Člani SBC v svetovni špici, ko gre za najprestižnejšo nagrado za dizajn

Člani

19. Avgust 2022

Člani SBC v svetovni špici, ko gre za najprestižnejšo nagrado za dizajn

Najbolj znana »rdeča pika« na svetu, nagrada Red Dot, ki nagrajuje odličnost produktnega oblikovanja tudi letos podeljuje priznanja.

Nagrada Red Dot je mednarodno priznana nagrada, njeni začetki segajo v leto 1955. Dokončna uveljavitev pa je bila po zaslugi profesorja doktorja Petra Zeca v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

»Rdeča pika« je v svetovnem merilu največje tekmovanje industrijskega oblikovanja, ki ima mednarodno veljavo za kakovostno oblikovanje.Vse sodelujoče izdelke posamično oceni neodvisna in mednarodna strokovna žirija. V grobem se Red Dot deli na tri discipline: produktno oblikovanje, znamčenje in komunikacijsko oblikovanje ter oblikovalski koncept. O prijavljenih izdelkih odloča 48 strokovnjakov iz 23 držav, med njimi je tudi Jure Miklavc, slovenski industrijski oblikovalec in docent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), oddelek za Industrijsko oblikovanje.

»Rdeča pika« je eno največjih in najbolj znanih oblikovalskih tekmovanj na svetu.

Mednarodna žirija podeljuje znak kakovosti izdelkom zaradi njihovega izjemnega dizajna. Nagrajenci so predstavljeni v letopisih, v muzejih in na spletu.

 

Letošnji SBC nagrajenci so:

Intra Lighting

Intra lighting je letos prejel rdečo piko za svetilo Tracker, ki v svoji fluidni obliki sledi arhitekturi. "Gre za prebojno inovacijo," pove Marino Furlan, lastnik podjetja, kar se kaže v skupku inovativnih konstrukcijskih, tehnoloških in oblikovalskih rešitev, "ki presegajo omejitve obstoječih svetlobnih sistemov. Te se kažejo predvsem na področju montažnih zmožnosti, ambientalne pojavnosti s komunikacijo ter svetlobne funkcionalnosti."

Z razvojem maksimalno fleksibilnega in popolnoma vgradnega svetila je bila pri razvoju izdelka želja "brezkompromisno slediti v vse smeri in se z gibljivostjo hrbtenice popolnoma prilagoditi različnim oblikam sten," še pojasni Furlan.

 

Akrapovič je prvič (do zdaj) v enem letu prejelo kar tri rdeče pike, zaradi česar so počaščeni

Nagrado so prejeli v kategorijah dodatkov za vozila in oblikovanja inovativnih izdelkov za izpušni sistem Evolution Line (Titanium) 30th Anniversary za avtomobil Ferrari F8 Tributo, ki je prejel tudi nagrado za inovativno oblikovanje ter nagrado v kategoriji dodatkov za vozila za izpušni sistem Slip-On Line (Titanium) in toplotni ščitnik iz ogljikovih vlaken za motocikla Ducati Monster in Monster +.

 

Moja čokolada

Nagrado, za katero so se potegovali prvič, so prejeli v kategoriji “food & beverage brand” in sicer za blagovno znamko BAM - Become A Master. Kot je povedal lastnik podjetja Andraž Gavez, jim nagrada pomeni priznanje za dobro opravljeno delo v preteklosti, daje pa jim tudi mednarodno potrditev o odličnem dizajnu in blagovni znamki BAM, hkrati pa jim odpira vrata tudi v mednarodne vode.

S prejemom te nagrade si obetamo lažji preboj v tujino in bolj samozavestni korak naprej.

 

Sito

Inovacijski in oblikovalski studio Sito (ex Gigodesign), ki je prav tako član SBC - Kluba slovenskih podjetnikov, je z naročnikom Adria Dom za družino mobilnih hiš Xline, prejel oblikovalski oskar Red Dot, tokrat celo v katergoriji »Best of best«, kar pomeni najboljši projekt v svoji kategoriji.

Luka Stepan, lastnik podjetja ob prejetju t.i. grand-prix ni skrival veselja, navdušenje pa je bilo toliko večje, saj so s tem »oskarjem« osvojili že 20. Red Dot.adria in sito.jpg

Vir fotografije: Facebook (Red Dot Design Award)

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano