Novice o dogodkih Deli stran

SBC sodeluje v boju proti korupciji in prevaram

23. 06. 2021

SBC sodeluje v boju proti korupciji in prevaram

Na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani se je v sredo, 23. junija 2021, na svetovni dan žvižgačev, že tretje leto zapored odvila podpisna slovesnost v okviru sodelovanja v skupnem boju proti korupciji in prevaram.

Tudi letos pri Mednarodnem tednu ozaveščanja o prevarah, ki poteka pod častnim  pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, sodeluje SBC – Klub slovenskih podjetnikov, skupaj s 27 drugimi partnerji - podpisniki sporazuma o sodelovanju. 

Podpisniki delijo skupen cilj spodbujanja izmenjave najboljših praks ter ozaveščanja interesnih skupin z željo po zmanjšanju negativnih učinkov prevar, korupcije in drugih vrst gospodarskega kriminala v našem lokalnem okolju.

 

Kar 28 partnerjev je podpisalo Sporazum o sodelovanju pri organizaciji Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah 2021, s podpisom katerega delijo skupen cilj spodbujanja izmenjave najboljših praks ter ozaveščanja interesnih skupin z željo po zmanjšanju negativnih učinkov prevar, korupcije in drugih vrst gospodarskega kriminala v našem lokalnem okolju.

K podpisu sporazuma so poleg SBC pristopile tudi številne druge organizacije, izobraževalne institucije, državni organi, združenja in ostali.

V razmerah Covid-19 prevare še lažje uspevajo

»Pandemija COVID-19 je prizadela posameznike, vlade in organizacije po vsem svetu, kar je povzročilo zmedo, strah in gospodarsko nestabilnost - situacije, za katere žal vemo, da prevare uspevajo. Ker je letos 21. obletnica Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah, si ne predstavljam boljšega časa, da bi se združili v boju proti prevaram. Na globalni ravni Teden podpira že več kot 1.000 organizacij, kar je največ doslej. V Sloveniji pa tudi nadaljujemo s širjenjem podpornikov in skupnih prizadevanj«, je povedala dr. Sandra Damijan, predsednica ACFE Slovenija in članica Svetovalnega Odbora ACFE na globalni ravni.

Podpisno slovesnost je otvoril dr. Yuri Sidorovich, odgovorni partner za revizijo za Deloittovo regijo Južna srednja Evropa: »Dejstvo je, da nas vse več prepoznava pomen ozaveščanja ter da ta pobuda iz leta v leto raste in pridobiva na ugledu. Zato sem danes še toliko bolj vesel, da smo se zbrali v tako velikem številu. Očitno nam ni vseeno in naša prizadevanja za boljši jutri se nadaljujejo«.

V okviru Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah 2021 se bodo med 15. in 19. novembrom zvrstili številni dogodki, konference, predavanja in okrogle mize, vse z namenom ozaveščanja širše javnosti o problematiki, ki se dotika vseh nas.

Podpisniki sporazuma

Združenje preizkušenih preiskovalcev prevar - ACFE Slovenija, družba Deloitte, Ministrstvo za javno upravo, Komisija za preprečevanje korupcije, Računsko sodišče, Urad za preprečevanje pranja denarja, Urad za nadzor proračuna, Urad za mladino, Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij, Slovenski državni holding, Kapitalska družba, društvo Transparency International Slovenia, Združenje bank Slovenije, Združenje nadzornikov Slovenije, Agencija za javni nadzor nad revidiranjem, Slovenski inštitut za revizijo, Združenje notranjih revizorjev, Stalna arbitraža pri Gospodarski zbornici Slovenije, Klub Slovenskih podjetnikov, Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani, Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, Fakulteta za upravo Univerze v Ljubljani, Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru, Visoka šola za računovodstvo in finance, GEA College - Fakulteta za podjetništvo, Tax-Fin-Lex in časopisna hiša Delo.

Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah 2021 podpirajo tudi Banka Slovenije, Evropska investicijska banka, Evropska banka za obnovo in razvoj ter Agencija za zavarovalni nadzor.

Oglejte si utrinke s srečanja podpisnikov sporazuma (foto: Mankica Kranjec): 

Menite da je članek koristen?

Morda vas zanima še:

Člani SBC

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.