Zaposleni, ki jim odkrivanje koronavirusa plača država

23. 08. 2021

Zaposleni, ki jim odkrivanje koronavirusa plača država

Vlada je določila izjeme, pri katerih se izvajanje presejalnih programov krije iz državnega proračuna. Gre za zaposlene v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih, vzgoji in izobraževanju ter za osebe, ki delujejo v storitveni dejavnosti ali prodajajo blago (celoten seznam navajamo v nadaljevanju).

Vlada je tudi podaljšala obveznost testiranja za zaposlene v določenih panogah, če ti zaposleni niso prebolevniki ali cepljeni proti covid-19. Seznam objavljamo v nadaljevanju.

Vlada je na petkovi seji sprejela spremembe določenih odlokov, ki opredeljujejo ukrepe za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19. S spremembo Uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 je določila izjeme, za katere sredstva za izvedbo presejalnih programov krije državni proračun.

Izvirno objavo aktov lahko preberete tukaj.

 

Uredba o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2

S spremembami in dopolnitvami Uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2 je vlada določila izjeme, za katere sredstva za izvedbo presejalnih programov krije državni proračun.

Med izjemami so zaposleni:

 • v zdravstvu,
 • socialnovarstvenih zavodih,
 • dejavnosti vzgoje in izobraževanja, vključno z visokošolsko dejavnostjo,
 • osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga, organizirajo prireditve in izvajajo vzgojo in izobraževanje na področju verske svobode, in za katere je z odloki vlade, s katerimi se določajo ukrepi za preprečevanje in obvladovanje posledic nalezljive bolezni covid-19, določeno obvezno testiranje na virus SARS-CoV-2.

Uredba začne veljati naslednji dan po objavi Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se je začela danes, 23. avgusta 2021.

Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji

Za zaposlene v naslednjih dejavnostih: 

 • storitve higienske nege (kot na primer storitve frizerskih salonov, kozmetične ter ostale dejavnosti salonov za nego telesa, pedikura, manikura),
 • nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve,
 • storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice),
 • obratovanje igralnic, igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo,
 • sejemska dejavnost,
 • kongresna dejavnost,
 • gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač,
 • nastanitvene storitve,
 • storitve gostinskih obratov, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program od 5. do 24. ure,

še naprej velja obvezno tedensko testiranje s testi HAG ali PCR, če ti zaposleni niso prebolevniki ali cepljeni proti COVID-19.

Predlagani odlok je začel veljati danes, 23. avgusta 2021, in velja do vključno 29. avgusta 2021.

 

Menite da je članek koristen?

Člani SBC

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.