Izbrani nasveti Deli stran

Rešitev: do svežega denarja s prodajo terjatev

10. 05. 2021

Rešitev: do svežega denarja s prodajo terjatev

Terjatve podjetja imajo v trenutnih zaostrenih razmerah pomembnejšo vlogo kot kadar koli.

Dobro načrtovanje denarnega toka je za podjetja ključno, da ne zaidejo v likvidnostne težave. Najpogostejša možnost, na katero pomislijo podjetniki, je kredit. Do finančnih sredstev pa je mogoče priti tudi s prodajo terjatev. Kako najbolje izkoristiti to možnost, pojasnjuje Helena Belingar, direktorica Trgovinskega bančništva v NLB.

ZAKAJ V PRODAJO TERJATEV

Hiter vir financiranja

Sredstva na račun lahko prejmete še isti dan, ko je pogodba za odkup terjatev sklenjena in potrjena izjava dolžnika. Banka vam bo za odkup terjatev zaračunala diskont in nadomestilo za odkup terjatev. Strošek je odvisen od tveganja dolžnika, roka zapadlosti terjatve in nekaterih drugih dejavnikov.

Terjatev postane denar

Podjetja prejme plačilo za izdane račune ob dnevu zapadlosti računov. Če terjatve prodate, plačilo za prodano blago ali opravljeno storitev prejmete takoj. Predvsem je to smiselno v obdobjih hitre rasti, ko so vložki v razvoj in trženje visoki, prilivov iz prodaje pa še ni dovolj. Pa tudi v aktualnih razmerah, ko se otežena likvidnostna situacija včasih skuša reševati z daljšanjem plačilnih rokov.

Ni kreditne izpostavljenosti

Prodaja terjatev ne ustvarja dolga, saj banka ne posodi denarja, ampak so vir financiranja računi. Kreditni potencial za morebitne nove investicije ostaja v tem primeru nedotaknjen.

Optimizirane bilance

Podjetja s prodajo terjatev pridobijo denarna sredstva, s katerimi lahko prosto razpolagajo. Tako se izboljša struktura na aktivni strani bilance, pa tudi finančno ravnotežje kot razmerje med strukturo pasive in aktive (boljša usklajenost sredstev in obveznosti do virov sredstev). Ob koncu poslovnega leta je taka optimizacija bilanc pogosta praksa. Izboljšana struktura bilance stanja lahko pomeni boljšo bonitetno oceno pri banki in ugodnejše financiranje za prihodnje investicije.

S prodajo terjatev se izognete zavarovanju terjatev

Terjatve, ki jo prodate banki, ni treba zavarovati pri zavarovalnici. To je pomembno predvsem pri ohranjanju limitov za odkupe terjatev. Veliko zavarovalnic po Evropi in svetu je pri odobravanju limitov za zavarovanje terjatev previdnejše, zato nižajo limite, kar vpliva tudi na družbe, ki odkupljene terjatve zavarujejo pri zavarovalnicah.

Boljše informacije o kupcih

Banke imajo dostop do kakovostnih bonitetnih podatkov o poslovanju podjetij, dopolnjujejo jih tudi z lastnimi viri. Pogoji pri odkupu terjatev so koristne informacije tudi za podjetja, ki lahko na tej podlagi sprejemajo bolj informirane odločitve o poslovnih partnerjih.

Poglejte poslovne modele in imejte denar pod nadzorom. Že jutri pojdite v računovodstvo in vprašajte, koliko računov je na čakanju za plačilo.

Odkupi tudi za tujino

Ena od možnosti, ki jo ponujajo banke, so tudi odkupi terjatev do tujine. Mednarodna mreža ponudnikov za faktoring/odkup terjatev FCI omogoča odkup terjatev v 90 državah sveta.

Del mreže FCI je tudi NLB, ki lahko podjetjem po tej poti omogoči tudi odkupe do tujih kupcev, prvenstveno v državah EU, pojasnjuje Helena Belingar. Pri NLB so razvili tudi aplikacijo za odkupe terjatev, ki ponuja vse možnosti za odkup na enem mestu, brez obiska banke.

Nasvet je bil predstavljen v okviru SBC Webinarja, ki je 15. aprila 2021 potekal v organizaciji SBC, skupaj z NLB, d.d. Webinar si lahko ogledate na tej povezavi:

 

 

Menite da je članek koristen?

Morda vas zanima še:

Člani SBC

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.