VEČ BO PODJETNOSTI V SLOVENIJI, BOLJE BOMO ŽIVELI.

Podjetnost in podjetniška miselnost imata koristi za vsakega pozameznika – kar koli že počnete v življenju. Podjetnost je izjemno pomembna za uresničevanje ciljev v poklicu in vsakdanjem življenju. Podjetnost zvišuje blaginjo države, zato prinaša koristi za vse družbene skupine.

ZGODBE O PODJETNOSTI
Simon je direktor, Žiga je pisatelj in Alma je organizatorka dogodkov. Čeprav so si različni po svoji življenjski zgodbi in stroki, je skupno vsem, da so podjetni. Podjetniška miselnost ni bila vsem položena v zibelko, a so jih njihove osebnostne lastnosti in življenjske okoliščine izoblikovale v predane, neomajne in trdno prepričane v zastavljen cilj. Zaradi svoje podjetnosti tudi sami pravijo, da živijo lepo življenje.
Cilj Kluba Slovenskih podjetnikov je izboljšati pogoje za razvoj in preboj podjetnosti ter tako prispevati k boljšemu življenju v Sloveniji. Zato je nastala akcija ZA Podjetno Slovenijo. Pridružite se nam pri krepitvi pomena podjetnosti v Sloveniji.
KAJ BI BILO POTREBNO NAREDITI, DA BI BILO V NAŠI DRUŽBI VEČ PRILOŽNOSTI ZA PODJETNOST?
ODDAJTE SVOJ PREDLOG IN NAM POMAGAJTE NAREDITI SLOVENIJO PODJETNEJŠO.
SBC širi svoje delovanje
Če želimo biti uspešni posamezniki in uspešna družba, je ključno, da medsebojno sodelujemo in se povezujemo.
V SBC - Klubu slovenskih podjetnikov stopamo od besed k dejanjem. Zato širimo svoje delovanje z ustanovitvijo Usmerjevalnega odbora, ki združuje pripadnike različnih družbenih skupin - mlade, učitelje, kmete, kulturnike, zaposlene v javnem sektorju in zaposlene v podjetjih. Spodbujali bomo dialog in povezovanje podjetnikov ter širše javnosti, da bi skupaj krepili zavest o pomenu podjetnosti za razvoj in blaginjo celotne družbe.
Katarina Lotrič
soustanoviteljica podjetja Lake, d. o. o.
Katarina Lotrič je diplomirana komunikologinja, ki jo žene neprestana želja po napredku in ustvarjanju dodatne vrednosti, zato si na svoji poslovni poti nenehno postavlja nove izzive. Je soustanoviteljica podjetja Lake, ki s platformo Lake in aplikacijo za barvanje Lake Coloring ilustratorjem s celega sveta ponuja svoje pobarvanke in mesečno z njimi deli del prihodka, da lahko resnično zaživijo kot ilustratorji.
Janez Kodila
direktor podjetja Kodila, d. o. o.
Janez Kodila od leta 2011 vodi družinsko podjetje, pri čemer ga vodi vizija, da iz posla ustvarja uspešno zgodbo. Lokalno tradicionalno mesnico, ki jo je pred 26 leti odprl njegov oče, je obrnil na glavo. Preusmeril se je v širšo kulinariko, ponudbo nadgradil z najbolj kakovostnimi surovinami in za to zgradil tudi doživljajsko-kulinarični center, ki predstavlja velik kakovostni preskok v ponudbi podjetja.
Alenka Knez
soustanoviteljica portala S.O.S. šola
Alenka Knez je diplomirana inženirka strojništva, mama, babica, nekdanja učiteljica strokovnih predmetov, avtorica delovnih zvezkov in državna nagrajenka za življenjsko delo v srednjem šolstvu. Zaradi strasti do poučevanja je po upokojitvi svoje poslanstvo nadaljevala. Tako je nastal portal S.O.S. šola , ki staršem in otrokom pomaga pri reševanju težav z matematiko.
Bojan Rozman
lastnik apartmajev Sonce Balkonce
Bojan Rozman je strojni inženir, ki je po koncu kariere enega od svojih hobijev – turistično vodenje po lokalnih znamenitostih Tržiča – razširil v ponudbo lastnih nastanitev v omenjenem mestu in bil pri tem več kot uspešen. Svoje goste informira in aktivira. Danes se njegov apartma Sonce Balkonce uvršča med nastanitve z visokim zadovoljstvom gostov in najvišjo možno oceno na portalih.
Simon Mesec
vodja prodaje v podjetju Mebor, d. o. o.
Simon Mesec je vodja prodaje v družinskem podjetju Mebor, v katerem je pričel delati že v najstniških letih. Delo v prodaji in marketingu je začel že med študijem podjetništva, kar mu je zelo pomagalo, da je uspel v zadnjih osmih letih prodreti na trideset novih trgov po vsem svetu.Podjetnost je zanj v življenju ključna sestavina, ki ga žene naprej, in tudi vodilo, da se v svojih ambicijah ne omejuje, ampak jih uresniči.
Ilijana Šuligoj Javornik
kadrovska direktorica, RLS merlina tehnika, d. o. o.
Ilijana Šuligoj je študirala andragogiko in sociologijo, danes pa je zaposlena kot direktorica kadrovskega področja v podjetju RLS merilna tehnika, d. o. o. Svoje znanje je v času kariere nadgrajevala z usposabljanji s področja menedžmenta in vodenja, svojo primarno izobrazbo pa spretno uporabila tudi pri razumevanju in udejanjanju podjetništva, kar je pripomoglo k temu, da se v gospodarstvu giblje že večino svoje kariere.
