Top 3 nasveti za odlično poslovanje v letu 2022

01. 12. 2021

Top 3 nasveti za odlično poslovanje v letu 2022

Katere podatke spremljati? Kako ravnati? Na kaj se pripraviti? Svetujejo ekonomisti in finančniki. In zakaj bo volatilnost beseda leta?

1. nasvet: Bodite pripravljeni: dostop do denarja se lahko hitro spremeni

Inflacija in težja dobava se bosta iz stroškov podjetij prelili v višje cene produktov in plače zaposlenih. Za podjetja bodo še naprej velik izziv kadri, je prepričan dr. Egon Zakrajšek, višji svetovalec pri Banki za mednarodne poravnave v Baslu. Posebej izpostavlja pomen strategije odzivanja na različne dogodke in okoliščine. V to naj podjetniki vključijo načrt ukrepanja v primeru različnih scenarijev dogodkov.

2. nasvet: Skladišča napolnite z zalogami

»Ločevati moramo finančni sektor in na drugi strani realno gospodarstvo. Obrestne mere so dejavnik, ki primarno vpliva na delovanje finančnega sektorja. Ti učinki se nato prenašajo naprej v realno gospodarstvo,« pravi dr. Jure Stojan, direktor raziskav in razvoja na Inštitutu za strateške rešitve. Baselska banka za mednarodne poravnave (Bank for International Settlements) je pred kratkim zapisala, da je inflacija prehodne narave. Opozarja tudi na učinek bikovke, kjer se težave v dobaviteljskih verigah povečujejo, saj se podjetja z različnimi ukrepi poskušajo zaščititi pred tveganji.

3. nasvet: Če precenite povpraševanje, vam lahko hitro zdrsne

»Pandemija je istočasno povzročila prekinitev ponudbe in povpraševanja, v procesu normalizacije pa vidimo, kakšen učinek ima predvsem potrošnja 'za nazaj',« ugotavlja Matej Šimnic, direktor področja analiz v svetovalnem podjetju Capital Genetics. Potrošnje za nazaj smo sicer lahko veseli, a predstavlja tudi grožnjo. »Če podjetja precenijo normalno raven povpraševanja, se lahko čez nekaj četrtletij z vidika investicij in zalog znajdejo na povsem napačni nogi. To je največja grožnja, ki se prepleta s politiko centralnih bank in geopolitičnim tveganjem, to dvoje pa lahko dodatno vpliva na potrošnike.«

Katere zelo konkretne ukrepe podjetnikom svetujejo dr. Egon Zakrajšek, dr. Jure Stojan in Matej Šimnic? Prebrali jih boste lahko v decembrski številki revije SBC Podjetnik, ki bo v prihodnjih dneh prispela v vaše podjetje. Ob tem pa še vrsto drugih receptov za uspešno krmarjenje v letu 2022. Vabljeni k branju! 

Menite da je članek koristen?

Člani SBC

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.