Izbrani nasveti Deli stran

To so novosti, ki začnejo z julijem veljati na področju DDV

30. 06. 2021

To so novosti, ki začnejo z julijem veljati na področju DDV

V četrtek, 1. julija, začnejo veljati spremembe pri plačevanju DDV pri e-prodaji. Nova pravila določajo, da bo DDV plačan v državi, kjer bo blago uporabljeno ali storitve izvedene.

Po novem ne bo več oprostitve plačila DDV za uvoženo blago, ki ne presega vrednosti 22 evrov. DDV bo treba plačati pri vsakem spletnem nakupu. 

Davčni zavezanec bo lahko uporabljal poseben postopek obdavčitve in poročanja preko EU sistema (OSS/VEM). Ta možnost je opcijska, ne zavezujoča, pojasnjujejo pri članu SBC, podjetju Vizija Računovodstvo.

Rešitev mini VEM se širi na ureditev VEM. Davčni zavezanci, ki bodo na dan 30. 6. 2021 vključeni v unijsko ureditev mini VEM, bodo tako s 1. 7. 2021 avtomatično vključeni v unijsko ureditev VEM.

Z julijem začnejo veljati novosti pri ureditvi DDV pri e-prodaji (e-trgovanju). DDV bo treba plačati v državi uporabe blaga oziroma izvedbe storitev. Opcijsko bodo lahko davčni zavezanci uporabili poseben postopek obdavčitve in poročanja preko evropskega sistema. Povzemamo bistvene poudarke nove ureditve, ki so jih pripravili v podjetju VIzija Računovodstvo (član SBC - Kluba slovenskih podjetnikov).

 

Po novem ne bo več oprostitve plačila DDV za uvoženo blago, ki ne presega vrednosti 22 evrov. DDV bo treba plačati pri vsakem spletnem nakupu. 

Kaj prinaša nova ureditev 

Prag: 10.000 €

Predpisan je enotni prag v višini 10.000 evrov neto, ki velja za:
- TBE storitve (telekomunikacijske, storitve radijskega ali televizijskega oddajanja, elektronske storitve) ter
  prodajo blaga na daljavo končnim potrošnikom oziroma nezavezancem znotraj EU. NE velja za ostale storitve, opravljene končnim potrošnikom,
- prodajo blaga v vse države EU skupaj (razen Slovenije); pogoj: dobavitelj oz. ponudnik ima sedež ali stalno bivališče v Sloveniji.

Od trenutka, ko je prag 10.000 € prometa v tekočem koledarskem letu presežen, se obravnavane transakcije obdavčujejo v državi potrošnje. Dopustna je tudi prostovoljna vključitev v unijsko ureditev VEM.

Davčni zavezanci, ki bodo na dan 30. 6. 2021 vključeni v unijsko ureditev mini VEM, bodo s 1. 7. 2021 avtomatično vključeni v unijsko ureditev VEM.

Rešitve iz sistema mini VEM se širijo na sistem VEM

Širitev sistema mini VEM, ki trenutno pokriva samo TBE storitve končnim potrošnikom, na ureditev VEM in se uporablja za:
- opravljene storitve, ki jih opravijo poslovni subjekti, ki nimajo sedeža v EU (t.i. neunijska ureditev),
- prodajo blaga na daljavo znotraj EU, za dobavo blaga v državi članici preko elektronskih vmesnikov in za storitve, ki jih opravljajo poslovni subjekti, ki imajo sedež znotraj EU, vendar ne v državi članici potrošnje
  (t.i. unijska ureditev),
- prodajo blaga na daljavo iz tretjih držav za pošiljke z realno vrednostjo največ 150 € (t.i. uvozna ureditev).

Mini vodnik po novi ureditvi DDV in VEM
 
Kdo se lahko vključi v unijsko ureditev VEM (pri nas najbolj pogosta oblika):
- davčni zavezanec s sedežem v Sloveniji,
- davčni zavezanec s sedežem zunaj Unije in stalno poslovno enoto v Sloveniji,
- elektronski vmesnik s sedežem v Sloveniji ali zunaj Unije, ki omogoča dobave blaga (domnevni dobavitelj).
 
Kaj za davčnega zavezanca pomeni vključitev v sistem VEM?
Registracija v sistem VEM »vse na enem mestu« omogoča zavezancu na poenostavljen način urediti prijavo ter plačilo tujega DDV, ki ga dolguje v drugi državi članici. Obveznost bo tako poravnal v svoji matični državi. Posebni obračuni se bodo poročali kvartalno ob zagotavljanju predpisanih evidenc ter 10 letni hrambi v primeru nadzora.
 
Kaj če se davčni zavezanec ne vključi v sistem VEM?
Kot že omenjeno, gre za prostovoljno vključitev. Davčni zavezanec še vedno lahko deluje po splošni ureditvi, ki velja v vsaki državi članici. Pomeni, da se registrira za DDV v posamezni državi članici potrošnje ter tam izpolnjuje svoje davčne obveznosti.
 
Davčni zavezanci, ki bodo na dan 30. 6. 2021 vključeni v unijsko ureditev mini VEM, bodo s 1. 7. 2021 avtomatično vključeni v unijsko ureditev VEM.
 
Ukinitev oprostitve uvoznega DDV-ja za pošiljke do 22 evrov končnim potrošnikom
Posebna uvozna ureditev (uvozni VEM): 
- Pokriva prodajo uvoženega blaga iz tretjih držav oz. ozemelj v EU do vrednosti 150 eur na pošiljko in plačilo uvoznega DDV.
- Potrošniki iz EU bodo morali plačati DDV od vsega uvoženega blaga iz tretjih držav.

 

Vabljeni k ogledu vsebinske predstavitve novih pravil pri e-trgovanju na področju DDV, ki začnejo veljati 1. julija 2021: 


 
Še nekaj povezav za več podrobnosti glede novih pravil pri e-trgovanju po 1. 7. 2021:
- FURS, nova pravila e-trgovanja
- posebna ureditev, VEM-OSS
- preverba stopnje DDV v posamezni državi članici, VAT rates

 

Menite da je članek koristen?

Morda vas zanima še:

Člani SBC

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.