Marko Stijepič
direktor Podjetniškega inkubatorja Kočevje
Marko Stijepič je direktor Podjetniškega inkubatorja Kočevje, ki s svojimi izkušnjami pomaga mladim podjetjem s poslovno idejo, bodisi da jo uresničijo bodisi uspešno nadgradijo. V slovenski startup sistem je vključen že več kot deset let, pri čemer svetuje pri ustvarjanju celovitih blagovnih znamk, uvajanju spletnih tehnologij za učinkovitejše delo in mnoge druge kompetence, potrebne za vodenje timov.
Miha Lavtar
ustanovitelj podjetja Optiweb, d. o. o.
Miha Lavtar je podjetnik, ki je že ob koncu osnovne šole postavil svojo prvo spletno stran, v podjetništvo pa je vstopil že pri devetnajstih letih. Na svoji poti je med drugim soustanovil podjetja za videoprodukcijo Videa in bil eden od pobudnikov dogodka Blatfejst, ki je zadnje leto privabil okoli 800 ljudi. Osnovna zgodba pa je še vedno digitalna agencija Optiweb, ki že deset let uspešno raste in zaposluje že okoli 50 ljudi.
Miha Rajh
strokovni sodelavec Pisarne za prenos znanja UL
Miha Rajh je magister biotehnologije. Leta 2013 je ustanovil organizacijo Biostartup, s katero je želel spodbuditi podjetništvo med študenti in raziskovalci ter povezovati akademski svet z gospodarskim okoljem. Danes skrbi za promocijo podjetništva znotraj univerze, obenem pa je član tudi drugih organizacij za promocijo podjetništva, saj verjame, da lahko svet izboljšamo le s prebojnimi idejami in znanostjo.
Janez Trontelj
profesor na Fakulteti za elektrotehniko UL
Janez Trontelj je profesor na fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani in član inženirske Akademije Slovenije. S podjetnim duhom, žilico za razvoj in vodstveno duhom je načrtoval vrsto mikroelektronskih sistemov, tako v Sloveniji kot v tujini, ki so uglednim podjetjem, kot so RLS Merilna tehnika, Iskra in Letrika, pomagali pri preboju med najboljše v svoji panogi. Z raziskovalci in razvojniki v najnaprednejši slovenski industriji sodeluje še danes.
Rok Andlar
podjetje Gec, d. o. o.
Rok Andlar prihaja iz družinskega podjetja Gec, d. o. o., ki se že skoraj petdeset let ukvarja z izdelavo plastične embalaže. Njegova vedoželjnost, fleksibilnost in želja po raziskovanju so ga vodile, da se danes v podjetju ukvarja tako s prodajo in računovodstvom kot tudi s proizvodnimi procesi ter da je idilično lokacijo ob reki Kolpi prepoznal kot odlično priložnost, da podjetje zapelje tudi v segment turizma.
Matic Vizjak
Kmetija Vizjak
Matic Vizjak stoji za nazivom najinovativnejšega mladega kmeta, ki ga je prejel na podlagi mnogih inovacij v nišnih sektorjih kmetijstva ter s katerim skuša dvigniti ugled in zanimanje za ta poklic tudi pri mladih. Bil je prvi, ki si je drznil vino začiniti s čilijem. Dokazal je, da je podjetnost vrlina, ki nas napolni z motivacijo, da poskusimo nekaj novega.
Žiga Gombač
pisatelj
Žiga Gombač se je na svoji poslovni poti preizkusil že v marsikaterem poklicu. Od glasbenega novinarja, copywriterja, piarovca ter urednika, kot tudi kreativca in pripovedovalca. Zagnanost, pogum, vztrajnost, samoiniciativa in podjetnost so bile tiste, ki so mu omogočile, da je danes tudi tisto, kar si je v življenju res želel početi – pisatelj. Trdo delo in podjetnost sta mu tako odprli vrata do samouresničitve in izpolnitve.
Matjaž Tančič
fotograf
Matjaž Tančič je umetnik, ki med Kitajsko in Slovenijo s fotoaparatom ustvarja večinoma dokumentarne in neodvisne projekte. Pri svojem delu raziskuje meje med dokumentarno, portretno in umetniško fotografijo, s fokusom na družbenih in kulturnih vprašanjih. Znan je po svojih 3D-fotografskih projektih, ki so bili razstavljeni na številnih samostojnih in skupinskih razstavah, za katere je bil tudi večkrat nagrajen.
Timotej Hofbauer
študent na Fakulteti za strojništvo UL
Timotej Hofbauer je študent strojništva, ki je ekipo 17 študentov ljubljanske Fakultete za strojništvo v Združenih državah Amerike prepričljivo vodil do zmage v letenju daljinsko vodenega brezpilotnega letala. Uspelo jim je zgraditi izjemno hitro, lahko, kompozitno letalo, ki dosega hitrost prek 100 km/h in je zmožno leteti s tekmovalno hitrostjo več kot 10 min. Uspeh, ki brez znanja, prizadevnosti in trdega dela ne bi bil mogoč.
Jana Fleišer
soustanoviteljica zasebnega vrtca Dobra teta
Jana Fleišer je ustanoviteljica in direktorica zasebnega vrtca Dobra teta, v okviru katerega danes deluje pet enot. Skozi vrata je Jana pozdravila že 150 predšolskih otrok, za katere skrbi prek trideset dobrih tet. Po srcu je podjetnica, ki skupaj s svojimi zaposlenimi tvori družino, saj se svojemu delu posveča s predanostjo in zavzetostjo.
Podjetnost je lastnost, ki nas in družbo dela ustvarjalnejše, inovativnejše, svobodnejše, učinkovitejše in bolj razvojno usmerjene. Podjetnost nas bogati in povečuje blaginjo. Je gonilna sila, ki nas premika iz območja udobja in piše velike zgodbe.