#31 SBC Aktualno | Integracija? Za začetek bi se morali naučiti slovenščino

Podcast

01. Maj 2024

#31 SBC Aktualno | Integracija? Za začetek bi se morali naučiti slovenščino

 

Imamo premalo delovne sile. Podjetja delavce iščejo v državah nekdanje skupne države. Vse več je delavcev iz Albanije in s Kosova. In tu nastaja vse več težav, saj se mnogi ne želijo integrirati.

- Kaj storiti, da bi začeli govoriti slovenski jezik?
- Kaj, da bi tudi ženske iz določenih tujih držav začele delati?
- Ste vedeli, da je v slovenskih osnovnih šolah skoraj devet odstotkov otrok, ki so v šolsko klop sedli brez znanja slovenščine?
- Kako naj to rešijo učitelji, ko je v razredu več tujih učencev kot slovenskih otrok? Kako to rešuje ljubljanska osnovna šola, kjer imajo učence iz 28 držav?
- Koliko prosilcev za azil dela?
- Zakaj se Maročani sprehajajo po središču Ljubljane, namesto da bi poprijeli za delo? Morda pa le ne vemo, kaj in kje delajo. In kaj tistim, ki imajo namen ostati, ponujamo, da bi se čim hitreje vključili v našo družbo?

Integracija je povezana s kupom stereotipov. A je pomembna! Kako uspešni smo pri tem? Gregor Trebušak je o tej pomembni aktualni temi govoril z direktorico urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarino Štrukelj, generalno direktorico Zavoda za zaposlovanje RS Greto Metko Barbo Škerbic in ravnateljem OŠ Livada Goranom Popovićem.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano
To spletno mesto varuje Google reCAPTCHA in veljata Politika zasebnosti in Pogoji storitve.