde!«  Marsikatera restavracija, ki se postavlja zelo visoko, ima vinsko karto celega sveta. »Mi pa imamo vinsko karto cele Slovenije!« je poudaril Marjan Batagelj. Z vrhunskim vinskim poznavalcem Markom Korenom so v Vili Planinki ustvarili najbolj celostno predstavitev slovenskih vinorodnih okolišev. Trenutno zbirka vključuje 125 vinskih etiket, v večini gre za vina butične, biodinamične in ekološke pridelave. Stremijo k temu, da bi svojo zbirko dopolnili tako, da bi gostom lahko ponudili 200 kakovostnih slovenskih vin, ki predstavljajo slovensko identiteto, poudarja Batagelj.

Komaj eno leto, pa že prejemajo priznanja

V Vili Planinki so bili že v prvem letu delovanja ocenjeni s kar dvema kapama Gault & Millau (14,5). Pohvalijo se lahko tudi z uvrstitvijo med kandidate za Bib Gourmand — »vzhajajoče zvezde«, ki imajo potencial za prvo Michelinovo zvezdico.

Ambicij za osvojitev Michelinovih zvezdic ne skrivajo, pravijo. »Verjamemo namreč, da bodo prednost čistega gorskega zraka, edinstvenost zdravilne izvirske pitne vode in posebna energija, ki obdaja restavracijo Vile Planinka, prepoznani. S kakšno Michelinovo zvezdico, ki v svetu kulinarike še vedno največ šteje, bi Jezersko z Vilo Planinko spet pridobilo status slovenskega Davosa,« poudarjajo v Vili Planinka, kjer se bodo konec marca (od 20. do 29. 3.) pridružili Tednu restavracij. 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano