3. SBC Forum: Če bomo spregledali pomen mladih, bomo spregledali pomen družbe

Dogodki

03. Februar 2020

3. SBC Forum: Če bomo spregledali pomen mladih, bomo spregledali pomen družbe

3. SBC Forum: Če bomo spregledali pomen mladih, bomo spregledali pomen družbe

»V državi nimamo podjetniškega ekosistema, ki bi zadržal mlade. Ta mora biti širši, zgled mora biti vsej Evropi, kjer vsi izumljajo ugodnosti, da bi privlačili mlade. Pri nas pa je to zelo nedorečeno,« je na 3. SBC Forumu, ki pod geslom 'Mladi so prihodnost podjetne Slovenije' danes poteka na Brdu pri Kranju, poudaril Marjan Batagelj, predsednik SBC — Kluba slovenskih podjetnikov. Klub je ukrepe zbral v 8 ključnih točkah Programa SBC 2020-22, namenjenega zadržanju mladih in privabljanju talentov iz tujine. Na Brdu pri Kranju v ponedeljek, 3. februarja, poteka 3. SBC Forum pod geslom 'Mladi so prihodnost podjetne Slovenije'. Najuspešnejši slovenski podjetniki, predstavniki politike, bančništva in drugi ključni odločevalci na dogodku razpravljajo o ukrepih, ki jih Slovenija ta trenutek potrebuje za privabljanje mladih v državo, kar bo pomenilo več znanja, več dodane vrednosti, boljše produkte in s tem blaginjo za vse. Prvi je zbrane nagovoril predsednik SBC, Marjan Batagelj, ki je poudaril, da morajo biti državni ukrepi usmerjeni v ustvarjanje ekosistema, ki bo mlade zadržal v Sloveniji oziroma jih prepričal, da se vrnejo: »Če bomo spregledali pomen mladih, bomo spregledali pomen družbe.« Poudaril je še, da množičnega podjetništva v Sloveniji ne bo, če ne bo podpore države. Za njim je imel slavnostni nagovor Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je povedal, da vidi delovanje SBC-ja kot pozitivno, zamisli članov pa označil za dragocene. V uvodnih nagovorih se je začel pogovor članov SBC s predstavniki slovenske politike na temo ukrepov iz Programa SBC 2020—22. Strokovni moderator diskusije, Goran Novković, izvršni direktor SBC Kluba slovenskih podjetnikov, je v uvodu predstavil diagnozo razmer v Sloveniji in pa Program SBC 2020—22. »Tri ključne težave, ki pestijo našo državo, so premalo delovno aktivnih prebivalcev, saj imamo slabo razmerje med delovno aktivnimi in neaktivnimi prebivalci, druga težava je prenizka produktivnost, saj nam zadnjih letih kljub solidni gospodarski rasti ni uspelo zviševati produktivnosti in dodane vrednosti, kot bi bilo potrebno, nenazadnje pa je velik problem tudi to, da mladi zapuščajo Slovenijo še bolj kot v času krize,« je povedal Novković.

Program SBC 2020—22: motivirati najboljše, več kadrovskih stanovanj, podjetniške vsebine v šole Novković je predstavil Program SBC 2020—22, v katerem Klub slovenskih podjetnikov predlaga 8 ključnih ukrepov, potrebnih za večjo blaginjo za vse državljane:

  1. Nagradimo in motivirajmo najboljše zaposlene.
  2. Razbremenimo plače za vrhunske strokovnjake.
  3. Zadržimo slovenske talente doma in jih privabimo domov iz tujine.
  4. Omogočimo mladim dostop do več kadrovskih stanovanj.
  5. Izključimo kadrovske štipendije iz izračuna socialnih pomoči, uvedimo olajšave za štipendije.
  6. Zagotovimo mladim pravico do informacije o zaposljivosti.
  7. Uvedimo podjetniške vsebine in podjetniško etiko v šole.
  8. Promovirajmo Slovenijo kot kadrovsko destinacijo za tuje strokovnjake.

V produktivni diskusiji so sodelovali Marjan Batagelj (predsednik SBC, Postojnska Jama), Štefan Pavlinjek (član SBC, Roto Group), Andrej Bertoncelj (minister za finance), Jernej Pikalo (minister za izobraževanje, znanost in šport), Janez Janša (predsednik SDS), Matej Tonin (predsednik NSi), Tilen Božič (državni sekretar, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti), Ivan Simič (član SBC, Simič & Partnerji) in Jana Fleišer (članica SBC Mladi, vrtec Dobra teta).

Sogovorci so se strinjali, da so potrebni ukrepi, ki bodo povišali dobrobit vseh državljanov, ne le podjetnikov in mladih. Je pa nujno potrebno sprejeti ukrepe, ki bodo mlade spodbudili, da ostanejo doma ter hkrati privabili tuje strokovnjake, je poudaril Batagelj, ki izredno podpira znižanje osnove za plačilo davkov za 3—5-letno obdobje, če se mladi talenti iz tujine vrnejo in nadaljujejo svojo raziskovalno pot v javnem ali zasebnem sektorju v Sloveniji. Minister za finance Andrej Bertoncelj je povedal, da moramo zasledovati tri ključne cilje: »Mlade čim prej vključiti na trg dela. Starejše zadržati na trgu dela. Čim več mladih pa je potrebno čim prej vrniti v naše okolje in tako povečevati dodano vrednost na zaposlenega.« S tem se je strinjal tudi Štefan Pavlinjek, ki pa je poudaril, da mora država delodajalcem omogočiti pogoje, da bodo konkurenčni in bodo tako privabili mlade nazaj v Slovenijo: »Če mladim ponudimo neto plačo, kot bi jo dobili v tujini, nas to v bruto znesku stane občutno več. Država nam mora omogočiti, da smo konkurenčni, da bi mlade lahko privabili nazaj.« Zavedati se je potrebno, da sprejeti ukrepi stanja ne spremenijo čez noč, kar je poudaril predsednik SDS Janez Janša, ki je komentiral, da tudi če bi sprejeli vseh osem predlogov SBC, to težave mladih ne bo rešilo čez noč: »Če bi predloge sprejeli s trdno večino in bi ljudje videli, da to pomeni dolgoročno spremembo in da se da v takem okolju načrtovati, pa se bodo stvari spremenile.« Predsednik NSi Matej Tonin je prepričan, da moramo v Sloveniji spremeniti dve stvari: »V Sloveniji potrebujemo dva miselna preskoka. Da dobiček ni nekaj bogokletnega in slabega, nekaj, kar je treba nujno pobrati. V Sloveniji mora končno postati pomembno, kaj znaš, in ne, koga poznaš.« Ivan Simič, lastnik družbe Simič & partnerji in član SBC, je ocenil, da so predlogi SBC so izvedljivi v relativno kratkem času. »Nekateri so zelo enostavno rešljivi, primer: višje neto prejemke lahko zagotovimo tako, da ukinemo prispevke nad določenim zneskom. Ko gre za izvajanje ukrepov, pa moramo imeti vlado, ki to želi. Vedeti pa je treba, da učinka ne bo takoj.«

Uspeh mora postati zaželen in primerno nagrajen Eden izmed pomembnih SBC-jevih predlogov je uvesti podjetniške vsebine in podjetniško etiko v šole, kar podpira tudi Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport: »Pomembno je, da vsebine podjetnosti vključimo v učne načrte. Je pa veliko vprašanje, na kakšen način to storiti. Ko se bomo odločili za ta korak, moramo to izpeljati celostno in celoten kurikulum na ravni srednjih šol preformirati.« Diskusijo na glavnem odru so spremljali komentatorji v SBC studiu, ki ga je moderiral član SBC Jernej Pintar, z njim pa so bili Blaž Brodnjak (predsednik uprave NLB), Andrej Ržišnik (član SBC, Protim Ržišnik Perc), Timotej Homar (Društvo VTIS) in Martin Nahtigal (Mladinski svet Slovenije). Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB, je prepričan, da je edini legitimni nacionalni interes mednarodna konkurenčnost, uspeh v družbi pa mora postati zaželen. Razviti je treba razumevanje, da je uspeh posledica kreativnosti, trdega dela in predanosti, je poudaril Brodnjak. »Uspeh je treba ustrezno nagraditi. Mladi so danes globalni državljani. Moramo jih predvsem stimulirati, spodbujati kreativnost, jih motivirati.« Andrej Ržišnik, član SBC, solastnik podjetja Protim Ržišnik Perc, je izpostavil, da morajo mladi v tujino, hkrati pa je treba svet pripeljati v Slovenijo. »Privabimo pestrost, kulturo, tuje jezike. Potrebujemo ambicioznost, pogum, drznost. Pripeljimo mlade v našo državo in tako bomo zmogli določeno fluktuacijo, ki se v tem svetu mora zgoditi.« S tem se strinja tudi Timotej Homar iz Društva VTIS, ki združuje 1500 članov — v tujini izobraženih Slovencev: »V Sloveniji je treba omogočiti pogoje, da podjetja pritegnejo tudi tujce. Imamo globalne izzive. Na ta način lahko uspešno sodelujemo.« Martinu Nahtigalu iz Mladinskega sveta Slovenije se zdi izjemno pomembno, da mladi dobijo sistem, ki bo trajen in jasen. To je ponazoril s primerom, da naj bo na plačilnih listah razdelano, kam je šel denar za posamezne postavke in koliko je kaj stalo. »Slovenija nujno potrebuje odločno in ambiciozno politiko, ki bo mladim visoko strokovnim kadrom in vsem bolj ali manj podjetnim pokazala, da imajo v Sloveniji perspektivno prihodnost. Mladi so ključ do dostojne jeseni življenja, ključ do spodobnih pokojnin,« je razpravo zaključil Goran Novković.

Foto: Barbara Reya  

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano